Följ via RSS
Avverkade KM: Totalt i år: 3255 km. Denna vecka: 46 km. Idag: 11 km

2022-06-10 - Dag 19: Halvvägs!

Lunch på en stubbe tillsammans med myggen. När det inte finns några restauranger längs vägen är lunch i det fria enda alternativet. Inget bra alternativ, återhätningen blir dålig.

Äntligen halvvägs! Idag på min nittonde löpdag tog jag mig till Härnösand och har nu sprungit totalt 110 mil. Det  motsvarar halva totaldistansen.

Detta innebär ett dagssnitt på 58 km, mer än under något av USA-löpen. Det är egentligen för långa sträckor, idealiskt tror jag skulle vara 45-50 km/dag. Kroppen anpassar sig visserligen, jag är inte sliten men dagarna blir onödigt långa.

Återstår 21 löpdagar, andra halvan blir alltså på pappret något lättare. Men i praktiken blir det nog inte så eftersom Norrlands inland med ödemarker och backar ligger framför mig, tyvärr också två campingnätter. Att Lidls medhavda myggspray inte verkar så effektiv oroar . . .

Ingen brist på skyltar! Passagen mellan Åsäng och Stigsjö kyrka är 17 km. Underlaget med makadam var det värsta tänkbara, dessutom fruktansvärda backar. Här har jag sprungit två gånger tidigare men då var det bara vanlig grusväg.

Åker man bil mellan Sundsvall och Härnösand är sträckan 52 km. För löparen blir den cirka 64 km. Varför så mycket längre? Jo, på grund av att man måste ta omvägar för att undvika E4:an som är en 2+1 väg. Jag avskyr dessa vajervägar, livsfarliga och de skapar ogenomträngliga barriärer i landskapet för gångare och cyklister. Det borde vara krav på cykelbana vid sidan av en 2+1 väg när det inte finns vettiga alternativvägar. Den här gången väljer jag därför att inte följa E4:an längs kusten utan viker av in i landet via Kramfors och Sollefteå.

Morgondagen går just till Kramfors. Känns nästan som en vilodag, bara en mara . . .

Dagens distans: 66 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 23:04:45

Läs / skriv kommentar (7)


2022-06-09 - Dag 17-18: Jag en löparidiot?

Sidsjöns mentalsjukhus hade 900 intagna och var igång cirka 60 år innan det lades ner 2001. Jag bor på Sidsjö Hotell & Konferens (byggnaden skymd i bild men längst bort till vänster).

Jag bor på ett nerlagt mentalsjukhus i Sundsvall. Hade det varit igång idag hade jag kanske tvångsvårdats, ja rent av utsatts för lobotomi. Bland hotellgästerna måste jag betraktas som en löparidiot.

När jag på 70-talet jobbade på Västernorrlands Allehanda i Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik skrevs mycket om alla rymningar från Sidsjöns sinnessjukhus. Många intagna betraktades som farliga och på ”Specialen” fanns värstingarna, dom straffriförklarade kriminella psykopaterna. Men på Sidsjön hystes alla typer av människor; lösdrivare, sol- och vårare, svindlare, vanetjuvar med mera.

Sidsjön las ner för cirka 20 år sedan. Det stora sjukhusområdet högt uppe på Södra Stadsberget är helt omgjort. De gula tegelbyggnaderna har blivit bostäder, skolor, vårdcentral, hotell med mera. Vad som fanns i just den byggnad jag bor i vet jag inte, måste fråga när jag checkar ut. Ändå är det lite läskigt att tänka sig att i mitt rum måste det ha bott en massa mentalpatienter. Små spår märks av att detta 40-talshus en gång varit ett sjukhus; långa korridorer med massor av rum och breda stentrappor. Allt snyggt och läckert omgjort, dessutom ett mycket prisvärt boende.

Löpningen går fortsatt bra men det är ganska kallt, ibland regn varför det inte är någon större njutning att vistas utomhus. Och klär man på sig lite mera, ja då blir det för varmt. De två senaste dagarna har jag sprungit på många kuperade och nästan trafikfria småvägar längs kusten.

I morgon fredag bär det av till Härnösand. Eftersom det inte går att springa på E4:an (vajerväg) blir det stora omvägar, dessutom mycket backigt och väderprognosen är inte den bästa. Imorgon händer också en speciell sak under det här löpet. Vad kan det vara?

Norrfjärden utanför Gnarp. Tyvärr var caféet Skäret stängt så jag fick huttrande sitta utanför och äta mina smörgåsar och dricka kall Coke.

Dagens distans: 53 km, gårdagens 68 km

Keep on running!

PS

Huset jag bodde i var intagningsavdelningen där folk bodde en kortare för att undersökas och sedan delas upp i olika grupper,

Postad av Björn kl 21:07:02

Läs / skriv kommentar (6)


2022-06-07 - Dag 16:Bergen, backarna och B&B

Landskapet har förändrats; i Hälsingland kom bergen och backarna.

Klockan 08 lämnade luffaren ett bed&breakfast i Axmar i Gästrikland. Exakt 14 timmar senare anlände han till ett dito i Enånger i Hälsingland.

Det går undan. Löp hastigheten är visserligen inte hög men benen är pigga, han ratar höladorna och tar istället in på hotell och ett och annat B&B. Dagarna har blivit långa för honom, egentligen för långa. Men så länge benen känns fräscha och att körschemat hålls trots långa lunchstopp, känner han sig ändå rätt nöjd. Tyvärr finns  inte tid över för annat än att springa, äta, lyssna på radio och sova. Sänglampan släcks aldrig före midnatt.

Morgondagen till Gnarp blir också lång. Tyvärr väntas regn regn igen.

Dagens distans: 69 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 23:12:27

Läs / skriv kommentar (6)


2022-06-06 - Dag 15: Elittlöpare gjorde mig sällskap


Elitlöparen Liselotte Hellsten, tidigare Hemlingby Löparklubb men nu Spårvägen, gjorde mig sällskap ut från Gävle under en mil innan hon vände tillbaka.

Tystnaden på bloggen under måndagen berodde på att jag haft internetproblem. Löpningen går annars helt enligt plan och idag tisdag väntas jag nå Enånger.

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:32:17

Läs / skriv kommentar (1)


2022-06-05 - Dag 14: Brödramöte

En långlöpare och en utförsåkare hade mycket att prata om. Jan, som snart fyller 80, håller världsklass (för sin ålder) i sin diciplin och har inga planer på att lägga av. Det har heller inte jag . . .

Inser att vi är ganska lika, jag och min bror. Vi gillar utmaningar, ensamlivet och vi ger inte upp i första taget.

Idag kom jag till Gävle efter en ganska tuff löpning, delvis beroende på lite felspringningar här och där. Mötet med Jan var sedan länge inplanerat men inte det med två Hemlingbylöpare jag råkade stöta på längs vägen.

Det är dessa pratstunder med känt och okänt folk som egentligen är behållningen med den här typen av äventyr, inte själva löpningen i sig. Idag fanns ingenting att se, mest bara långa raksträckor i öde skogsbygd.

Luffaren gjorde idag ovanligt många korta stopp för att plocka burkar och petflaskor. Väg 56, nu utan vajrar, var rena guldgruvan. Han var därför tvungen att svänga in på Ica i Hedesunda och panta och även på Coop i Valbo. Hade han haft plats på vagnen skulle fångsten ha kunna bli dubbelt så stor men 72 kr är ändå ett klart dagsrekord.

Stortvätt på hotellet. För att hinna få kläderna torra användes en fläkt.

Jo, luffaren fick även idag ett bättre hotellrum än vad han bokat. Måste bero på att han är "guldmedlem" i  hotellkedjan. Synd bara att tiden inte räcker till för att tillgodogöra sig den lilla extra lyxen.

Imorgon Axmar.

Dagens distans 59 km

Veckans distans: 389 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 23:31:50

Läs / skriv kommentar (4)


2022-06-04 - Dag 13: Korsade Dalälven

Strax utanför Gysinge korsade jag Dalälven, som här bildar flera älvfåror. I Nedre Dalälvsområdet finns Färnebofjärdens nationalpark, gräns till Svealand och Norrland.

Att korsa Mississippi är stort. Att korsa Dalälven är kanske inte lika stort men nu har jag "bara" Norrland kvar.

Jag är också i Sveriges myggrike nummer ett. Just nu är myggplågan inte stor och hittills i år har det inte behövts några bekämningsinsatser. Fjolpåret var däremot ett helvete för såväl människor som djur.

Här kan man dagtid få betydligt starkare saker än en lättöl . . .

Ifjol var plågan extra stor i samhället Tärnsjö där jag idag stannade till för lunch. Jag beställde mjölk till pizzan men det var en dryck som personalen verkade helt obekant med. Istället ville man ge mig en massa små tetror med kondenserad mjölk som var avsedd till kaffet. Så det fick bli en lättöl.

När jag klev in i lokalen förvånades jag över att det fanns en stor bar med en massa spritflaskor. En kund fick upphällt sprit i ett stort glas och ingen verkade ta någon notis. Var det kanske i förebyggande syfte mot myggen?

Ultralöparen Jessper Flink kom körandes genom Tärnsjö i en nytillverkad Morgan. Han är en av Sveriges bästa ultralöpare. Notera vad han har på fötterna, det är hans löparskor!

I Gysinge har jag tagit in på ett nergånget vandrarhem, mitt klart sämsta boende under den här trippen. Det pågår ett dressyrläger i trakten varför det vimlar av hundar på vandrarhemmet. I morgon väntar Clarion i Gävle och kanske kan jag se fram emot ännu en uppgradering. 

Mitt otrivsamma rum. Notera språkfelet på tavlan i korridoren. Utomhus fick jag inga myggbett men väl inne på vandrarhemmet.

Dagens distans: 50 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:15:25

Läs / skriv kommentar (3)


2022-06-03 - Dag 12: En äventyrlig dag på landet

Någon dag gammal och öronmärkt med plastbrickor så att djuret kan spåras i alla led i EU:s dataregister.

-Vill ni se de nyfödda lamen? ropar en kvinna uppe från gården. Jag har precis anlänt till mitt boende i sällskap med två ultralöpare från Heby efter en ganska äventyrlig dag.

Alla känner apan men apan känner ingen. Uppenbarligen känner man till mig även här ute på landsbygden utanför Uppsala. För ryktet hade spridit sig till löparklubben Ramsjö Runners i Heby att en luffare var i antågande.

Therese och Kenny lotsade luffaren rätt.

-Björn, det är en ära att få springa tillsammans med dig, skrattade Therese och Kenny och lotsade mig rätt på småvägarna invid Vansjön.

Förutom trevligt sällskap kom jag alltså rätt. Det var löparnas träningsslinga, här hittade dom som hand i handsken. Annars var det väldigt lätt att springa fel. På Google Maps var vägarna knappt utmärkta.

Jag hade den här gången bokat ett airbnb. Var lite skeptisk men lantboendet överträffade förväntningarna, trots avsaknaden av bastu och jacuzzi . . .   Fick ett helt hus för mig själv, dessutom nyrenoverat. Och så var det där med fåren- makarna som ägde stället ägnade sig också åt fårskötsel och nu var det lamningstid. Inget lamm var det andra likt, klappade ett och förvånades över hur sträv pälsen (?) var, kändes lika hård som vardagsrumsmattan hemma!

Slapp i alla fall haglet.

Dagens äventyrligheter var vädret och att hitta rätt på alla grusvägar ute på bonnvischan. Kvavt som attan, ibland regn, ibland värsta åskvädret varvat med sol. Hann räkna till två innan ljudbangen kom, ganska otäckt. En oväntad 2+1 väg mellan Västerås och Sala gjorde att hela rutten fick planeras om under själva löpningen samtidigt som gpse:n fick fnatt och ville leda mig helt fel. Tror ändå att jag kom någorlunda rätt och att totalsträckan inte blev så mycket längre än planerat.

Vackra moln. Är det cumulusmoln?

Den ”korta” löpningen till Gysinge imorgon, pingstafton, kan bli en rysare. Först är det en vajerväg som sätter käppar i hjulen och tvingar mig ta omvägar. Dessutom är ”alla” matställen i Tärnsjö stängda varför det blir en sväng över Östervåla. Men om någon restaurang där är öppen, vet jag inte. Jag får i alla fall tur med vädret, det ska inte regna och kortbyxorna kan nu tas fram. Samma gäller myggsprayen från Lidl- jag springer i ökända myggtrakter.

Dagens distans: 59 km

Keep on running!  

Postad av Björn kl 19:38:45

Läs / skriv kommentar (11)


2022-06-02 - Dag 11: Sveriges fulaste stadskärna?

De flesta gamla byggnader i centrum är rivna och ersatta med trista betong- och tegelkolosser.

Jag har kommit till Västerås, "Sveriges näst fulaste stad". Stämmer det? Ja . . .

För några år sedan röstade folkrörelsen Arkitekupproret fram Sveriges mest förfulade stadskärna. "Vann" gjorde Borlänge och tvåa blev Västerås (som dock har bevarat några gamla vackra partier).

Jag är beredd att hålla med. Västerås centrum ger ett väldigt brutalt, kallt och trist intryck. Dessutom har stan liksom flera andra medelstora städer drabbats av butiksdöden.

Det blev ännu en regning dag. Löpningen från Arboga över Köping bjöd inte på några sensationer och gick dessutom ganska tungt. Morgondagen till Heby kan också bli en besvärlig historia.

Dagens distans: 55 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 23:31:36

Läs / skriv kommentar (4)