Hon heter Charity (välgörenhet) och hälsar kunderna välkomna i ett Walmart-varuhus i Ogden, UT. Är det välgörenhet eller utsugning när Walmart anställer okvalificerad personal, ibland med funktionsnedsättning?
Den jättelika varuhuskedjan Walmart får ofta kritik för att vara en dålig arbetsgivare. Men samtidigt är Walmart en arbetsplats där alla kan jobba, nästan oavsett vilka problem de har.
Jag är på jakt efter bananer och tar kurs på ett Walmart-varuhus i utkanten av Ogden. På dessa varuhus hälsas alltid kunderna välkomna i entrén av en Walmartanställd i blå jacka. Jag parkerar vagnen framför kassorna och kommer i samspråk med Charity, en fyrabarnsmamma som jobbat här i 8 månader, eventuellt med en funktionsnedsättning men jag frågar inte.
-Är du glad över att ha ett jobb? frågar jag. Hon skiner upp.
-Oh yes. I means a lot to me.
Hon berättar att hon tjänar 15 dollar i timman och arbetar åtta timmar om dagen. Det räcker hjälpligt för att dra runt en famij där mannen får någon form av sjukersättning. Att stå på ett betonggolv så många timmar måste vara ansträngande och jag skojar om att hon nog sliter mera än jag under ett coast to coast. Fast så farligt är det inte, menar hon. Hon trivs, känner de flesta kollegorna till namnet och grattar en förbipasserande som fyller år.
Att anställa folk som knappt platsar på den vanliga arbetsmarknaden är i mina ögon sympatiskt. Ett jobb kan betyda enormt mycket för självkänslan, jag har erfarenhet av detta inom den egna familjekretsen. McDonalds och liknande arbetsgivare gör likadant. Vi har vårt Samhall men jag tror ändå inte att Sverige är ett föredöme.
Idag hade jag ett annat trevligt och inte minst överraskande möte. Det kommer att lösa ett svårt problem jag brottats med under de senaste dagarna. Vad det handlar om? Det får du veta i morgon.
Tågen tar sig fram nästan oavsett hur brant terrängen är. För mig blev det tuff bergslöpning på motorväg genom en canyon.
Dagens distans till Morgan, UT: 56 km
Keep on running!
När inte hotellet har frukost får det bli restaurangbesök. Med dricks kan det kosta 130-150 kr, ganska dyrt.
-How do yo want your eggs?
-On the sunny side, svarar jag servetrisen.
Ja, dagen gick lite i solskenets tecken. En sorglös dag då inget särskilt hände. Det enda negativa var en fatal felspringning i Ogden.
Kort text idag eftersom kvällen måste ägnas åt att planera de närmaste dagarna som kan bli besvärliga.
Dagens distans till Ogden, UT: 59 km
Keep on running!
Tillsammans igen med mina hjälpsamma löparvänner Bruce och Joan Nelson från Honeyville, UT. De är mormoner, ultralöpare, båda har haft bra jobb och han är nu Mayor i Honeville med ca 1 500 invånare. De är republikaner men ogillar Trump och har inget större förtroende för varken media eller myndigheter.
För varje gång jag besöker Amerika tycker jag mig märka att vanliga amerikaners misstroende mot myndigheter, press, tv och auktoriteter i största allmänhet ökar för varje år. Snart litar man bara på sig själv- och gud.
Dessa tendenser finns också i mitt eget land men skillnaden mellan Amerika och Sverige är i dessa avseenden enorm. Att t ex vaccinera sig kan vara en fråga om politisk uppfattning. Någon skillnad mellan välutbildade, icke utbildade, fattiga eller rika verkar inte finnas, man misstror allt och alla. Sorgligt och hur ska det här sluta?
Lite av dessa uppfattningar fick jag idag bekräftade när jag träffade mina löparvänner Joan och Bruce Nelson. Till min glädje accepterade de dock valresultatet i presidentvalet och Trump ogillade dom liksom Pence som nu också kandiderar. Positivt tycker jag ändå är att att amerikanen i gemen inte hymlar om vilket parti man röstar på. I Sverige vågar ingen fråga om detta, än mindre om vad folk har för lön.
Rattlesnake Pass mellan Snowville och Tremonton blev en mycket tuff utmaning. Jag befinner mig på 1 600 meters höjd, landskapet är storslaget och vissa toppar snöklädda. Hela sträckan är ren ödemark!
Nu har webmaster (min son Nils) lag in räkneverket på bloggen. Du ser det längst upp till vänster och det visar att 26,24 procent av den totala distansen är avklarad.
Dagens distans till Tremonton: 58 km
Keep on running!
Oregon, Idaho och nu Utah. Planen är att Utah ska klaras av på en vecka, totalt ca 33 mil. Här en länk till min rutt genom Utah in i Wyoming.
Jag är i Utah, en av mina favoritdelstater. Fantastisk natur, omtänksamma människor och det är i Utah jag haft mina största upplevelser.
Utah med sina höga berg är dock för löparen en av de besvärligastee delstaterna. Det var här jag 2012 fick en Steeve på snöskoter över fjällen in i Wyoming när vägen var avstängd på grund av snö och det var här jag fick ett personigt handskrivet tackbrev från guvernören och en massa skolelever. Men det var också i Utah jag tvingades avbryta ett maratonlopp, upptakten till mina artrosbesvär (som jag nu är kvitt).
Tillsammans med kopojkarna i Snowville. Alla kände igen mig. Bilden till vänster tagen idag och bilden till höger från mitt bessök i Snowville 2018.
Dagens distans: 36 km
Keep on running!
Richard med sonen Robboy utanför Shell bensinstation i Malta, Idaho. Kolla hans byxor- som i en västernfilm.
Vilda västern lever. Boskapsskötarna i södra Idaho ser ut cowboys i gamla västernfilmer.
Jag sitter inne på bensinstationen i Malta (193 invånare) och äter en torftig lunch. Det är memorial day, "allt" är stängt i samhället varför kundtillströmningen till macken är extra stor denna dag. Nästa alla män bär bredbrättade hattar, inget konstigt alls men för en svensk väldigt exotiskt.
Har gjort samma iakttagelse vid tidigare besök i det här området. Hatten är en statusmarkör, den visar att man är en rancher eller cowboy, det är hästar och kor som gäller.
Idag var det ganska tuffa förhållanden; bergslöpning på 1 750 meters höjd över havet och en avsslutning i kraftigt regn. Linda körde mig till ett motell i Snowille och i morgon skiljs våra vägar.
Dagens distans till Sublett, Idaho : 45 km
Keep on running!
Den stora mormonfamiljen Pilling i Burley, Idaho, tog emot mig som om jag vore en medlem i familjen. Deras kök var det största jag sett och villan med utsikt över Snake River enorm. Den unge mannen i slips till vänster i bild ska snart bege sig ut på ett tvåårigt missionärsuppdrag i Thailand, två andra har redan missionerat i Tyskland och Japan.
En man i 30-årsåldern står och vinkar utanför en stor lyxig villa i utkanten av staden Burley, Idaho. Jag ser minst en Tesla på uppfarten och allt ser så välordnat ut.
-Everything ok? Do you need anything- whater, sportdrink, food. . .
Jag stannar till, förklarar att jag har allt jag behöver. För att inte vara oartig hasplar jag ur mig att en kopp kaffe skulle jag kunna tänka mig. Vad jag då inte visste var att jag kommit till en mormonfamilj och att mormoner normalt inte dricker kaffe. Tyckte nog det var lite konstigt när jag hörde att man inte hade kaffe hemma.
Jag blir presenterad för en kvinna med en fyra månader gammal flicka på armen, insläppt i huset och bjuden på kall sportdryck och lite tilltugg. Deras kök är enormt, allt verkar så väldigt välordnat. Plötsligt är vi en massa personer i rummet.
Det blir ett halvtimmeslångt samtal om allt mellan himmel och jord men förvånsvärt lite om religionen. Som mormon tillhör man jesus christ of latter-day och har "stränga" levnadsregler att följa; äktenskapet är evigt, inget sex före giftermål, alkohol och droger förbjudna och man ljuger inte.
Idaho gränsar till Utah och här är en stor andel av befolkningen mormoner, 20 procent, men långt ifrån de 66 procenten i Utah. Jag känner flera mormoner i Utah. Det som kännertecknar dem är att de är otroligt hjälpsamma mot främlingar, naturlitvis bra för en kust-till-kust-löpare.
När jag lämnar familjen tar jag alla i hand. Ett minnesvärt möte!
Ett annat trevligt möte var när kusin Linda Feldman mötte upp i det lilla bergsamhället Albion på 1 500 meters höjd. Det var 26 dagar vi senast sågs och under den tiden har jag hunnit springa ca 120 mil. Hon kommer imorgon att ge mig en Steve eftersom det är långt mellan städerna och i princip ren ödemark.
Snö på bergstopparna utanför Albion. Backen var flera kilometer lång och jag sprang hela vägen.
Dagens distans till Albion: 34 km
Veckans distans: 357 km
Keep on running!
Cy Slatter är stor potatisodlare i Hazelton, Idaho. Bilden till vänster togs idag medan den till höger är från mitt besök 2018. Han mindes mig mycket väl.
-I am honored to meet you, Sir.
Den 79-årige potatisbonden är rörd till tårar när vi träffas igen.
Det var med spänning jag idag sprang in i det lilla samhället Hazelton med ca 700 invånare. Skulle "potatiskungen" Cy Slatter vara där? Parkerade kärran utanför restaurangen The Landmark. Vid bardisken satt två äldre män och den ene var misstänkt lik Cy. Jag visade servetrisen bilden jag tog på honom 2018. Jodå, det var Cy och han kände igen mig direkt, upplyste hon.
Efter att ha ätit klart gick jag över till honom. Han var märkbart rörd, hade kvar mitt förra visitkort och sparat bilden och texten från bloggen 2018.
-Håller du fortfararande på att odla potatis? frågade jag. Och hur går affärerna?
Han berättade att han inte lagt av trots de 79-åren. Årets skörd såg ut att kunna bli bra och lönsamheten var fortsatt god. Hans mycket stora åkerarealen hade blivit ännu större. Tyvärr var sönerna inte intresserade av att ta över så framtiden var oviss.
-Ses vi nästa år igen? skojade han när vi skiljdes åt. Förra gången sa du att det var ditt sista löp men det trodde jag aldrig på. Och så upprepade han flera gånger hur hedrad han var över att ha fått träffa mig igen varför det också var självklart att han betalade notan.
Steve Odom från Boston stannade mig utanför Hazelton. Han berättade att han är mycket intresserad av försöka springa över Amerika men tvekat eftersom det är så stora avstånd mellan städerna. Jag invigde honom i begreppet Steve och han lyssnade andaktsfullt.
Dagens distans till Burnely: 64 km
Keep on running!
Darrin Lewis i livsmedelsaffären (!) Simmerly´s i Wendell, Idaho, visar mig en long gun. För att köpa det vapnet krävs att man är 18 år. Jag har ju åldern inne så man kanske skulle slå till . . .
Gick idag in i en större livsmedelsaffär i Wendell (3 00 invånare) för att köpa två bananer. Passade samtidigt på att inhandla ett vapen för att skydda mig mot alla faror längs vägen.
Nej, nej, jag skojar. Bananerna köpte jag men pistolerna och gevären lät jag bli. Här i södra Idaho mot gränsen till Utah, där jag nu springer, bär många vapen. Ända blev jag väldigt paff när jag rundat grönsaks- och fruktavdelningen i Simmerly´s Groceries & Sporting Goods, en butik liksom Walmart verkar sälja det mesta (Walmart säljer dock inga vapen).
Några av kunderna bar sina vapen synligt. Vid vapendisken kom jag i samspråk med Darrin Lewis, en man som med stor inlevelse ville berätta allt för en frågvis och okunnig europé.
-Bär du själv på ett vapen här i butiken? undrade jag.
-Ja, svarade han men ville inte visa det.
Pistoler och revolvrar av alla modeller fanns det gott om att beskåda, alla inlåsta under disken. Priset på revolvrarna låg på 600 dollar. Och på hyllan bakom fanns masvis med ammunition och högst upp tronade long guns.
-Vad krävs för att köpa ett vapen?
-Du ska vara minst 22 år för pistolerna och 18 för long guns och så ska du vara ostraffad.
Hm, man kanske ändå skulle slå till på en liten pistol? Jag är ju både ostraffad och har de gråa tinningarnas charm. Men se det gick inte, för att köpa ett vapen i Amerika måste man vara amerikansk medborgare.
Darrin berättade att Idaho liksom Montana och Wyoming har mycket liberala vapenlagar. Bra tyckte han.
-Vi har inga problem med skjutningar här i stan. Klart att man måste kunna försvara sig. Däremot har vi stränga regler kring allt med droger.
Lämnade butiken lätt förvirrad. I hastigheten råkade jag glömma kvar kameran på disken men Darrin kom som ett skott (!) utspringade med kameran. Det är lätt att som svensk tycka att vapenlagarna är crazy men ser man att ”alla” bär vapen, ja då måste man kanske själv beväpna sig?
Luffaren tilldelades en svit på fina Comfort Inn & Suites Jerome - Twin Falls.
Löpningen gick väldigt lätt idag, börjar visst komma i form. Landskapet är nu betydligt grönare och i fjärran såg jag snöklädda berg.
Taylorpå "Jercy Mike´s Subs" intill hotellet berättade att han varje dag gjorde minst 200 smörgåsar. Han behöver inte träna armarna på gymmet, jäklar vad det gick undan när han skivade skinkan.
Dagens distans till Jerome: 51 km
Keep on running!