Följ via RSS
Avverkade KM: Totalt i år: 3649 km. Denna vecka: 114 km. Idag: 20 km

2023-06-06 - Dag 32: Backar och poliser

Tre polisbilar utanför mitt motell. Var det mej dom skulle bura in?

Grodorna kväker när jag rullar in i Fort Bridger, ett litet samhälle i Wyoming med 354 invånare. Tiden verkar ha stått stilla; här finns ett motell som skyltar om att dom har Color TV, ett museum och två butiker.

En idyll? Nej, det verkar pågå någon form av polisinsats ikväll. Inte mindre än tre polisbilar står uppkörda på planen utanför det nedgångna motellet där jag bokat rum. Vad kan ha hänt? Motellägaren, en äldre man, berättar att en av hans gäster uppträtt hotfullt inne i affären. Skönt, alltså ingen skottlossning eller något som har med mig att göra, tänker jag.

På detta motellhar jag bott flera gånger. Här har jag en av mina hemskaste upplevelser i Amerika. Plötsligt slocknade skärmen och datorn var död, Det enda som fungerade var Skype och jag kunde ringa hem till min datorkunnige som gav mig order, fjärrstyrde och lyckades återställa allt. Då var det ytterst nära att jag tvingades avbryta.

Det verkar som det vilar någon förbannelse över motellet. För nu lyckades jag nästan förstöra min nya telefon när jag skulle byta simkort för att uppdatera mitt bankid. Får bli ett nytt besök till en telebutik.

Hur långt tror du det är från där jag står och upp till krönet i bakgrunden. Jag mätte och har svaret.

Three Sisters kallas tre enorma backar längs I80 mellan Evanston och Fort Bridger. Jag har sprungit här tidigare 2-3 gånger men mindes  bara två av backarna. Men det var alltså tre, inte jättebranta men jättelånga. Den sista tvingades jag gå uppför, känner fortfarande av den höga höjden. Som högst har jag idag varit uppe på 2 284 meter.

Dagens distans till Fort Bridger: 58 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 08:43:51

Läs / skriv kommentar (11)


2023-06-05 - Dag 31: Wyoming!

Här har jag hoppat flera gånger och ser nu att man bytt ut skylten. Detta är min rutt genom Wyoming, totalt 14 dagar och drygt 70 mil.

Motvind och fem mils uppförsbacke. Löpningen till Evanston blev den hittills besvärligaste. Men jag klarade det och är nu i Wyoming!

På sträckan fanns absolut ingenting- jo en station där lastbilar måste kolla vikten. Detta måste vara en av de mest ödsliga vägavsnitten i Amerika. Fast ändå väldigt vacker, gillar de röda bergen i Utah. Löpningen försvårades också av att det började regna kraftigt och bli väldigt kallt. Jag har lätt för att frysa, fick söka skydd under en motorvägsbro och ta på mig vinterkläder, ja även vantar och mössa.

Jag läser in ett ansikte i detta berg. Ser du något annat?

Byter om till vinterutrustning, även mössa och vantar.

Imorgon väntar en liknande sträcka men det finns i alla fall ett truckstopp med en snabbmatskedja. Ja, Wyoming kommer att bli mycket besvärligt. Det är först när jag når Nebraska det blir normala förhållanden.

Enligt min löparklocka förbrukade jag idag 3 300 kalorier. Detta kompenserades till stor del av ett besök på KFC i Evanston. Jag beställde den största menyn som fanns och enligt skylten skulle denna innehålla 2 000kalorier. Liknande beställningar gjorde flera av kunderna som var betydligt rundare om magen och som knappast tagit ett enda löpsteg idag.

Dagens distans till Evanston, WY: 54 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 07:47:33

Läs / skriv kommentar (11)


2023-06-04 - Dag 30: Känner av höjden

Fantastiska naturscenerier tar andan ur mig. Men främst är det den höga höjden som påverkar.

Helt klart känner jag nu av den höga höjden. Kroppen är kraftlös, farten sjunker och mjölksyran känns i varenda muskel. Men snart ska det förhoppningsvis vända.

Just nu befinner jag mig på 1 700 meter över havet, imorgon på 2 100 meter, alltså samma höjd som Sveriges högsta fjäll, Kepnekaise. Försvagningen kom inte smygande, mera som ett klubbslag. Plötsligt kändes vagnen väldigt tung att knuffa.

Coalville, UT, har ca 1 500 invånare. Kan någon lista ut märke, modell och tillverkningsår på bilen?

Dagens etapp till Coalville var den hittils kortaste men långt ifrån den lättaste. Lite snurrig är jag nog- först trodde jag att Coalville var en ny stad för mig. Men när jag rullade in kändes husen och gatorna  bekanta. Herregud, jag har ju varit här också! Kan inte hålla isär alla coast to coast.

Samma bil, samma förare och samma passagerare men det skiljer fem år mellan bilderna. Jag provsitter igen Randall Steinfeldts fina Corvette Stingray från 1964 och vi skrattar ihop. Jag har träffat Randell flera gånger, han är läkare och friluftsmänniska och idag bjöd han med fru på frukost på deras hästgård i Morgan. Och imorgon bjuder han mig på en viktig Steve.

Imorgon händer också något annat. Vad kan det vara?

Dagens distans till Coalville, UT; 34 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 07:03:28

Läs / skriv kommentar (13)


2023-06-03 - Dag 29: Är Walmart en dålig arbetsgivare?

Hon heter Charity (välgörenhet) och hälsar kunderna välkomna i ett Walmart-varuhus i Ogden, UT. Är det välgörenhet eller utsugning när Walmart anställer okvalificerad personal, ibland med funktionsnedsättning?

Den jättelika varuhuskedjan Walmart får ofta kritik för att vara en dålig arbetsgivare. Men samtidigt är Walmart en arbetsplats där alla kan jobba, nästan oavsett vilka problem de har.

Jag är på jakt efter bananer och tar kurs på ett Walmart-varuhus i utkanten av Ogden. På dessa varuhus hälsas alltid kunderna välkomna i entrén av en Walmartanställd i blå jacka. Jag parkerar vagnen framför kassorna och kommer i samspråk med Charity, en fyrabarnsmamma som jobbat här i 8 månader, eventuellt med en funktionsnedsättning men jag frågar inte.

-Är du glad över att ha ett jobb? frågar jag. Hon skiner upp.

-Oh yes. I means a lot to me.

Hon berättar att hon tjänar 15 dollar i timman och arbetar åtta timmar om dagen. Det räcker hjälpligt för att dra runt en famij där mannen får någon form av sjukersättning. Att stå på ett betonggolv så många timmar måste vara ansträngande och jag skojar om att hon nog sliter mera än jag under ett coast to coast. Fast så farligt är det inte, menar hon. Hon trivs, känner de flesta kollegorna till namnet och grattar en förbipasserande som fyller år.

Att anställa folk som knappt platsar på den vanliga arbetsmarknaden är i mina ögon sympatiskt. Ett jobb kan betyda enormt mycket för självkänslan, jag har erfarenhet av detta inom den egna familjekretsen. McDonalds och liknande arbetsgivare gör likadant. Vi har vårt Samhall men jag tror ändå inte att Sverige är ett föredöme.

Idag hade jag ett annat trevligt och inte minst överraskande möte. Det kommer att lösa ett svårt problem jag brottats med under de senaste dagarna. Vad det handlar om? Det får du veta i morgon.

Tågen tar sig fram nästan oavsett hur brant terrängen är. För mig blev det tuff bergslöpning på motorväg genom en canyon.

Dagens distans till Morgan, UT: 56 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 08:39:45

Läs / skriv kommentar (2)


2023-06-02 - Dag 28: "On the sunny side"

När inte hotellet har frukost får det bli restaurangbesök. Med dricks kan det kosta 130-150 kr, ganska dyrt.

-How do yo want your eggs?

-On the sunny side, svarar jag servetrisen.

Ja, dagen gick lite i solskenets tecken. En sorglös dag då inget särskilt hände. Det enda negativa var en fatal felspringning i Ogden.

Kort text idag eftersom kvällen måste ägnas åt att planera de närmaste dagarna som kan bli besvärliga.

Dagens distans till Ogden, UT: 59 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 09:08:46

Läs / skriv kommentar (5)


2023-06-01 - Dag 27: Litar inte på myndigheter och media

Tillsammans igen med mina hjälpsamma löparvänner Bruce och Joan Nelson från Honeyville, UT. De är mormoner, ultralöpare, båda har haft bra jobb och han är nu Mayor i Honeville med ca 1 500 invånare. De är republikaner men ogillar Trump och har inget större förtroende för varken media eller myndigheter.

För varje gång jag besöker Amerika tycker jag mig märka att vanliga amerikaners misstroende mot myndigheter, press, tv och auktoriteter i största allmänhet ökar för varje år. Snart litar man bara på sig själv- och gud.

Dessa tendenser finns också i mitt eget land men skillnaden mellan Amerika och Sverige är i dessa avseenden enorm. Att t ex vaccinera sig kan vara en fråga om politisk uppfattning. Någon skillnad mellan välutbildade, icke utbildade, fattiga eller rika verkar inte finnas, man misstror allt och alla. Sorgligt och hur ska det här sluta?

Lite av dessa uppfattningar fick jag idag bekräftade när jag träffade mina löparvänner Joan och Bruce Nelson. Till min glädje accepterade de dock valresultatet i presidentvalet och Trump ogillade dom liksom Pence som nu också kandiderar. Positivt tycker jag ändå är att att amerikanen i gemen inte hymlar om vilket parti man röstar på. I Sverige vågar ingen fråga om detta, än mindre om vad folk har för lön.

Rattlesnake Pass mellan Snowville och Tremonton blev en mycket tuff utmaning. Jag befinner mig på 1 600 meters höjd, landskapet är storslaget och vissa toppar snöklädda. Hela sträckan är ren ödemark!

Nu har webmaster (min son Nils) lag in räkneverket på bloggen. Du ser det längst upp till vänster och det visar att 26,24 procent av den totala distansen är avklarad.

Dagens distans till Tremonton: 58 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 08:25:46

Läs / skriv kommentar (6)


2023-05-31 - Dag 26: Utah!

Oregon, Idaho och nu Utah. Planen är att Utah ska klaras av på en vecka, totalt ca 33 mil. Här en länk till min rutt genom Utah in i Wyoming.

Jag är i Utah, en av mina favoritdelstater. Fantastisk natur, omtänksamma människor och det är i Utah jag haft mina största upplevelser.

Utah med sina höga berg är dock för löparen en av de besvärligastee delstaterna. Det var här jag 2012 fick en Steeve på snöskoter över fjällen in i Wyoming när vägen var avstängd på grund av snö och det var här jag fick ett personigt handskrivet tackbrev från guvernören och en massa skolelever. Men det var också i Utah jag tvingades avbryta ett maratonlopp, upptakten till mina artrosbesvär (som jag nu är kvitt).

Tillsammans med kopojkarna i Snowville. Alla kände igen mig. Bilden till vänster tagen idag och bilden till höger från mitt bessök i Snowville 2018.

Dagens distans: 36 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 00:25:10

Läs / skriv kommentar (8)


2023-05-30 - Dag 25: Cowboyland

Richard med sonen Robboy utanför Shell bensinstation i Malta, Idaho. Kolla hans byxor- som i en västernfilm.

Vilda västern lever. Boskapsskötarna i södra Idaho ser ut  cowboys i gamla västernfilmer.

Jag sitter inne på bensinstationen i Malta (193 invånare) och äter en torftig lunch. Det är memorial day, "allt" är stängt i samhället varför kundtillströmningen till macken är extra stor denna dag. Nästa alla män bär bredbrättade hattar, inget konstigt alls men för en svensk väldigt exotiskt.

Har gjort samma iakttagelse vid tidigare besök i det här området. Hatten är en statusmarkör, den visar att man är en rancher eller cowboy, det är hästar och kor som gäller.

Idag var det ganska tuffa förhållanden; bergslöpning på 1 750 meters höjd över havet och en avsslutning i kraftigt regn. Linda körde mig till ett motell i Snowille och i morgon skiljs våra vägar.

Dagens distans till Sublett, Idaho : 45 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 05:32:54

Läs / skriv kommentar (5)