Kommentarer på Dag 46: Besöker en spökstad


Bushnell var ett av de första samhällena längs hwy 30. Storhetstiden var på 1950-talet då man hade flera butiker, idag är alla borta. Men ett postkontor, frivillig brandkår och ett kommunalkontor finns.

Bushnell i Nebraska är en spökstad. Här bor enligt vägskylten 124 invånare. I samhället såg jag först inte en enda levande varelse. Det enda levande som fanns slog jag snabbt ihjäl- en mygga inne på postkontoret!

Jag har lite förkärlek till den här typen av orter. Bushnell ligger cirka 15 km från gränsen till Wyoming, old hwy 30 och järnvägen går tätt intill. Man får en känsla av att här måste finnas något, t ex ett café, en affär eller liknande men besökaren blir besviken. Här finns absolut ingenting.

 Jag har besökt Bushnell ett par gånger tidigare och då var det mera liv och rörelse. 2018 fick jag en kall Cola inne på kommunalkontoret och 2016 träffade jag ägaren till en loppisbutik, Mark Johnson.

Mark Johnson 2023 på sin Harley Davidson.

Mark Johnson 2016 i sin thrift store.

När jag sitter utanför postkontoret på den hårda cementen och äter några smörgåsar kommer en motorcykel mot mig.

-The Swedish man? frågar en skäggig äldre man på mc:n.

Det är Mark! Han har känt igen kärran. Och han minns mycket väl när jag var inne i hans ”thrift store”. Nu var han ute på en liten söndagsutflykt men sin välputsade Harley Davidson. Butiken hade han lagt ner för några år sedan. Mark har bott 25 år i Bushnell och berättade att man snart kanske måste byta ut skylten nere vid vägen, det sker en viss inflyttning, bl a från närbelägna Colorado.

Möter Mark med fru lite senare, då i en pickup, utanför den lilla staden Kimball dit jag nu tagit mig.

-You have made my day, säger han och trycker hårt min hand. Han ger mig en broschyr som berättar lite om området.

Helt klart betyder de här återseendena mycket, både för mig och andra. Att springa i sina gamla fotspår är en bra idé.

Några unga killar åkte runt i samhället på en fyrhjuling. De berättade att de bara var på besök över helgen i Bushnell, bodde på annan ort.

Vattentornet i Bushnell.

Dagens distans 41 km

Veckans distans 342 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Anna Hedvig Suneson! - 2023-06-19 08:15:07

Först!

#2 Ragnar - 2023-06-19 08:34:20

Ja, visst gillar vi att uppleva platser där vi varit tidigare. Härligt att du kan se det positiva i förfallet. Vi matas ju så mycket med nyheter om hur det går utför både i USA och här hemma.

#3 Klas-Peter Suneson - 2023-06-19 08:51:43

Du springer på i den amerikanska ödemarken. För den enskilde som bor kvar, händer inte mycket i tillvaron. Kul att mötet med dig blir en höjdpunkt!
I Svt nyhetssvep berättas det om president Joe Biden ålder och förvirrande avslut på ett tal. Samt den hårda tonen kring Taiwan när utrikesminister Antony Blinken och utrikesminister Qin Gang, möttes i Peking. ? Samtalen var uppriktiga och konstruktiva, säger Blinken.
Därmed är den diplomatiska isen mellan de två stormakterna bruten.
På måndagen har Blinken ett möte med toppdiplomaten Wang Yi inbokat. Samma dag kommer han möjligen också att träffa Kinas president Xi Jinping.
Gott så! Bättre att det finns en dialog än tystnad.

Keep on running

#4 Peter Malmqvist - 2023-06-19 09:47:43

Hallå Björn!

Eftersom jag kommit in lite sent denna gång gick jag tillbaka och tittade på vad du rapporterade vid dina sju (?) tidigare "coast-to-coast". En sak måste jag säga: Du ser ju precis likadan ut nu på bilderna, som du gjort på de tidigare loppen. Otroligt! Ultra-ultra-löpning konserverar uppenbarligen kroppen! ??

När jag läst ikapp vad du skrivit på detta lopp känns det som att du möter ännu större respons och vänlighet (utom i skobutiker) på det här loppet, jämfört med de tidigare, i alla fall jämfört med de första loppen. Har intresset för "coast-to-coast"-löpning ökat? Är det fler som springer detta ultra-ultra-lopp? Eller skriver lokal media mer om dig nu? Eller är det ungefär som tidigare?

Jag hittade också intressant statistik över din medelhastighet i tidigare lopp fram till 2016. Ser ut så här:

# 2007: 53,7 km per dag (59 år)
# 2010: 52,7 km per dag (62 år)
# 2012 52,1 km per dag (64 år)
# 2014: 48,6 km per dag (66 år)
# 2016 54,8 km per dag (68 år)

Det är ju otroligt jämn hastighet du håller trots att du blir äldre. Hur ligger du till på detta lopp? Känner du av åldern nu, jämfört med tidigare? Eller är bra väder och medvind (eller i alla fall inte motvind) viktigare än ålder?

Det märks ju att du är väldigt erfaren "cost-to-coast", både på din skrivglädje, men också hur enkelt du verkar tackla problem (typ, fem punkteringar i rad). Ingenting tycks ju kunna rubba din glädje att få vara "på luffen". Jag minns, på något av de tidigare loppen, när du kom på "att göra en Steve", mer av en tillfällighet. Nu har du (klokt nog) satt in "Stevar" oftare. Men varför inte en följebil? Blir det för enkelt? ??

Jag gläds över att du inte tappat ditt otroliga sinne för detaljer, samhällsobservationerna och glädjen att prata med människor! Det du beskriver känns som att läsa om en resa i en tidsmaskin...

Keep up the good work!

/Peter

#5 Tommy N - 2023-06-19 09:56:56

Hej, en liten film från Bushnell jag hittade,

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3Dbny-DHloouQ&ved=2ahUKEwja5pKI7c7_AhUxQ_EDHWlRD40Qo7QBegQICRAG&usg=AOvVaw2krQ6as8bAEpDomaLmHFsI

#6 Johan Myrsten - 2023-06-19 10:13:35

Varma hälsningar från din gamle kollega på tidningen! Fantastiskt det du gör, samtidigt som det känns självklart på något vis. Klart att du alltid ska kunna löpa över Förenta Staterna och göra så många fina observationer längs vägen!
Det är verkligen roligt att läsa dina berättelser om människorna och miljöerna längs vägen. Tack så mycket för det.
Lycka till med fortsättningen!
/Johan

#7 Tomas - 2023-06-19 10:15:01

Man måste väl åndå spontant känna att det är trist med avfolkning och socialt minskad interaktion som följd.
Kanske kan det gå så långt att det mest konstruktiva blir att återta marken till jordbruksmark.
Förstår samtidigt din fascination över dessa ödebygder som har en historia att berätta om uppgång och nedgång .

#8 Christoffer - 2023-06-19 11:15:52

Många och långa kommentarer idag. Hoppas det är till glädje för dig!
Bushnell, denna lilla village med 120+ invånare i Kimball county har dessutom eget självstyre och en egen sida på svenska på Wikipedia. Fascinerande.

#9 Björn - 2023-06-19 15:29:43

Oj, vad massa intressanta kommentarer. Jag ska svara på allt i kväll. En lång och varm dag väntar, bl a till Potter där jag tvingades ta skydd för en tornado. Nu är det väl bara värmen jag får tackla, 32 grader utlovas.

#10 Björn - 2023-06-20 09:37:07

#Peter: Ja, coast to coast-löparna blir fler för varje år. Jag för numera statistiken och totalt handlar det om drygt 500 personer som sedan början av seklet korsat kontinenten till fots.Gångarna är i majoritet, ofta veterans med diverse problem.

Mina distanser är ungefär som tidigare, nu i snitt ca 50 km per dag men det går långsammare vilket betyder att jag behöver minst en timma till. Hastigheten ligger på 7-8 km i timman, alltså krypfart. Ändå roligt att uthålligheten inte blivit så mycket sämre.
Följebil har jag haft tidigare under några veckor (min bror Jan) men vill helst undvika. Visst, enklare men roligare utan. Samma sak om man skulle springa med någon kompis. Får den ene problem kan den andre inte hjälpa. Ensam är stark(are).
#Tommy: Tack.
#Johan: Roligt att du hörde av dig!

#11 Peter Malmqvist - 2023-06-20 20:17:24

Tack för svar! Och i ditt fall verkar ju tveklöst "ensam vara stark"! Blir spännande att följa fortsättningen. I flera av det tidigare loppen kan jag notera att du dessutom blivit starkare mot slutet!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg