Följ via RSS
Avverkade KM: Totalt i år: 7202 km. Denna vecka: 117 km. Idag: 11 km

2018-07-22 - Dag 97: Det oviktiga skovalet

40 dollar för ett par löparskor kan man inte klaga på. Skomärket är nytt för mig (Fila) men dessa lättviktsskor kändes ganska sköna. Sprang drygt en halvmara i dem idag innan jag bytte till beprövande Brooks Adrenaline.

Dyra märkesskor eller billiga udda märken? Jag tror inte det spelar så stor roll i vilka skor du springer i, i alla fall inte om du är en erfaren löpare.

Jag har i snart 40 år sprungit i Brooks löparskor. Det bara råkade bli så, skorna visade sig vara bra så jag fortsatte med märket (jag är inte sponsrad). Men ibland har jag prövat andra märken och de har oftast också varit bra. Så ibland undrar jag: varför springa i relativt dyra märkesskor när det finns andra, udda märken till mindre än halva priset?

Idag slank jag in i en liten friluftsbutik i staden Sweet Home. Dom sålde Fila-skor, ett märke jag knappt hört talas om. Kunde kanske vara värt att pröva ett par för 40 dollar jämfört med 100-120 dollar som de mera kända märkena kostar här. Jodå, skorna passade bra så jag stoppade i mina fotbäddar i dojorna och fortsatte löpningen fram till nästa stad, Lebanon 21 km längre bort.

Jag har med gott resultat köpt billiga löparkläder och även skor på Lidl i Sverige. Lågt pris behöver inte alls betyda dåliga grejor. Och eftersom jag springer i så många olika typer av skor (har normalt 3-4 par igång) tror jag kroppen vant sig vid det mesta. Hur skorna sedan ser ut bryr jag mig inte om- jag tittar aldrig på vilka skor andra springer i.

Hur många skor sliter du ut? är den vanligaste frågan jag får under ett coast to coast. Nu vet jag svaret. Det blir fem den här gången. Och det är ganska mycket. I Sverige skulle det handla om ckrka två par. Värmen här gör att slitaget blir större och dessutom är skor billiga i USA så man kan byta lite ofatre.

---

Typiskt amerikanskt. På glass-och hamburgerkedjan AW (All American Food) i Sweet Home, OR, ringer jag från restaurangen till köket och beställer en mjukglass. Telefonen är från 60-talet.

Typiskt amerikanskt. Det är lördag och klockan är snart 21 men fortfarande håller biltillbehörsfirman öppet. Här är bilarnas hälsotillstånd minst lika viktigt som människornas.

Den goda formen håller i sig, stark också idag men magknip och lätt illamående mot slutet. Hemskt mycket bilar och dålig luft, även ute på landsbygden.

Dagens distans: 57 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 00:26:57

Läs / skriv kommentar (11)


2018-07-21 - Dag 96: Björn i storskogen

Allt är stort i Amerika, även träden.

Tidsbrist gör att dagen text blir kort.Bara tre löpdagar återstår innan målgång i Newport den 24 juli..

Just nu är jag i kanonform. Idag sprang jag uppför två milslånga och branta backar. Lägger igen ut länkarna på de två "filmer" som nyligen gjorts om mig här i Oregon.De skildrar ganska bra vad ett coast to coast handlar om men många verkar ha misst dem.

https://www.youtube.com/watch?v=E4ZhnIduQ_0

https://www.youtube.com/watch?v=MyW0YZH_F0I

Dagens distans: 47 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 10:34:52

Läs / skriv kommentar (5)


2018-07-20 - Dag 95: Breaking the News

HÄR kan du se en riktigt proffsig video som lokalteven i Bend  gjorde idag. Reportern ägnade minst 45 minuter åt intervju och filmning. Jag fick springa med en actionkamera monterad på vagnen.

Jag har legat lågt med marknadsföringen av löpet. Hur många i Sverige vet egentligen om att en 70-årig gubbe snart för sjätte gången har sprungit tvärsöver USA, en sträcka på över 500 mil?

Under de första löpen var jag lite mer aktiv och tog kontakt med flera tidningar i såväl USA som i Sverige. Denna gång har knappt någon skrivit om mig. Dagens tv-inslag var det andra i USA, det första var i Cleveland . Till detta ska läggas några lokaltidningar i USA.

Jag får skylla mig själv. Men visst hade det varit roligt om någon större tidning eller tv-kanal i Sverige uppmärksammade det hela, lite fåfäng är man ju. 

Löpet går fortsatt mycket bra. Det som varit jobbigt de senaste dagarna är att jag haft svårt att komma in på min egen blogg från motellet. Jan, som är mer tekniskt lagd, har kunnat kringå detta. Med risk för att sheriffen knackar på hans dörr avslöjar jag inte hur han gjort.

Dagens distans: 50 km

Keep on running!    

Postad av Björn kl 08:14:06

Läs / skriv kommentar (12)


2018-07-19 - Dag 94: En dag på jobbet

Kolla Jans video om dagens löpning längs öde hwy 20 utanför Bend. Efter 33 km kom Jan ut med sallad från Wendys och sedan var det dags för mig att ta en powernap i bilen. Äntligen är en av tourens mest ödsliga sträckor, Burns-Bend 210 km, avklarad.

Dagens distans: 55 km

Keep on running!

 

Postad av Björn kl 08:06:22

Läs / skriv kommentar (10)


2018-07-18 - Stora bloggproblem just nu

Jag har just nu stora problem med att komma in och skriva på min egen blogg. Det är något knas med internetuppkopplingen på mitt hotell. Kommer troligen att lösa sig när jag om några dagar drar vidare men för närvarande har jag svårt att besvara era kommentarer.  Fortsätt dock att skriv som vanligt.

Keep on running!

Postad av Björn kl 16:40:01

Läs / skriv kommentar (3)


2018-07-18 - Dag 93: Alla vägar har ett slut

Oändliga raksträckor i ett ökenlandskap och med snöklädd toppar i bakgrunden. Bilden från dagens löpning på hwy 20 mellan Brothers och Millican, Oregon.

Jan har precis kört ut mig till en nedlagd mack i Millican och det är dags att starta dagens löpning. Vagnen är packad med mycket Gatorade och is (isen lägger jag också i löparkepsen för att kyla huvudet). Vi är noga med att jag springer exakt rätt distans, inga gratiskilometrar med bil.

Dagen distans: 54 km

Keep on runnng!

Postad av Björn kl 10:20:11

Läs / skriv kommentar (10)


2018-07-17 - Dag 92: Bend den välmående staden

Bend har 90 000 invånare och en mycket vacker citykärna. Staden växer så det knakar och många från Kalifornien flyttar in på grund av det behagliga kimatet.

De flesta småstäder i Amerika är rätt ruffiga; igenbommade butiker och fallfärdiga byggnader i centrum. Bend är dock undantaget.

Jan och jag befinner oss nu i "storstaden" Bend i mellersta Oregon. Riktigt roligt att för en gång skull se en välmående, vacker och växande stad. Många småbutiker, ett "riktigt" gatunät och inte bara en gata utanför centrum där allt finns. Vi ser vackra, välklädda, sportiga och smala människor. Det är en grön stad, allt verkar så välordnat. Standarden tycks vara minst i klass med Stockholm. Och omgivningarna med snöklädda berg (vulkaner) och en flod som forsar genom stan är pricken över i. Inte undra på att Bend är magneten som drar till sig friluftsfolket, inte minst skidåkarna.

Fastighetsmäklaren Jane Williamson utanför sin villa i Bend där svenska flaggan vajar. Jane är född i Oregon men hennes farmor och farfar utvandrade från Sverige 1904. Hon har besökt Sverige två gånger och vill gör det igen. Hon berättar att fastighetsspriserna i snitt nu ligger på 450 000 dollar och att många hus säljs för över miljonen.

Värmen gör att skosliltaget blir extra stort. Idag inköptes fjärde paret skor, ett par Brooks Adrenaline, min favorit. I butiken var man mäkta imponerad och jag fick den "sedvanliga coast to coast-rabatten".

Idag var en dag då det blev lite turistande. Tyvärr hinner jag sällan med det. Det är fortsatt varmt och soligt och jag tror att temperaturen nu stadigt legat på över 30 grader de senate tio dagarna. I Bend bor vi fem dagar och Jan hämtar och kör ut mig varje dag. Skönt att slippa campa i ödemarken. Mellan Burns där jag varit och Bend är det 16 mil och det finns i stort sett inget däremelln.

Dagens distans 52 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 09:10:19

Läs / skriv kommentar (8)


2018-07-16 - Dag 91: Var finns joggarna?

Kira Morrow, 17 år, går sista året på High School och har valt att satsa på löpning. Jag träffade henne på en Rest Area längs hwy 20 i Oregon innan hon skulle åka iväg på ett höghöjdsläger.

I Sverige springer var och varannan människa. Här ser jag knappt några joggare på gatorna.

Det var i USA joggingvågen startade på 70-talet och spred sig till Europa. Men att idag kalla USA för en stor löparnation vore en överdrift. Den breda allmänhten springer inte alls så mycket som vi i Europa.

I småstäderna ser jag knappt några joggare och defintivt inga ute på landsvägarna. De få joggare jag har sett under mina  coast to coast har funnts i de lite större städerna, främst universitetsstäderna.

När jag pratar med vanliga amerikaner om att ”inga springer” brukar de hävda att det inte riktigt stämmer. Man springer t ex mycket i skolorna, bl a i High School. Där tror jag USA kan ligga före oss – på våra gymnasier är löpning nerprioriterat.

Övervikt, psykisk ohälsa och bruket av mediciner är betydligt vanligare här än i Europa. Det är ingen djärv gissning att tro att det beror på amerikanens stillasittande liv. Och kanske kan de höga dödstalen i trafiken också hänga ihop med detta. Den som mår dåligt är knappast en bra bilförare. Tyvärr finns inga tecken på att hälsoläget är på väg att förbättras.

Dagens distans: 54 km

Keep on runnig!

Postad av Björn kl 10:53:20

Läs / skriv kommentar (14)