Följ via RSS
Avverkade KM: Totalt i år: 2680 km. Denna vecka: 24 km. Idag: 10 km

2022-06-22 - Dag 31: Passerat norra polcirkeln!

Exakt här vid det lilla stenröset vid E45 går den norra polcirkeln. Det tog mig 31 dagar och 171 mil att komma hit. Det fick bli ett glädjeskutt. Nu återstår nio dagar till Treriksröset.

Med passeringen av norra Polcirkeln känns det som jag har kommit väldigt långt norrut. Jag är i Jokkmokk på ett vandrarhem där det kryllar av utländska turister,.

Var och varannan bil jag möter har utländska nummerplåtar. Tyskar tycks vara i majoritet. Ser också många motorcyklister, de kommer sällan ensamma  utan i gräshoppssvärmar. Trafiken är dock gles varför  jag känner mig säker på E45:an. Värre var det ifjol då jag sprang på  samma väg i Dalarna.

Äntligen en dag utan regn, dock helt händelselös. Det enda "dramatiska" var att jag glömde kvar min USB-hubb i väggkontakten på B&B i Kåbdalis. Slarvigt,

Dagens distans: 62 km

Keep on running!

 

Postad av Björn kl 23:21:00

Läs / skriv kommentar (6)


2022-06-21 - Dag 30: Matbrist

Korsade idag Piteälven, en av Sveriges fyra oreglerade älvar (de övriga är Vindelälven, Kalixälven och Torneälven). En mäktig syn med den strida vattenföringen.

En miss i planeringen gjorde att jag idag plötsligt stod utan mat. När det är minst fem mil till närmaste affär och den dessutom hunnit stänga innan jag kommi fram,  ja då är det kris.

Som löpare behöver jag mycket energi. Normalt finns alltid lite reservproviant i vagnen om något oförutsett skulle hända. Men idag var reserverna närmast tömda varför frukosten i stugan på Moskosel camping blev synnerligen torftig.

Att i det läget ändå ge sig av de fem milen från Moskosel till Kåbdalis var våghalsigt, särskilt med tanke på att jag knappast skulle hinna fram innan affären stängt. Hoppet stod då till att ägaren av det B&B jag skulle ta in på kunde köpa lite mat .Men den planen sprack eftersom han var bortrest.

Som vanligt brukar dock saker och ting lösa sig. En gammal löparkompis i Stockholm med stuga i området hörde av sig på bloggen och ville träffa mig. Då kunde jag be honom handla lite mat. Plötsligt var matproblemet löst och vi fick en trevlig pratstund.

Christian, som bor utanför Frankfurt, är på väg  till Nordkap. Han campar alla nätter och tvättar sig i sjöar och bäckar. Inga problem, menade han.

Jag stöter på en del långfärdscyklister men inga löpare. Den tuffaste av dem alla är nog cyklisten som bor på mitt B&B här i Kåbdalis. Han cyklar från nordligaste Finland vid gränsen mot Ryssland hem till Prag i Tjeckien. Kanske inte så märkvärdigt om det inte vore för att han cyklar off road, alltså på stigar och små grusvägar. Varför?

-Jag är van vid det och vill slippa trafiken, skrattar han.

Imorgon på min färd till Jokkmokk kommer jag att korsa något väldigt speciellt. Vad tror ni det kan vara?

Dagens distans: 51 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:29:37

Läs / skriv kommentar (6)


2022-06-20 - Dag 29: Generösa öppettider

En glass, cola och middagsmat för morgondagen inhandlades i den digitala lanthandeln i Moskosel.

"Moskosel- orten med sämst samhällsservice i landet", löd rubriken i DN för två år sedan. Jag befinner mig just nu i Moskosel, en by i Lappland med mindre än 200 invånare men med över 200 miljoner myggor.

Samhällsservicen kan jag dock inte klaga på. För Moskosel har nu vad Stockholm inte har; en dygnsöppet digital livsmedelsaffär utan personal och där du scannar en kod och legitimerar dig med bankid för att komma in i affären. Hur smidigt som helst!

Förr fanns här fyra matbutiker, modeaffär, biograf, brandstation, distriktssköterska, högstadieskola och ett sågverk. Allt är nu borta. Men byborna startade häromåret med hjälp av EU-medel sin egen digitala matbutik. Nu slipper de att åka in de dryga fyra milen till Arvidsjaur för att handla det nödvändigaste.

Denna sträcka sprang jag idag och bor nu i en egen stuga på Moskosel Camping. Här är vackert, fullt med campingbilar och något tält och barnen badar i Lullejaursjön och åker karusell. En idyll? Nej förtusan! Här vimlar det av mygg och jag fick några bett i duschen och även inne i stugan så nu ska väl också myggen vara mätta. Campingvärden behövde ingen övertalningsförmåga för att jag skulle köpa Bushman myggspray av honom, Sparyflaskorna kunde ingen missa, de stod strategiskt placerade på incheckningsdisken.

Vägen mellan Arvidsjaur och Moskosel är vacker . . .

... fast på långa sträckor pågick vägarbeten där det knappt gick att springa. Vägen är klassad som Europavaäg (E45) och var skyltad med högsta tillåtna hastighet 100 även där vägarbeten pågick. Skandal!

Imorgon Kåbdallis, en by med 50 invånare. Får dränka in mig i Bushman myggspray. . .

Dagens distans: 47 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 19:01:43

Läs / skriv kommentar (14)


2022-06-19 - Dag 28: Jag fryser!

Stängt, kom 45 minuter försent. Det blev en kamp mot klockan att hinna innan Affär´n i Aborrträsk stängde kl 12. Lanthandeln drivs av idéella krafter och har en kundkrets på 150 boende i byn. Fick inta min "lunch" bakom butiken.

Det är kallt. Söndagen blev ännu en i raden av regndagar. Så fort jag stannar fryser jag.

Tio grader och regn borde inte vara så farligt. Men på äldre dar har jag börjat frysa allt mer. Vid lunchstoppet i Abborrträsk fick jag pälsa på mig allt jag hade, även mössa och vantar, men frös ändå. Som grädde på moset alla mygg. Ändå lyckades jag somna, bra för dessa powernap piggar upp.

Jag har nu kommit till Arvidsjaur. Så här långt norrut har jag aldrig sprungit. Här råder nu midnattssol. Ännu inga fjäll men bergen börjar torna upp sig i fjärran. Landskapet är monotont, mycket myrmark, långa slakmotor, relativt lite trafik och mycket tomburkar i vägdikena. Luffaren gjorde sig idag en förmögenhet på panten och var kung på Coop i Arvidsjaur.

Lyx för luffaren. Särskilt hotellets bastu uppskattades.

Hotellet (Lappland Lodge) är riktigt lyxigt. Tog först fel med ett annat med snarlikt namn. När receptonisten inte kunde finna mig i datorn sa han till min förvåning:

-Du har bokat ett finare hotell än det här. . .

Imorgon väntar dock ingen lyx; en campingstuga i Moskosel. Och sen ett vandrarhem i Jokkmokk. Tyvärr blir avstickaren för lång till Vuollerim och Jokkmokks Jokkes museum. Var aldrig något fan av Jokke men ett så udda museum hade varit intressant. Tjosan, tjosan!

Dagens distans 55 km

Veckans distans 362 km

Hittills sprungen distans: 1 558 km (56 km/dag)

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:39:43

Läs / skriv kommentar (7)


2022-06-18 - Dag 27: Kyrkan räddaren i nöden

Svenska kyrkan i Vittangi erbjöd sig att låta luffaren sova över i kyrkan. Det finns inga hotell eller annat boende på orten som har 750 invånare och ligger i Kiruna kommun. Vittangi är en köldhåla och just nu är det gott om mygg...

Vad göra när det inte finns ett  hotell på orten? Campa? Helst inte, det finns andra lösningar . . .

Ju längre norrut jag kommer desto svårare är det att finna en sängplats för natten. I något fall har airbnb varit räddningen, som t ex här i byn Järvträsk i Norrbotten där jag just nu har ett stort hus för mig själv. Jag är väldigt beroende av att möjligheterna till övernattning måste ligga på 4-6 mils lucka.

Nästa söndag kommer jag till Vittangi men där finns inget boende sedan campingplatsen och flyktingförläggningen stängt. Då kontakade jag kyrkan för att höra om man kände till någon privatperson som kunde hysa mig. På stående fot erbjöd sig församlingen  att låta mig övernatta i kyrkan. Man tipsade också om en lokal FB-grupp för köp&sälj. Jag började med att göra en efterlysning på FB och fick omedelbart napp från två privatpersoner. Så något boende i kyrkan blir det alltså inte, däremot har jag utnyttjat den möjligheten några gånger under mina USA-löp.

Ruggväder hela dagen. Här passerar jag Skellefteälven som har inte mindre än 17 kraftstationer.

Vädret idag var vidrigt, regn hela tiden och kallt, dessutom uppför. Löpningen gick därför tungt och det kändes som jag aldrig skulle komma fram till mitt boende. Plötsligt stannar en bil.

-Hej Björn!

Det är ägaren till mitt airbnb som stannat till. Jag bodde hos honom också förra sommaren under Holgersonlöpet. När han lockar med ett varmt bad går löpningen plötsligt lättare.

Denna linbana mellan Kristineberg och Boliden var en gång världens längsta, nära tiomil och las ner 1987. Kristinebergsgruvan är fortfarande igång och här bryts zink, guld, silver, koppar och bly.

Det är tusen saker man måste hålla koll på under den här typen av äventyr, t ex när lanthandlarna stänger. I Abborrträsk stänger man på söndag kl 12, det missade jag så imorgon blir jag utan lunch. Tur att jag har lite nödproviant; risgrynsgröt och nyponsoppa. Men de dryga fem milen till Arjeplog lär ändå bli besvärliga.

Dagens distans: 43 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 21:37:49

Läs / skriv kommentar (10)


2022-06-17 - Dag 26: Polistransport

Två hjälpsamma poliser i Norsjö gav mig skjuts sista biten till hotellet. Efter att ha ställt en mängd frågor om mitt löp undrade de om de fick ta en bild på mig. De hade heller inget emot att själva ställa upp på bild.

När jag står och väntar på sista bussen i byn Kvarnåsen utanför Norsjö svänger plötsligt en polisbil upp.

-Hoppa in, vi kan köra dig.

Oj, jag blir alldeles paff. Vilken service, skulle precis trycka på knappen för biljettköp i appen men hann hejda mig.

Under färden in till Norsjö blev jag bombarderad med frågor. Någon så udda figur verkade dom inte ha sett på åratal. Poliserna berättade att de var stationerade i Norsjö men började varje arbetsdag med att köra från Skellefteå åtta mil bort. Brottsligheten i Norsjö, en av Sveriges minsta kommuner med 4 000 invånare, är låg, en i stort sett knarkfri kommun och god sammanhållning.

Att åka polisbil eller som igår buss är väl "fusk"? Nej, inte enligt mina regler. Motsvarande antal km tar jag igen någon dag senare.  Norsjö-Lycksele är 75 km och det är en för lång dagsetapp.

Vindelälven. På 60-talet stod striden om älven skulle exploateras, älvräddarna vann och 1970 beslutade regeringen Palme att Vindelälven inte skulle byggas ut.

Löpningen flöt på väldigt bra idag. Delvis berodde detta på att jag bestämde mig för att inte plocka några burkar, därmed undvek jag ett 50-tal små korta stopp som är både tids- och kraftödande.

Morgondagens löpning till ett privatboende i Järvträsk i Norrbotten (har bott där tidigare) blir relativt kort. Tyvärr ska det dock ösregna hela dagen och temperaturen inte överstiga 12 grader. Tajts, regnjacka och eventuellt mössa på!

Luffaren torkar sin tvätt som hängts upp på en tv på hotellrummet i Norsjö. Observera hårtorken mellan joggingskorna på golvet. Ifjol bodde jag också i detta rum.

Dagens distans: 60 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 21:24:19

Läs / skriv kommentar (6)


2022-06-16 - Dag 25: Lycksele!

"Till minne av nybyggarna" heter den här skulpturen i Umeälven.. Nästa stora flod att korsa blir Vindelälven. Bor på hotellet i bakgrunden.

Det är lite skrämmande med dessa ödemarker. Under dagens etapp till Lycksele såg jag bara ett fåtal hus och flera av dessa var övergivna.

Morgondagens etapp till Norsjö blir likartad- inga samhällen, knappt några hus och dessutom backigt. Och värre lär det bli ju längre norrut jag kommer. Det gör att löpningen går tyngre. Att inta sin lunch vid sidan av vägen (idag i en busskur) och fäkta mot myggen och bromsarna ger ingen bra återhämtning.

Övergivna hus i Åttonträsk.

Dagens lunch.

Ifjol sprang jag också i det här trakterna. Då upplevde jag inte vildmarken som lika skrämmande. Och då hade jag inte ens en riktigt fungerande telefon vilket jag nu har. Mobiltäckningen med operatören Hallon (3) var närmast obefintlig, nu har jag Halebop (Telia) och kan om jag så vill till och med se på tv när jag springer. Radio (i regel P!) lyssnar jag på hela tiden och även de regionala radiostationerna.

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:55:20

Läs / skriv kommentar (7)


2022-06-15 - Dag 24: Ren ödemark väntar

Vägen mellan Åsele och Lycksele är nära nio mil och här finns bara några enstaka hus. Sprang vägen ifjol och ryser vid tanken på att göra om det igen.

Vägskylt på svenska och sydsamiska. Det senare språket är på utdöende och talas enligt samer.se av endast 500 personer.

Keep on running!

Postad av Björn kl 23:19:33

Läs / skriv kommentar (2)