Följ via RSS
Avverkade KM: Totalt i år: 7252 km. Denna vecka: 65 km. Idag: 16 km

2023-07-13 - Dag 70: Äntligen Missisippi och Illinois

Det blev ett glädjehopp mitt på bron över Mississippi River där skylten om Illinois också fanns. Innan hade man varnat om häftiga skyfall och hagel (stora) men jag slapp det värsta.

Missisippifloden är den längsta floden i Amerika, 377 mil. Det är något längre än vad jag hittills  sprungit.under detta löp. Floden är också en av de mest förorenade i Amerika och här vid Keokuk innehåller råvattnet det farliga ämnet PFAS.

Häftiga skyfall och varning för hagel (stora) äventyrade min löpning över Mississippifloden och in i Illinois. Men även den här gången räddade en pastor mig!

På min väderapp i telefonen såg jag att man varnade för hagel. Hagel är bland det värsta en löpare kan råka ut för. Jag har varit med om det några gånger och det kan vara nästan lika otäckt som en tornado. Men någon stans mäste jag väl kunan ta skydd? Chansade och igonerade varningen.

Adam och Eden Johnson gav mig skydd i deras hem under ovädret. De har fem barn och ytterligare några som de tagit hand om.

Strax innan bron i Keokuk blev jag stoppad av en privatperson. Det visade sig vara en pastor i staden.

-Nog inte så lämpligt att springa just nu. Du kan söka skydd i min kyrka eller annars i mitt hem, sa Adam Johson.

Jag valde  huset och väntade ut ovädret. Nu kom det inget hagel men jag slapp det värsta regnet. Och löpningen till dagens slutmål, ett underbart airbnb ute på landet utanför staden Carthage, gick relativt problemfritt frånsett en fatal felspringning. Värmen och den mycket höga luftfuktighetenmåste ha gjort mig snurrig- jag sprang 15 km i totalt fel riktning.

Närmasst panik utbröt. Hur skulle jag nu göra? Att hinna eller orka fram till detta airbnb skulle bli svårt. Men då kom Mr Kissinger till hjälp, inte politikern utan en trygg majs- och sojabonde.

-Jag kan skjutsa dig tillbaka, sa han.

Och så blev det. Och heller inget "fusk"- jag fick ihop min planerade sträcka.

Dagens distans: 38 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 06:15:41

Läs / skriv kommentar (5)


2023-07-12 - Dag 69: Vad händer imorgon. . .?

Kort blogginlägg på grund av tidsbrist (planering, motellbokningar, tvätt, laga slangar etc).

Ja imorgon onsdag händer grejer. Vad tror ni det kan vara? Alla coast to coast löpare upplever det som en stor och viktig sak när de är i det här området.

Korsar Des Moines River vid Farmington, IA. Vid brofästet ligger ett café och som igenkänd "stamgäst" blev jag bjuden på frukosten.

Dagens distans till Keokuk: 57 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 06:50:45

Läs / skriv kommentar (8)


2023-07-11 - Dag 68: Petnoga med allt

Chris Comstock på Cantril Truck & Trailer rengör mina batterier till min hanållna gps jag använder för navigering.

Det gäller att hålla utrustningen i bra skicka. Fungerar den inte som den ska är alternativen laga eller köp nytt. Och det måste ske omedelbart, annars kan löpet vara över.

Nu var det de laddningsbara batterierna till min gps som krånglade, troligen smutsiga vilket fick till följd att gps:en inte ville starta. Jag har varit med om det tidigare så när jag kom till det lilla Amishsamhället Cantril och såg att man där hade en verkstad passade jag på. Själv har jag försökt rengöra med trasor men misslyckats.

-Jag känner till det där och ska försöka med ett vanligt suddgummi, sa Chris Comstock. Och på några minuter var batterierna fixade.

Ja, det gäller att vara petnoga med det mesta. Gps:en var oerhört viktig även om jag har en telefon med kartor men den handhållna har ändå vissa fördelar. 

Dagens etapp Bloomfield-Farmington blev en av de tuffare, både långt och varmt. På eftermiddagen steg temperaturen till 30 grader och vätskan tog snabbt slut,  fick göra avstickare för att fylla på flaskorna. Kom inte fram till en liten stugby (Indian Lake utanför Farmington) förrän det blivit mörkt. Strax innan blev jag stoppad av pastorn som häromdagen åkte tillbaka och hämtade min kvarglömda löparkeps. Nu erbjöd han mig hustrum men eftersom jag redan bokat fick jag tacka nej.

I Cantril finns en stor livsmedelaffär som drivs av mennoiter, en närbesläktad grupp av amish men som t ex har bil och mobiltelefoner. Kvinnorna är dock klädda i traditionella kläder. Affären är mycket populär och folk åker långväga för att handla eftersom utbudet är stort och priserna låga.

Passar på med en bilfråga: märke och modell på denna gamla skönhet?

Idag vann jag "tävlingen" Spring tills du stupar, STDS, med cirka 170 deltagare. Efter 10 dagars löpning i juli månad och med ca 54 mil var det målgång för mig. Konkurrenterna var långt bakom mig.

Dagens etapp: 67 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 07:45:15

Läs / skriv kommentar (6)


2023-07-10 - Dag 67: Han litar på gud men inte på massmedia

Passtor Matt Pringle utanför den lilla landsortskyrkan Ararat baptist church. Jag lyssnade på hans långa predikan som innehöll budskap som kanske inte skulle ha framförts i en svensk kyrka,

En massa bilar utanför en kyrka mitt ute på landet väckte min nyfikenhetä Gudstjänst pågick och jag fick ett infall att göra ett studiebesök.

Lite försiktigt öppnade jag dörren och klev in och satte mig på en av de bakre raderna. Kyrkan var i det närmast fullsatt, kanske ett 50-tal personer, unga som gamla och de flesta var vardagsklädda.

Predikan hade pågått ett tag och skulle bli mycket lång. En pastor i mörk kostym talade som det verkade fritt ur hjärtat, hoppade mellan många olika budskap hämtade ur bibeln och exemplifierade med egna erfarenheter. Trött som jag var var det nära att jag slumrade till men plötsligt väcktes mitt intresse. Vad var det han sa? Jo, han berättade att alla motell har en tv men att han aldrig tittade på tv.

En bagatell? Kanske inte, för det han berättade för mig efter predikan visar lite inställningen till massmedia bland amerikaner. Själv hade han ingen tv hemma, läste inga tidningar, hade inte internet (men epost).

-Men då vet du ju väldigt lite om vad som pågår ute i världen? frågade jag oskuldsfullt.

Det var inga problem, menade han. De stora händelserna, typ 11 september, fick han ändå höra. Och så menade han att man inte riktigt kan lita på medierna. Men du röstar väl i alla fall? Jo, det gjorde han. Jag frågade inte på vilket parti (ofta ingen hemlighet för amerikaner). Frågade andra medlemmar om de inte heller hade tv, tidningar, internet etc. Jo, det hade dom.

Mottagandet från församlingen blev mycket gott. Många frågor om gudstjänstlivet i Sverige ställdes och efteråt blev jag bjuden på en gemensam lunch som församlingen håller några gånger om året. Fick sitta vid "hedersbordet" och flera äldre församlingsmedlemmar tryckte min hand. Rörande! Och när jag lämnade kyrkan och sprang vidare mot Bloomfield i den tryckand hettan tutade församlingsmedlemmarma uppmuntrande när de passerade mig.

Jag är i Amish-land, många hästdragna kärror passerade mig. Hästarna är inte rädda för bilar men joggingvagnar har de aldrig sett så jag passerar på motsatt sida.

Dagens distans: 43 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 05:30:02

Läs / skriv kommentar (7)


2023-07-09 - Dag 66: Vägens riddare

Pastor Scott Butler från Farmingtion, IA, åkte tillbaka till mitt motell och hämtade min kvargömda löparkeps.

Slarvade igen bort min löparkeps. Tre alternativ stod nu till buds: skulle jag springa tillbaka till motellet och hämta kepsen, köpa en ny eller stoppa trafiken och be någon att åka och hämta den?

Det blev det sistnämnda alternativet. Stod och viftade på hwy 34 och första bilen stannade! Det visade sig vara en pastor på väg till en kyrklig konferens och visst var han villig att hjälpa mig. Jag kunde då fortsätta att springa och när han var tillbaka med kepsen ville han ta en bild på oss båda.

Chance Basinger åkte iväg på sin stora motorcykel och hämtade mat och dryck till mig. Dagens etapp gick ute på öde landsbygd  så hjälpen var ovärderlig.

Nästa räddare i nöden kom på en Harley Davidson. Han stannade och undrade hur det stod till. Jodå, allt var bra fast jag hade ett ”small problem”. Det var det där med att det inte fanns någon restaurang i närheten och att jag då skulle behöva sitta vid vägkanten och äta min medhavda mat från motellet.

-No problems, jag åker och hämtar. Fortsätt du och spring så kommer jag snart tillbaka.

Det blev en festmåltid med en varm kycklingsandwich nersköljd med iskall Pepsi. Fick också Gatorade – och myggspray made in Iowa. Jag kunde återgälda med en större myggspray som tyngt kärran ända sedan Wyoming. Det blev också en trevlig patstund där i skuggan invid en kyrka längs vägen. Och även nu en selfie.

Mätt och belåten gick plötsligt löpningen mycket lättare. Och alla backarna, dom är många här i Iowa, kunde nu springas i krypfart. Iowa är känt för sina rolling hills, inte alls roliga. Hur skulle jag klara mig utan dessa räddare?

Dagens distans till Centerville: 67 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 07:57:03

Läs / skriv kommentar (7)


2023-07-08 - Dag 65: Noll kunskap om omvärlden

Amerikanens kunskap om världen utanför det egna landet är skrämmande dålig. Sverige, ja även Europa är okända begrepp för de flesta.

Hur kan jag vara så tvärsäker? Jo, ofta när jag träffar amerikaner, välutbildade som outbildade, brukar jag säga:

-I am from Stockholm, Sweden. Do yo know where Sweden is?

Ofta förväxlas vid med Schweiz. Att Sverige är ett av de Skandinanaviiska länderna är också obekant. Däremot vet kanske hälften att Sverige ligger i Europa.

Men barnen i skolan måste väl ha bättre koll? Testade idag på två barn, en pojke på 12 år respektive en flicka på 16 år, som nu under sommarlovet arbetade extra på sina föräldrars KInarestaurang här i staden Chariton i Iowa. Barnen verkade brådmogna men ingen visste att Sverige ligger i Europa. Och ingen kunde nämna ett enda europeiskt land.

Än mer konfunderad blev jag häromdagen då en medelålders kvinna med ett enkelt jobb frågade: Bor det fler i Sverige än i USA?

Är kunskapsnivån om omvärlden lika dålig hos oss? Tror knappast det. Lite skrämmande är att om amerikanen i gemen vet så lite om vad som pågår utanför USA kan t ex stödet för USA:s hållning gentemot Europa och även Ukraina snabbt skifta. Varför stötta något som är så obekant och diffust när USA ändå är "medelpunkten i världen"? Fyra av tio amerikaner har under sitt liv aldrig varit utomlands och en av tio har aldrig varit utanför den egna delstaten. Alltså totalt skilda världar mellan Europa och USA.

--

Denna regniga och kalla dag fick jag sällskap av en hund. Blandras?

En bild från gårdagen, oändliga backar, varmt och kvavt.

Ett flygplan besprutar majsåkrarna.

Dagens distans till Chariton, IA: 46 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 05:48:24

Läs / skriv kommentar (10)


2023-07-07 - Dag 64: Gud och zucchini

Sheryl Parham är djupt troende och ville sprida sitt budskap. Och så tog hon hand om min smutstvätt!

En bil med med dekalaer om Jesus hejdar mig på hwy 34 utanför det lilla samhället Afton i Iowa. Kvinnan vill berätta om Jesus och säger att helvetet väntar den som inte bekänner sig till honom. Men för mig skulle det visa sig att himmelriket öppnade sig . . .

Ja, det var ett märkligt möte. Vi stod länge och pratade om gud och också lite om löpning. Jag berättade för henne att jag tänkte äta lunch i Afton och så undrade jag:

-Finns det någon laundromat i Afton? Skulle kunna tvätta mina smutsiga kläder under tiden.

Kvinnan, som hette Sheryl Parham och som hade en svensk mamma bosatt i Minnesota, fattade uppenbarligen tycke för den svenske luffaren.

-Ja det finns en laundromat men jag kan tvätta dina kläder hemma hos mig. Och så kan vi äta lunch tillsammans med några av mina vänner, föreslog hon.

Det var ett erbjudande luffaren inte kunde tacka nej till. Till den mexikanska restaurangen mötte den 79-årige före detta köttbonden Don Wilson upp. Han berättade att han hade uppåt 600 biffkor och att gården nu sköttes av sonen. Den nyligen pensionerade Sue Wilson (ej gift med Don) kom också. Hon hade arbetat på ett vårddhem med bl a autistiska personer och andra med stora vårdbehov. Det visade sig att omhändertagandet var ungefär som i Sverige, bidragen från staten knappa och köerna långa.

Innan vi började äta frågade Don om han fick be för oss. Sådana erbjudanden tackar jag aldrig nej till. Och så kom nästa utspel från Sheryl:

-Vill du se mina odlingar utanför mitt hus?

Sheryl och jag i hönsgården. Eller var det "Edens lustgård".

Självklart även ja på den punkten. Vi åkte dit och det var inte precis någon kolonilott. Allt i grönsaks-och fruktväg odlades där; tomater, dill, zucchini, blomkål, björnbär, jordgubbar, hallon, potatis med mera och så hade hon några tuppar och höns.

-Vill du ha ett nyvärpt ägg? skrattade hon och tog ut ett från redet.  Men där blev det nej, lite svårt att ta hand om.

Innan vi skildes ville Don ge mig en liten bibel. Han berättade att han omvänt flera fångar. Och Sheryl gav mig ett litet handskrivet brev med avslutningen ”Happy to have met you! Love, Sheryl”. Och från Sue fick jag en zucchini.

 Om jag hamnar i helvetet vet ingen. Men jag tror inte det, det vore förskräckligt om alla icke troende skulle dit. Men den lilla bibeln tar jag hem till Sverige.

Gåvorna var inte slut där. När jag springer tillbaka till hvy 34 vinkar några glada pensionärer från glasskiosken vid torget. De bjuder på en jättelik mjukglass. Och zucchinin kommer senare på dagen väl till pass. Jag hade med mig för lite vatten i kärran och grönsaken blev nu min räddning!

 

Dagens distans: 56 km

Keep on running!    

 

 

 

 

Postad av Björn kl 05:54:49

Läs / skriv kommentar (8)


2023-07-06 - Dag 63: Lång härlig dag

Gubbe bland kärringar, Förlåt, käringtand.

Sällan har en 7-milsetapp gått så enkelt. Utsövd, tidig start och ett matstopp i mitten på sträckan är förklaringen.

Sömn, mycket mat och vätska, det brukar räcka för att löpningen ska gå bra. Inte ens alla backar, dålig vägren och enformigt landskap kunde knäcka mig idag. Underlättade gjorde också att temperaturen sjunkit från tidigare drygt 30 grader till mer behagliga 23.

Kort fråga om dricks på resstaurang i USA. Ger ni alltid dricks även när ni är missbelåtna? Jag ger alltid minst 10 % men idag ingen dricks. Maten var dålig, bemötandet var dåligt och jag fick vänta orimligt länge. Personalen viftade med pennan och skrek  att jag skulle fylla i dricksen men det blev som sagt ingen. Förstår att deras inkomst till stor del baseras på dricks men någon motprestation kan man väl kräva?

Dagens distans till Creston:71 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 06:48:32

Läs / skriv kommentar (15)