Följ via RSS
Avverkad sträcka: 1393 km / 5100 km (27.31%)

Björn befinner sig nu i: Ogden, Utah

2021-08-04 - Dag 47: Lidlskorna har gjort sitt

Dessa löparskor från Lidl av märket Crivit började användas den 10 maj och höll 130 mil. Med tanke på att de bara kostade 198 kr var det ett bra köp.

Helt OK och snudd på bra. Det blir omdömet efter att ha löpt 130 mil i Lidls senaste löparsko. Men slitstyrkan är usel.

Idag kastade jag mina Lidlskor. Spänsten hade försvunnit, sulan så utsliten att man nästan kunde se igenom den. Totalt höll de 130 mil. Jag har bokfört varenda kilometer Under Holgerssonlöpet har jag alternerat med två andra skor (Brooks Adrenaline och ett par uråldriga tävlingsskor från Brooks som kastades tidigt). 

130 mil, bra eller dåligt? Ganska bra, tycker jag med tanke på priset som var 198 kronor. Jag skulle alltså kunna köpa tre par Lidlskor för totalt 600 kr och springa ca 400 mil. Ungefär lika långt brukar jag komma i ett par "riktiga" löparskor, typ Brooks Adrenaline, som är den sko jag springer mest i. Men för ett par Brooks Adrenaline får du punga ut 1 600 kr. I den jämförelsen vinner Lidl på knockout!

Men hur var skorna att springa i? Ganska sköna, nästan i klass med mina Brooks eller andra "riktiga" märken. Annars tycker jag nog att just dessa Lidlskor var något sämre än de två tidigare modeller av Crivit jag sprungit i. Så det går inte att dra alla över samma kam.

Någon läsare observerade att tyget på hälkappan snabbt gick sönder och att det skulle finnas en hård plastbit, som kunde skada hälsenan. Visst tyget slets ut snabbt men någon plastbit fanns inte i hälkappan. I det avseendet var Lidlskorna helt ofarliga.

Jag gissar att jag kan springa i princip alla sorters skor, 40-års löpträning är förklaringen. Men jag tror att Lidlskorna kan betraktas som ofarliga för de flesta. Senaste rönen säger också att det är inte skorna som gör att du råkar ut för skador utan hur du tränar.

Mitt råd blir därför: köp när Lidl nästa gång säljer billiga löparskor

--

På första tåget fick jag inte ta ombord kärran av "säkerhetsskäl" eftersom det fanns så många cyklar ombord. Men på andra var det bättre plats och under väntetiden i Kungsbacka hann jag springa någon kilometer . . .

Dagens löpning blev totalt 50 km till Perslunds B&B utanför Laholm. Började på morgonen med att springa Mölndal-Kungsbacka och gjorde en tågsteve från Kungsbacka till Halmstad. Motsvarande längd för tågresan hade jag sprungit lokalt under de två tidigare dagarna. Inte en meter "fuskas".

Majsfält och stora vetefält i Halland, nästan som i USA. Den stora maskinen ute på fältet är en John Deere.

Morgondagens till Osby blir lång, 66 km.

Keep on running!

Postad av Björn kl 21:38:21

Läs / skriv kommentar (8)


2021-08-03 - Dag 45-46: Alla dessa hopp

Ännu ett hopp vid en läns/landskapsgräns. Halland blev landskap nummer 17 av totalt 25.

Under USA-löpen tog jag alltid en hoppbild vid passeringen av en delstatsgräns. Under Holgerssonlöpet har jag också tagit ett skutt vid länsgränserna. När jag nu granskar bilderna upptäcker jag en tråkig sak . . .

Att ta dessa hoppbilder är lite komplicerat. Jag är ju mestadels ensam så det blir med självutlösare. Tio sekunder har jag på mig. Jag har inget stativ så min enkla kamera får balansera på något plant och fast underlag, i regel  min lilla gps på kärran.

Ett krav har jag på bilderna; bägge fötterna ska vara  i luften, helst så högt som möjligt. De flesta bilder går inte att använda eftersom de antingen är tagna sekunden för tidigt eller sekunden för sent.Jag får alltså göra flera omtagningar, springa fram och tillbaka mellan vagn och skylt. En och annan bilist har säkert undrat vad jag håller på med.

Kameran har motor och kan ta några bilder i sekunden men då går det inte att använda självutlösare. I de få fall när någon annan hjälper mig att ta bilderna kan motorn användas och då räcker det med ett hopp, jag fångas alltid i luften.

Så vad är problemet? Jo det tråkiga är att jag förlorat spänsten, kan knappt lyfta fötterna över marken. Se på bilden ovan t ex, skorna nuddar marken och ändå tar jag i för kung och fosterland. Annat var det när jag var yngre. Under de tidiga USA-löpen var jag minst halvmetern upp i luften. Det såg spänstigt ut. Kolla bilden nedan som är från mitt första löp.

Här var det spänst. Jag hoppar 2007 vid en skylt märkt Brook run och tror att det är reklam för "mitt" skomärke Brooks. I själva verket var det ett köpcentrum i Virginia.

Om jag nu inte kan hoppa kan jag i alla fall springa. Fast fötterna lyfter jag inte många centimetrar ovanför marken. Nu gör det ingenting så länga jag har en kärra att hålla mig i, annars skulle jag lätt snubbla till vid minsta hinder. Rätt nyligen har jag slutat att springa i terräng, riskerna är för stora.

Så vad göra? Inget, det är bara att acceptera att jag är gammal.

Det blev idag en lång och jobbig löpning i Halland, totalt 60 km. Det enda roliga som inträffade var mötet med Carin Troell. Vi känner inte varandra men hon kände igen mig direkt när hon kom cyklande. Ur cykelväskan plockade hon fram en ask björnbär som hon precis plockat.

-Vi delar på dom, du kan behöva dem till kvällsmaten.

Näst efter hjortron rankar jag björnbär högst. Men det var Carins omtanke som gladde.

På onsdag springer jag från Halmstad mot Laholm och når Skåne.

Keep on running!

 

Postad av Björn kl 21:12:10

Läs / skriv kommentar (14)


2021-08-01 - Dag 44: Bohuslän!

Ett gäldjehopp på Jodfallsbron över Göta älv, som bildar gräns till Bohuslän/Västergötland. I bakgrunden Bohus fästning.

Nu snurrar pariserhjulet igen på Liseberg och nya Hisingsbron är klar. Det har hänt en del sedan jag var här i somras.

Ja, nu har jag kommit till Göteborg, min barndomsstad. Senaste besöket var förra sommaren då jag sprang Stockholm-Göteborg t/r.  Det är alltid lite speciellt att springa här, jag känner mig hemma på något konstigt sätt trots att det var 50 år sedan jag flyttade.

I Göteborg, eller rättar sagt Mölndal, kommer jag att stanna tre dagar. Bor på fina Quality och kommer göra diverse tågstevar för att ta mig an nästa landskap, Halland. Hotellen börjar nu fyllas efter pandemin men detta jättehotell med cirka tusen rum är bara belagt till 25 procent. I Halland är beläggningarna högre och priserna också galna så det är ekonomiskt föerdelaktigt att ibland vara stationär. På hotellkedjan Nordic Choise har jag "klippkort" och betalar bara 750 kr/natten.

Dagens löpning från Älvängen till Mölndal blev 47 tunga km på grund av hård motvind. I Nödinge passade jag på att besöka en barndomskamrat. Veckans distans 352 km.

Keep on running!

Postad av Björn kl 23:05:40

Läs / skriv kommentar (2)


2021-07-31 - Dag 41: Vem har sprungit längst av alla?

I december 2016 passerade jag 1 000 mil, ett rekordår för mig. Räknar man samman alla mil jag sprungit fram till idag, totalt 20 193 mil, motsvarar det fem varv runt jorden. Bland svenskar som sprungit längre finns 3-4 stycken.

Vilken svensk kan ha sprungit flest mil genom tiderna under sitt liv? Det är inte jag men gissar att jag ändå kommer rätt högt upp på denna rankinglista.

Det är i stort sett omöjligt att veta vilka som sprungit megalångt under sina liv men en sak kan vi nog slå fast: det är inte de kända elitlöparna som t ex Kjell-Erik Ståhl, Göran Högberg, Isabellah Andersson m fl. Nej, du hittar hittar dem bland ”vanliga” motionärer. Att springa extremt mycket ger nämligen inga topptider.

Jag har lagt ut flera krokar för att försöka få ihop en lista över de verkliga långlöparna genom tiderna. Bland annat har Kjell-Erik Ståhl, Ulf Johansson (SM medaljör på 60-talet i maraton), Rune Larsson, löpare på forumet jogg.se och andra långlöpare tillfrågats. Allt har kokat ner till denna lista:

  1. Tage Winter < 40 000 mil
  2. Bertil Järlåker  > 30 000 mil
  3. John Ljunggren > 30 000 mil (gångare)
  4. Rune Larsson > 25 000 mil
  5. Anders Szalkai > 20 000 mil
  6. Björn Suneson > 20 000 mil

Översta namnet, Tage Winter, är okänt för de flesta. Han är jämngammal med mig, toppade ofta veteranstatistiken på på maraton under 80/90-talet och när jag var i kontakt med honom 2017 hade han gjort 38 294 mil med ett livsmål på 40 000 mil. Järlåker, Sveriges meste ultralöpare, är för de yngre löparna säkert också ett obekant namn. Johan Ljunggren är en gammal gångare och de flesta milen är gång så han skulle alltså kunna ”plockas av banan”.

Jag tar in på samtliga gubbar på listan men kommer inte att gå om någon. Min eventuella 3-4-placering är naturligtvis högst osäker så känner du till någon som skulle kunna platsa på listan vore jag tacksam att få veta det.

Det som jag ändå tycker är roligast är att jag trots fyllda 73 år kunnat fortsätta att springa långt, har faktiskt ökat mängden under de senaste 10-15 åren. Sedan 2002 har jag en svit på minst 500 mil per år.

Idag den 31 juli avslutas löparutmaningen Spring Tills Du Stupar, STDS. Det är ett arrangemang på Facebook, ingen tävling, där det går ut på att springa minst det antal km som dagens datum anger. Jag har ”vunnit” de flesta åren, så även i år med ett snitt under juli på 53 km/dag, 10 km längre per dag än närmaste ”konkurrent”.

Keep on running!

Postad av Björn kl 11:26:25

Läs / skriv kommentar (12)


2021-07-31 - Dag 40: Rustad för ruskväder

Nu kan det få börja regna igen. Idag inköptes en ny och fin regnjacka som jag gärna vill testa.

Jag har anlänt Vänersborg där jag stannar två dagar på lyxiga Quality. Hotellet är granne med en stor gymkedja där hotellgästerna får träna fritt. Det blir ett besök där på lördag.

Idag fredag passade jag på att springa till grannstan Trollhättan och handla några löpartröjor och regnjackan. Har ännu inte sett så mycket av de två städerna men förstaintrycket är gott; vackra.

Trollhättan, Rune Larssons hemstad. Bilden från Karl Johans torg där man varje år har en temaplantering, i år Floras Blomsterhandel som firar 100 år.

Dagens distans: 47 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 00:11:31

Läs / skriv kommentar (3)


2021-07-30 - Dag 40: Makterna emot mig

Observera vägskylten med 21 % lutning. Brudfjällsvägen sista milen fram till Håverud är den brantaste väg jag någonsin sprungit under mina 40 år som löpare. Några backar var så branta att det knappt gick att skjuta joggingvagnen uppför.

Ösregn, motvind, fruktansvärda backar, kallt, dyblöt, ingen regnjacka och en distans på 69 km. Hur det gick? Alldeles utmärkt!

De yttre förutsättningarna var inte de bästa under dagens löpning mellan Bengtsfors och Brålanda. Jag får bita ihop, skrev jag igår. Och visst fick jag bita ihop, dagen blev tveklöst den hittills tuffaste. Jag var därför lite förvånad att det ändå fanns krafter kvar när jag vid 21-tiden äntligen nådde hotellet i Brålanda. Gissar att jag kunnat springa någon mil till.

Den bortappade regnjackan gjorde att jag frös. När det återstod två mil bytte jag kläder i en av Västtrafiks busskurer. Halvnaken stod jag där och viftade bort bussar som stannade för att ta upp luffaren. Aldrig trodde jag att jag skulle behöva använda mina tajts, mössa och vantar. Mycket i packningen blev blött och alla kläder fick tvättas på hotellet.

Det känns lite som jag nu nått "civilisationen". Plötsligt började min telefon att fungera, jag har bra täckning och kan surfa och lyssnas på radio. Jag var annars på väg att skaffa ett Telia betalkort för att få optimal täckning. Det känns också som jag är hemma, jag ser Västtrafiks blåa bussar, ser skyltar där det står Uddevalla etc. Och imorgon når jag Vänersborg och därefter Mölndal (Göteborg), rena hemlandstonerna.

Slussningen, akvedukten och de vackra omgivningarna lockar stora skaror turister till Håverud. En kort stund tittade solen fram.

Keep on running!

Postad av Björn kl 00:11:38

Läs / skriv kommentar (3)


2021-07-28 - Dag 39: Dalsland!

Dalsland blev mitt 14:e landskap.

Hittills har allt gått på räls. Men idag inträffade en malör- jag råkade tappa min regnjacka, som föll ur vagnen.

Egentligen är ingen större skada skedd men förargligt eftersom vädret nu slagit om och jag kommer att behöva jackan de närmaste dagarna. Får inhandla en ny när jag kommer till Vänersborg på fredag.

Man kunde tro att landskapet skulle vara mera lättsprunget nu när jag lämnat Norrland och norra Svealand. Men landskapen Värmland och Dalsland är väldigt kuperade. Dalsland har många sjöar som förbinds med Dalslands kanal och jag ser kanotister överallt, inte minst i Gustavsfors där jag stannade til för lunch.

Snabbare trehjulingar än min.Mellan Årjäng  och Bengtsfors kan man trampa dressin. Bilden från Gustavsfors.

Morgondagen till Brålanda kan bli besvärlig; motvind, regn hela dagen, ingen regnjacka och 65 km. Får bita ihop. Behållningen blir kanske akvedukten i Håverud.

Dagens distans Årjäng-Bengtsfors 53 km.

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:37:23

Läs / skriv kommentar (5)


2021-07-27 - Dag 38: Hjortronen framme!

Hjortronsylten framme i Stockholm. Och alla burkarna är hela.

Min hjortronplockning fick ett lyckligt slut. Idag kunde min fru hos postombudet i kvarteret hämta ut ett paket med hjortronsylt.

Det var i lördags jag lämnade in paketet på ica i Mora. Leveransen tog alltså fyra dagar. Långsamt? Jag vet inte. Men frågan är om jag vågar göra om motsvarande sändning, nu med färska blåbär, när jag kommit till Småland. Risk finns kanske att bären jäser. Det är bara att hoppas att det finns blåbär i Stockholmstrakten när jag är hemma i mitten av augusti.

Storgatan i Arvika.

Arvika, där jag nu befinner mig, är en riktigt vacker stad. Och större än jag trodde, totalt 26 000 invånare i hela kommunen. I stadskärnan finns en hel del äldre bebyggelse. Stan är känd för sina många översvämningar men kanske har man lyckats lösa problemet genom att bygga ett översvämningsskydd mellan Kyrkviken och Glafsfjorden.

Dagens löpning 47 km. Imorgon Dalsland!

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:58:12

Läs / skriv kommentar (5)