Följ via RSS
Avverkade KM: Totalt i år: 3629 km. Denna vecka: 94 km. Idag: 21 km

2024-06-11 - Dag 5: Tillbaka i Lidköping efter 53 år

Rådhuset på  Nya stadens torg i Lidköping är från sent 1600-tal. Byggnaden brann ner 1960 men återuppfördes och inrymmer idag turistbyrå och ett kafé.

På min löptur runt Vänern kom jag idag till vackra Lidköping. Som ung tidningsman skrev jag här ett av mina sämsta reportage någonsin. När jag idag läser artikeln skäms jag.

Året var 1971, jag arbetade som volontär på Värnamo Tidningen i Värnamo. Jag hade sänts ut för att skriva om en bussresa som Hushålningssällskapet och LRF:s lokalavdelning gjorde till Lidköping med besök på Rörstrand och en gård med tjurar utanför Skara. Snacka om returinformation och ett fullständigt ointressant ämne.

På tidningen arbetade en hårdför krimnalreporter som tyckte att det mjäkiga reportaget behövde spetsas till med en vass rubrik. Tjurar och kvinnor, det kunde man göra anspelningar på, tyckte han. Dom frireligiösa i Värnamo gillade sådant, menade han. Och så satte han rubriken " 20 Kärdadamer imponerade av avelstjurarna i Skara".

Äntligen upphörde regnet och solen kom tillbaka idag, dessutom medvind men ganska kallt. Löpningen gick mestadels på smala, slingriga och vackra vägar ute på landsbygden, nästan het utan trafik. Perfekt med andra ord. Imorgon Vänersborg.

Dagens distans: 47 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:38:57

Läs / skriv kommentar (2)


2024-06-10 - Dag 4: Efter regn kommer smultron

Är du ute i regn en hel dag tänker du knappt på att det regnar. Men skulle solen titta fram, ja då ser du dom-smultronen!

Finns det någon vackrare syn för en löpare, som timma efter timma stirrar ner i asfalten, än en vägslänt full av smultron? Idag sprang jag på min egen Smultronvägen utanför Mariestad. Så mycket smultron har jag aldrig sett, små men fantastiskt goda.

Regnet fortsatte att ösa ner men konstigt nog vänjer man sig. Så länge temperaturen är över tio grader är det uthärdligt. Med regnjacka blir man svettig ändå och så länge du är i rörelse är det inga problem. Värst är regn och bara någon plusgrad, i Oregon och Montana har jag frusit förfärligt. Det var på en mack i Montana jag blev bekant med produkten handwarmers, här behövs inga (Clas Ohlsons värmepåsar är annars perfekta).

Smultron ja, en annan läckerhet idag blev kokt potatis. Finns det något bättre än svensk husmanskost? I Mariestad tog jag in på vägkrogen Rasta, utmärkt mat och boende. Lite gammaldags och hederligt stuk, uppskattat av en pensionär som tröttnat på alla pizzerior.

Smultron är inte den enda lockelsen utmed vägarna. Jag ser, trots regnet, också alla burkar och petflaskor. Idag fick jag in en ansenlig summa och var tvungen att stanna till och panta på två ställen. Eftersom jag har så lite packning på kärran har jag gott om plats och panten har gjort mig självförsörjade på dryck och frukt.

Resrutten har modifierats. Jo, jag springer runt Vänern men följer inte hela tiden Vänerleden. Tycker att denna cykelled gör en massa onödiga krokar, ibland kan det handla om "omvägar" på över en mil, ofta backiga och på grusvägar. Men som idag, när leden bitvis  gick längs Göta kanal, var vägvalet lätt. Inte en båt i kanalen, turistsäsongen drar igång om 1-2 veckor, fick jag höra från B&B-värden i Lyresta. Vilket underbart rum jag hade där under takåsarna i den gamla folkskolan från 1849! Och jag blev serverad havregrynsgröt.

Mitt rum på Lyresta B&B.

Gamla stan i Mariestad anses som en av landets bäst bevarade stadskärnor med hus från 1600. och 1700-talet och med sin domkyrka som påbörjades redan i slutet av 1500-talet.

Dagens distans: 37 km 

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:01:37

Läs / skriv kommentar (5)


2024-06-09 - Dag 3: Matförgiftad?

Jag hade glömt att köpa frukostmat och fick ta vad jag hade över. Misstänker att det var chokladpuddingen til höger och trötthet som knockade mig.

Idag riskerade Vänerlöpet att vara över. Kanske drabbades jag av en akut förgiftning.

När jag vaknade kände jag mig helt frisk. 30 minuter senare då den frugala frukosten intogs blev jag plötsligt dålig. Hade en fruktansvärd smärta i mellangärdet, var yr och mådde illa. Första tanken var hjärtinfarkt och att kalla på ambulans. Men symptomen stämde dåligt.

Efter ett par timmars vila kunde jag på darriga ben resa mig upp och börja springa i mycket långsamt tempo. Det regnade hela tiden, ibland kom hagel och motvinden var stark. Ändå gick det bättre än väntat, tog mig till dagens etappmål, Lyresta. Men det hela var en hemsk upplevelse.

Nu mår jag mycket bättre och har ätit riktig mat. Men vad var det som hände egentligen? Kanske var det en övergiven burk chokladpudding i ett kylskåp som var boven (sista förbrukningsdag hade dock inte passerats). Detta i kombination med trötthet och en energidryck från Lidl verkade bli en farlig mix.

Dagens distans: 41 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:51:17

Läs / skriv kommentar (4)


2024-06-08 - Dag 2: Nybble- orten som gud glömde, eller ...?

Anslagstavlan är nyhetsnavet i Nybble. Nästa vecka har Kalle Moraeus konsert i kyrkan. Den som är intresserad av meditation erbjuds att gratis lyssna på kristallskålar som vibrerar. Backluckeloppis, prova på körsång och boule är andra aktiviteter som annonseras ut.

Har du hört talas om Nybble? Inte jag heller men du har kanske inte missat så mycket.

Nybble har 108 invånare och ligger i Kristinehamns kommun. Här tog jag in på vandrarhemmet Svedjegården, ett nerlagt ålderdomshem från 50-talet. Det har också tjänat som flyktingförläggning och kan hysa 150 gäster. Förutom jag bor här två andra personer och det ekar ödsligt i korridorerna. Vi tre har alltså tillfälligt höjt befolkningstalet i Nybble ganska rejält.

På vägen utanför vandrarhemmet ser jag en fransk långfärdscyklist. Det ösregnar men det verkar inte bekymra honom trots de bara benen. Han söker nattlogi och jag tipsar om Svedjegården. För dyrt, tycker han, och pekar på tältet bak på cykeln. Stackars man, tänker jag.

Ett samhälle med runt 100 invånare måste väl vara stendött? Nja, märkligt nog finns här en liten ICA-butik. Och ute vid riksvägen ligger restaurangen Diners26. Här finns ockå en vårdcentral, en vävstuga och en tennis- och boulebana. De kyrkliga aktiviteterna verkar vara många. Så gud har inte tagit sin hand från Nybble.

I Amerika har jag passerat hundratals orter typ Nybble. Då upfattar jag småsamhällena som charmiga. Ju mer förfallna, nästan intressantare. Men i Sverige har jag svårt att se charmen trots att alt verkar så välordnat. När jag läser lapparna på anslagstavlan fastnar jag särskilt för en. Ett privat fastighetsbolag i Kristinehamn har massor av lediga hyreslägenheter. Skilda världar!

Lunch i en busskur medan regnet strilar. Jag slapp i alla fall myggen . . .

Löpningen gick ganska tungt idag trots den relativt korta distansen. Sevärt var Picassostatyn invid Vänerns strand. Förutom Kristinehamn har konstnären donerat en liknande jättestaty i betong till Halmstad.

Dagens distans: 38 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 21:27:07

Läs / skriv kommentar (2)


2024-06-07 - Dag 1: Inspärrad i Karlstad!

Här sitter jag inlåst i en cell i sällskap med en förhärdad brottsling.

I mångas ögon betraktas jag nog som en rätt knepig typ, ja en löparidiot. Men för den skull ska jag väl inte straffas? Just nu sitter jag inlåst i en cell i Karlstad.

Jag försäkrar, jag är helt oskyldig. Har inte begått några trafikbrott, urinerat på offentlig plats eller gjort andra dumheter. Ändå slutade min första dag under Vänern runt i en cell. Min cellfånge, en 49-åring vid namn Hans Peter D, har också gjort sin "första resa", det vill säga blivit dömd för stöld. Men jag skall väl inte klaga. Här serveras god mat, fick idag kycklingfilé. Och i cellen har jag wifi.

Alla som läst så här långt förstår säkert att min cell är ett hotellrum- Clarion Collection Bilan i Karlstad var från 1800-talet Värmlands gamla länsfängelse och består nu av ett 70-tal hotellrum. Spännade miljö med ett fängelsemuséum i källaren. På mitt rum finns en bild och ett förbrytarregister över skoarbetaren Hans Peter som satt inspärrad här sex månader 1879. Han beskrivs ha "stark" kroppsbyggnad, "ordinär" mun, "vanlig" hy, "rak" näsa, "blå" ögon, "mörkbrunt" hår och en längd på "5,6 fot". Kort sagt, med sitt skägg ser han ut som folk mest idag.

Idag såg jag ganska mycket av Vänern. Bilden tagen ca 5 km öster om Karlstad.

Första dagen blev solig men blåsig och kall. Och ganska besvärlig eftersom mycket gick på grus och också en hel del backar, dessbättre lite trafik. Jag följde inte Vänerleden slaviskt, den tar ibland stora omvägar, ofta på små slingriga grusvägar. Babyjogger och grovt grus är ingen bra kombination. Dessbättre verkar denna cykelled bra skyltad men jag hade ändå problem att hitta rätt. Kanske skulle jag ha köpt den tryckta kartan och inte helt förlita mig på kartan i telefonen och i min handhållna gps. Tur att jag ändå gjort rekognoseringar på hemmaplan.

Besvärlig grusväg vid sidan av livsfarliga E18 (vajerväg) innan Ölme.

Planen är att på tio dagar springa runt Vänern (cirka 60 mil). Starten skedde av logistiska skäl i Kristinehamn där jag steg av Stockholmståget. I väntsalen fick jag många nyfikna blickar då kärran monterades ihop. Dagens löptur blev till Karlstad och imorgon bitti tar jag tåget tillbaka till Kristinehamn och fortsätter färden medsols.

Det jag såg fram emot var lunchstoppet på Rävens Bistro (vilket namn!) i Väse. Just lunchen, helst mitt på sträckan, är viktig. Rävens visade sig hålla högre klass än väntat, riktigt stor restaurang där det serverades buffé med fläskfilé som nog var fläskkarré. 119 kr för härligheten, dessutom gjorde personalen vågen för den hungrige löparen.

Trevligt inslag med alla gamla milstenar längs vägen men jag litar mera på min elektroniska utrustning.

Dagens distans: 50 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:23:11

Läs / skriv kommentar (4)


2024-06-05 - Nästa Vänern runt

Min tur runt Vänern blir 60 mil och planen är att det ska ta tio dagar. Tyvärr kommer jag nog inte att se så mycket av sjön trots att jag följer cykelleden Vänerleden. Foto: Mikael Svensson

Vättern, Mälaren, Siljan, Orsasjön, Helgasjön och en rad andra sjöar har jag sprungit runt. Nu är det dags för den största; Vänern!

På fredag startar ett litet ensamäventyr med babyjogger. Jag tar tåget till Karlstad, springer medsols, tar in på hotell längs vägen och har dagsetapper på 5-6 mil. Från början var det tänkt att jag skulle ha sällskap av några pensionärer men tyvärr blev det inte så varför etapperna nu har förlängts ganska rejält.

Av erfarenhet från tidigare löp, nu senast Mälaren, förstår jag att jag inte kommer att se så mycket av själva Vänern. Det blir mycket öde landsbygd, grusväg och också ganska svårnavigerat. E18, E45 och vajervägar försvårar och förlänger färden, just dessa vajervägar (2+1-vägar) är löparens värsta fiende och bildar ogenontränliga barriärer. Gångare och cyklister får visserligen formellt vara här men vägarna är livsfarliga varför jag kommer att helt undvika dem.

Förutom Karlstad kommer jag bl a att besöka metropoler som Kristinehamn, Mariestad, Lidköping, Vänersborg, Åmål, Bengtsfors, Säffle och Grums. Man skulle kunna tro att sträckan är platt men så är det inte, passerar bland annat Halle och Hunneberg.

Som vanligt tänkte jag blogga varje dag.

Keep on running!

Postad av Björn kl 15:45:55

Läs / skriv kommentar (6)


2024-06-01 - När löparskorna ersatte sportbilen

Bilderna är från min tid som journalist 1972 på Smålands-Tidningen i Eksjö. Sportbilen är sedan länge såld och det var också länge sedan det stod ett askfat på mitt skrivbord.

Då var det engelsk sportbil, cigarretter och livet på lokaltidningen som gällde. Nu, 52 år senare, är jag tillbaka i Eksjö utan bil men med löparskor på fötterna.

Det som fick mig och sonen Erik att resa till  Eksjö var Stadsloppet på 10 km. Att springa i "Trästan" med sina 1600-tals hus var en lockelse, annars är så korta lopp inte riktigt min grej.

Klart till start! Som 76-åring var jag den äldste deltagaren i loppet där snittåldern bland männen låg på 37 år. Chanslös från början, eller . . .?

Att jag skulle få storstryk av de flesta var uppenbart.

-Du slår pappa med minst fem minuter, sa jag till Erik (det blev nära 10 minuter).

Det var ända två rätt nöjda löpare som på fredagskvällen i 24-gradig värme stånkade i mål på torget i Eksjö. Erik kom strax över mitten, jag bland dom sista. Hejarroppen var fullt i klass med Stockholm Marathon. Eksjöborna hade gått man ur huse och villaägarna kopplat på sina trädgårdsslangar för att svalka oss löpare. Ett välarrangerat, vackert och lättsprunget lopp, konstaterade vi efteråt.

Bästa stunden är när loppet är över. Men min tid på 55.35 var inte mycket att glädja sig över, hade hoppats på ett par minuter bättre.

Före loppet hade jag bestämt en sak; när det är 1 km kvar ska jag ge järnet (jag är alltid en dålig spurtare). Men gav jag järnet? Ja, för ovanlighetens skull sprang jag om en del löpare mot slutet. Efteråt kunde jag läsa i löparklockan: "Grattis till ditt nya personbästa!". Loppet kändes också bra.

Så tiden 55.35 var ingen katastrof? Det beror på vem man jämför sig med. Åldersomräknat hade jag hamnat ganska högt i resultatlistan från Eksjö. Men jag är chanslös på 10 km mot de bästa i Sverige i M75. Ifjol gjorde jämnåriga löpare som Bo Persson från Örebro och Hans Eriksson i Alvesta 41.56 respektive 50:29.

-Tider spelar väl ingen roll? Gläd dig årt att du kan springa över huvud taget, tyckte en bekant.

Jo, men tider är fortfarande viktiga . . .

Keep on running!

Postad av Björn kl 18:16:42

Läs / skriv kommentar (10)


2024-05-13 - Mitt andra FKT

Idag fick jag beskedet att mitt ensamlöp runt Mälaren officiellt klassats som ett FKT. Roligt, men detta "Fastest Known Time" är inget märkvärdigt, lätt att slå.

Mitt första FKT var den 215 mil långa löpningen 2022 genom hela Sverige; Smygehuk-Treriksröset på 40 dagar. Båda löpen är klassade som "self supported", det vill säga ingen följebil och att jag själv fixat proviant, boende med mera längs vägen. Annars har andra löpare avverkat dessa sträckor betydligt snabbare men då med följebil. Pernilla Otto sprang Mälaren runt på fantastiska 66,5 timmar, ungefär dubbelt så snabbt som jag.

HÄR kan du läsa och se kartan om mitt FKT.

Keep on running

Postad av Björn kl 21:45:40

Läs / skriv kommentar (0)