Kommentarer på Mitt Sommar


Långdistanslöpning och radiolyssning är en bra kombination. Under mina löpturer i sommar har jag lyssnat på alla Sommarpratare i P1.

Totalt blev det 58 stycken och jag har försökt betygsätta dem alla. Årets upplaga av Sommar i P1 tycker jag generellt höll en något lägre standard än tidigare års men som alltid finns det några personer som sticker ut, både positivt och negativt. 2,5 poäng på en 5-gradig betygsskala, blev mitt genomsnittsbetyg.

En handfull av de medverkande hade sportslig anknytning. Markus Torgeby, som jag ser som löparen och friluftsmänniskan, rubricerades som "friluftspredikant"- ett av de bättre inslagen, tycker jag.

Den här programformen passar bra för löpning eftersom man inte behöver ha 100-procentig uppmärksamhet. Alla inslag lyssnade jag i kortversionen, alltså inte i direktsändning utan med förkortad musik. Just musiken är annars lätt att uppleva som störande.

Vilka var höjdpunkterna och vilka var bottennappen? Jag börjar med de senare.

* Matilda Djerf, entreprenör. I programmet, som sändes 11 augusti, nämner vid fyra tillfällen namnet på sitt eget klädmärke. Detta strider mot SR:s etiska regler om "otillbörligt kommersiellt gynnande" och riskerar därmed att fällas i granskningsnämnden för radio och tv.

* Josefine Jinder, artist, medverkade den 20 juli. Drogromatik, skröt om sitt osunda liv och alla dumheter hon begått på fyllan och kanske också i nyktert tillstånd.

* Petra Malm, "elitsoldat", (7 aug). Stora ord, skryt från början till slut och en tro på att hon är Sveriges, ja hela världen hjälte och räddare.

* Marcus Wandt, astronaut (29 juni). Också stort ego, den modige, smarte killen som tar kalkylerade risker för mänskligheten. VIsst, han har ett spännande jobb men synnerligen träigt berättat jämfört med kollegan Christer Fugelsang som 2007 sommarpratade.

Men några var väl bra? Självklart, här dom jag gillade mest:

* Sigge Eklund, författare och poddare (6 juli). Berättar en helt fantastisk- och sann- historia om sin farfar, skådespelaren Bengt Eklund, som kom i onåd hos Ingemar Bergman. Sommarens bästa berätteelse, berättad ur ett barns perspektiv.

* Trolle Rhodin, cirkusdirektör (1 juli), roligt berättat om en värld vi inte känner till.

* Sanna Sundqvist, skådespelare (13 juli) känslosamt om att vara mamma till ett barn med Downs syndrom.

Mediemyndigheten får varje år en handfull anmälningar som gäller just programmet Sommar. Men det är ytterst ovanligt att något inslag fälls, det vanligaste är att anmälningarna över huvud taget aldrig prövas. Det gäller bl a en anmälan mot Matilda Djerf,

----

På lördag är det dags för Veteran VM i Göteborg. Jag är anmäld till halvmaran men starten osäker eftersom jag varit förkyld den senaste veckan.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Tony Elias - 2024-08-20 10:40:15

Nämen Björn, hoppas du blir helt frisk på lördag inför halvmaran VVM.
Hoppas Vi ses i Slottsskogen. Jag skall också försöka vara med. Krya på dig Björn!

#2 Bengt - 2024-08-20 21:11:18

Alva Sparrevik, lyssnarnas favorit hade förstaplatsen på min lista. Annars gillar jag dina favoriter också. Jag håller med dig om att en del sommarpratare som Petra blir jobbiga att lyssna på då det bara handlar om deras egen förträfflighet.

#3 Jag... - 2024-08-21 15:53:49

Dom kan lägga ned Sommarpratare i P 1. Det har blivit sämre för varje år. En massa "Beservisare" som dom nog själva är mest intersserade av.
Varför får inte Björnen Suneson vara med som verkligen har något att berätta om.

#4 Bengt - 2024-08-21 16:35:35

Jag tror inte de känner till Björn i de kretsarna på SR. Jag håller med dig att Björn borde få chansen och man kan faktiskt lämna in tips till SR om sommarpratare och det är värt ett försök. Om jag kommer ihåg ska jag skicka in det tipset till SR i vinter och det är bra om fler gör det då kanske det blir så att de börjar fundera på saken.

#5 Alex - 2024-08-23 19:54:57

Bara lyssnat på ett avsnitt, i efterhand, Joakim Paasikivi. Med finländsk uppväxt och vad detta innebär tog jag till mig mycket i hans resonemang.
I Sverige finns, ännu, inte samma förståelse.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg