Kommentarer på Vem vann Spring tills du stupar?


Under juli månad snittade jag på 33 km/dag och hann också med ett parkrun i Linköping. Med så mycket mängd blir du inte snabb- 26.44 men det räckte ändå till en tredjeplats åldersomräknat.

Nej, jag stupade inte i Spring tills du stupar. Men vem vann egentligen?

Kanske var det en 76-åring? Detta Facebookarrangemang är dock ingen tävling. Minimikravet för att koras som ”Segrare” är att du ska springa eller gå minst 496 km under juli (i snitt 16 km/dag) vilket är summan av månadens dagar. Så det blev många ”Segrare” även om det bland de cirka 120 deltagarna var fler som stupade än som segrade.

Den som kom i mål först, alltså var först att klara minimidistansen, var ultralöparen Jenny Lindroth. Mitt under STDS deltog hon i ett ultralopp på ca 50 mil på Gotland men slutade sedan att bokföra sina distanser. Jenny tycker jag kan utropa sig som segrare.

På pappret var jag dock den som sprang längst av alla, total 1 022 km eller 33 km/dag. Jag har ofta kommit bra till i STDS, särskilt år då jag varit ute på ett coast to coast. Då handlar det om drygt 50 km/dag, svårt för folk med jobb och barn. Men i år var det kämpigt, inget coast to coast och bland medtävlarna fanns ultrarävar och några gångare. Därför är jag lättad att denna galenskap nu är över.

Vilan blir dock kort. På lördag är det dags för ett backyard i Sandviken. Där kommer jag inte att segra men kanske stupa!

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jag... - 2024-08-01 18:36:04

Dan Waern vår storlöpare på 60 talet har sagt vi något tillfälle-
"Att springa utan att man har polisen efter sig är på grund av psykisk ohälsa.
Det stämmer med lite av det du sagt "Galenskap. det är väl lite av psykisk ohälsa"

#2 Björn - 2024-08-01 19:18:09

Kalla det vad du vill men jag mår bra av löpningen. Fast just STDS kan lätt få något tvång över sig. Annars klarar nog de flesta motionärer av att snitta 16 km/dag, man behövde ju inte göra som jag 33 km/dag. Jag hade "bestämt" mig för att vinna och kände mig ibland jagad av konkurrenter som flåsade mig i nacken.

#3 CC - 2024-08-05 15:02:22

Förstår inte riktigt det här med åldersomräkning, vad är poängen med det? Kommer du på plats 12 så kommer du på plats 12. Varför omräkna bort ålder? Kan jag räkna bort kilon med samma logik? ;)

#4 Björn - 2024-08-07 20:07:35

Yngre och framför allt icke löpare förstår inte åldersomräkningen. Denna omräkning mäter prestationen. Att t ex en 30-årig man är snabbare på maran än en 75-åring förstår alla. Men om 30-åringen sprang på 3.15 och 75-åringen på 4.15, vem "vann" då? Jo, 75-åringen som gjorde en mycket bättre prestation. För att 30-åringen skulle skulle prestera lika bra hade han fått springa strax under 3 timmar. Man mäter hur nära räknat i procent 30- och 75-åringen kommer världens bästa 30- resp 75-åring. Det finns kalkylatorer på nätet som gör detta jobb där ålder, distans och tid matas in. Begripligare?
Själv tycker jag att åldersomräkning ibland kan vara motiverad. För folk har inte en susning om att äldre kan vara riktigt bra. Det handlar inte bara om löpning utan en mängd idrottsgrenar.

#5 CC - 2024-08-08 09:22:56

Jag förstår mycket väl att man kan göra alla möjliga modeller, men min fråga är varför? Livet är liksom inte rättvist någonsin.

Med samma tänk som ovan borde jag kunna kalkylera bort 20 kg och vilken tid jag hade fått. Eller om jag vuxit upp i ett hem med löpträning från barnsben snarare än när jag fyllde 30.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg