Kommentarer på Räkna med Björn


Jag finns med som räkneuppgift i en mattebok för årskurs 6. Klara du de två talen?

Visst är löpning ett enda räknande? Och nu har eleverna i grundskolan fått mig som övningsexempel i matematik.

Räkneuppgiften, som ingår i Libers läroboksseerie Alfa Beta Gamma för årskurs 4-6, är klurig. Den kräver logiskt tänkande, flera uträkningar och en miniräknare. Klarar verkligen en sjätteklassare detta?

Jag vet inte hur spridd boken är men jag har fått tips om att den används i Vallentuna och i Stockholm, bl a på Katarina Södra. Skrinnaren Tomas Gustafsson och stavhopparen Armand Duplantis finns också med som räkneexepel. Hedrande att figurera bland sådana storheter.

Bilden på mig i exemplet är gammal, togs av SvD 2005 och i texten står det att jag sprungit tre gånger över USA Kanske kan uppgifterna uppdateras i nästa upplaga? Namnet är dessutom felstavat men det är jag van vid.

--

Nyligen framförde jag här på bloggen att veteran SM i maraton och halvmaraton borde ingå i Stockholm Marathon respektive Göteborgsvarvet och inte arrangeras av småklubbar ute i landsorten. Förslaget la jag också ut på Facebooksidan Svensk Veteranfriidrott och ressponsen blev stor, ett 40-tal kommentarer, de flesta dock emot. Argumenten var rätt samstämmiga; ett VSM skulle drunkna i de stora loppen, dessutom blir det trevligare, billigare och roligare när småklubbarna arrangerar.

Jag köper argumenten och har därför ändrat uppfattning. Däremot måste statusen och resultatnivån på VSM höjas. Detta var i princip alla överens om.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan-Olof - 2021-11-01 09:21:37

Vad roligt att bli räkneexempel! Hade du sprungit på 100 dagar hade du underlättat för eleverna.

#2 Christoffer - 2021-11-01 09:26:18

Hedrande och jättekul! Risken är väl när boken uppdateras så tar de in nya exempel, den borde varit relativt ny med tanke på Duplantis.

Det viktiga är väl att VSM ska anses vara största tävlingen och inte förläggas i anslutning till någon av de andra stora tävlingarna.

#3 Räkneexempel - 2021-11-02 17:43:11

Satt med Texas miniräknare på 70 talet. Vilken utveckling!

#4 Håkan - 2021-11-04 19:42:47

Visst är det väl trist att VSM halvmaraton och maraton i år låg på samma dagar som Stockholm halvmaraton resp maraton?

#5 Maraton - 2021-11-06 17:52:02

Dom vill kanske konkurrera mot varann?

#6 Helene - 2021-11-07 07:51:08

Den där bilden och boken minns jag.Gossen klarade uträkningen utan problem.Visade mig boken och bilden

#7 Lars L - 2021-11-07 17:18:31

Frågan om status på VSM är större än så, status på hela friidrotten borde höjas, se bra hur lovande löpare nobbas av SOK, det gäller kanske andra friidrottare också, det har jag sämre koll på. Men även inom friidrotten borde veteranidrotten få högre status, det är en hälsofråga att ge uppmärksamhet också åt äldre idrottare. Som själv äldre är jag intresserad av att ha förebilder och fåfängan i mig har gärna en bra placering i min åldersklass som morot, gärna på Stockholm Marathon men även på ett officiellt VSM. På tal om det, Björn, jag hoppas att du återupptar ditt fina arbete med maratonstatistik nästa år, när det nu är rätt många lopp som körs igen.

#8 Björn - 2021-11-07 22:12:31

#Håkan: Instämmer. Till VSM halvmara i Nora kom dock många bra veteraner.
#Maraton: Krockarna är nog en mest en olycklig slump, gissar jag.
#Helene: Gossen har lätt för matte, förstår jag.
#Lars: Instämmer även här. Ja, jag gör åldersindelade 10-bästalistor för både maraton och halvmaraton i år. Kanske kommer du att finnas med på maratonlistan i M65 när året är slut. Synd att du valde Höstrusket för det är ingen snabb bana.

#9 Lars L - 2021-11-08 01:03:27

Nej i år kommer jag knappast med, det är många från Stockholm Marathon som ligger före, och tror inte jag springer fler maraton i år. Men jag har bara kunnat träna sedan mitten av augusti, så jag är nöjd med utfallet hittills, det går åt rätt håll. Nästa år räknar jag med att ha blivit mer normalt maratränad och alltså prestera väsentligt bättre. Eftersom jag dessutom går upp i M70 har jag chans att komma högt upp i tiolistan, det blir en bra morot.

#10 Morot - 2021-11-13 17:38:18

Bara man har kul.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg