Kommentarer på Dag 23: Korsade gränsen till Lappland!


Efter 130 mil och 23 löpdagar passerade jag gränsen till Lappland. Det fick mig att ta ett glädjehopp. Bilden tagen några mil söder om Åsele på Riks 90. Nu är det bara 90 mil kvar till Treriksröset.

Löpet går på räls. Jag håller tidsschemat exakt. Kroppen känns fräsch. Inget oförutsett har inträffat frånsettl laddproblemet med telefonen. Men är det roligt . . .?

Svaret är med viss tvekan ja. Hade jag sluppit regnet och kylan hade allt varit mycket trevligare och enklare. I ärlighetens namn får jag slita rätt hårt. Att bara sätta sig ner vid vägkanten eller vid en sjö, vila benen, njuta i värmen, ta en banan eller macka och filosofera, det går bara inte. Först kylan och sedan de förbannade myggen.

Ändå går allt på räls. Hur kan det vara möjligt? Jo, för att det mesta går på rutin. Efter alla dessa äventyrslöp har jag lärt mig hur jag kan tacka problemen. För små problem inträffar i stort sett varje dag. Säker kan jag dock aldrig vara. Därför är jag också en försiktig general, försöker undvika alla risker, inte minst i trafiken. Just trafiken får nog denna gång betraktas som ett mindre problem, Riks 90 som jag följt från Härnösand har knappt någon trafik och värre lär det nog inte bli längre norr över.

Det var bl a just här vid Ångermanälven tv spelade in "Den stora älgvandringen". Det är lätt att tro att Ångermanälven är en enda bred sammanhängande flod men älven är hårt reglerad. Kraftverken och de enorma vattenmagasinen har bildat stora sjöar.

Allt är dock inte bara löpning. Först alla möten med människor, inte lika många och inte lika entusiastiska som i USA, men ändå. Och så stannar jag till om det finns något intressant att titta på, idag var det fångstgropar.

Fångsgrop från stenåldern norr om Junsele. Längs Ångermanälven finns gott om dessa gropar som grävdes på sandiga skogsmarker och där man kunde fånga älg, vildren, varg och björn.

Hälla Café ligger mitt ute i ödemarken längs Riks 90, fyra mil norr om Junsele. Judy Middekoop  hade precis hunnit stänga men öppnade för luffaren som lät sig väl smaka på tre wienervbröd och en kopp kaffe. Hon är ursprungligen från Holland, caféet från 30-talet och inrett i 50-talsstil.

Bor i Gafsele skola som las ner 2002.. Mot slutet gick här cirka 15 barn i årskurs 1-6 och det var också förskola. Mycket från skoltiden är bevarat och på dörrarna finns skyltar som "Lärarrum och "Materialrum" och i ett skåp i korriodoren finns undervisningsmaterial, bl a ett människoskelett (inte äkta).

Dagens distans 50 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Andreas - 2022-06-14 22:48:27

Magiskt! Helt otroligt vad du är seg. Jag är lite vek och siktar på att springa runt 50 km per vecka.

#2 Jan-Olof - 2022-06-15 01:06:48

Jag håller med Andreas om att det är otroligt att du klarar av alla strapatser, inte bara under detta lopp, utan även under alla C-2-C lopp i USA. Rutin har du ju, men kroppen och huvudet måste ju också klara av dessa oändliga km. Mycket inspirerande att följa dig. Keep on running!

#3 Klas-Peter Suneson - 2022-06-15 06:08:27

God morgon Björn!
Härlig bild! Riksväg 90, samtidigt med 90 mil kvar.Fymdigt! BRAVO!

Det hävdas att man skall köpa bekämpningsmedel lokalt. De vet vilken typ som fungerar bäst.
Keep on running.

#4 L - 2022-06-15 10:45:51

Fin bild på glädjeskuttet! Junsele lär vara fint, har en god vän som brukar åka dit upp på somrarna. Hoppas du får bättre tur med vädret så du kan få syn på nån av de vandrande älgarna under någon rast vid en sjö- eller älvstrand. Småningom blir det väl renar och om du har tur kanske en lappuggla över en myr, det såg jag på min väg hem från Treriksröset, en mäktig syn.
Tycker det skulle bli lite ensamt i glesbygden, men jag är ju sörlänning.

Fortsatt lycka till med de sista 90 milen Puh!

#5 Björn - 2022-06-15 22:41:53

#Andreas: Tack. 5 mil är också mycket.
#L: Jo, det har börjat bli ödsliga trakter nu. Lite skrämmande. . . Att få se en björn vore högsta lyckan.

#6 Judy Middelkoop / Café Hälla - 2022-06-18 13:22:56

Tack så mycket för din vackra berättelse. Och det är ett nöje att följa din fantastiska resa och dina fantastiska prestationer.
Jag har stor respekt för det.
Njut av det och kom hem säkert!
Med vänliga hälsningar,
Judy Middelkoop, Café Hälla


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg