Kommentarer på Dag 28: Jag fryser!


Stängt, kom 45 minuter försent. Det blev en kamp mot klockan att hinna innan Affär´n i Aborrträsk stängde kl 12. Lanthandeln drivs av idéella krafter och har en kundkrets på 150 boende i byn. Fick inta min "lunch" bakom butiken.

Det är kallt. Söndagen blev ännu en i raden av regndagar. Så fort jag stannar fryser jag.

Tio grader och regn borde inte vara så farligt. Men på äldre dar har jag börjat frysa allt mer. Vid lunchstoppet i Abborrträsk fick jag pälsa på mig allt jag hade, även mössa och vantar, men frös ändå. Som grädde på moset alla mygg. Ändå lyckades jag somna, bra för dessa powernap piggar upp.

Jag har nu kommit till Arvidsjaur. Så här långt norrut har jag aldrig sprungit. Här råder nu midnattssol. Ännu inga fjäll men bergen börjar torna upp sig i fjärran. Landskapet är monotont, mycket myrmark, långa slakmotor, relativt lite trafik och mycket tomburkar i vägdikena. Luffaren gjorde sig idag en förmögenhet på panten och var kung på Coop i Arvidsjaur.

Lyx för luffaren. Särskilt hotellets bastu uppskattades.

Hotellet (Lappland Lodge) är riktigt lyxigt. Tog först fel med ett annat med snarlikt namn. När receptonisten inte kunde finna mig i datorn sa han till min förvåning:

-Du har bokat ett finare hotell än det här. . .

Imorgon väntar dock ingen lyx; en campingstuga i Moskosel. Och sen ett vandrarhem i Jokkmokk. Tyvärr blir avstickaren för lång till Vuollerim och Jokkmokks Jokkes museum. Var aldrig något fan av Jokke men ett så udda museum hade varit intressant. Tjosan, tjosan!

Dagens distans 55 km

Veckans distans 362 km

Hittills sprungen distans: 1 558 km (56 km/dag)

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2022-06-20 06:15:57

God morgon Björn!
Du är ingen SOLDAT! Men Försvarsmaktens Jägarbataljonen i Arvidsjaur är specialister på att verka i kyla och bergsområden. Sannolikt hade både Du och bataljonen mycket att inhämta från och för varandra. Ett annat område som Arvidsjaur är känt för är att testning av nya bilar i vintermiljö. Även här handlar det om hur man på bästa sätt hanterar låga temperaturer.
Arvidsjaur har en omfattande internationell verksamhet, inte så konstigt att Du hittar bra lyxiga övernattningar i Arvidsjaur. Inte vet jag vem som sitter vid ditt frukostbord, men har Du lite flax finns möjligheten att stöta på specialister i ämnet: Hur man undviker att frysa.
Keep on running!

#2 John Jensen - 2022-06-20 08:00:28

Det tar sig. 156 mil avverkade och still going strong. Om 5 år får du löpa mellan Göteborg och Stockholm istället. Och blir det för kort går det springa tur och retur.

Rätt fantastiskt det du gör. Jag tycker 3-5 mil är jobbiga. Inget man gör var dag.

#3 Björn - 2022-06-20 08:38:27

#John: Stockholm-Göteborg är en mycket fin löpsträcka. Mitt första riktigt långa löp var just den (sprang då enbart med ryggsäck, inget att rekommendera). Sedan har jag sprungit två gånger till, den senaste 2020 då det blev Sthl-Gbg t/r.

#4 Olle - 2022-06-20 10:24:35

Det känns som att det är nu som äventyret börjar. Det andra hade du ju redan sett.

#5 Björn - 2022-06-20 12:56:14

Så är det. Nu är det helt nya områden. Men att komma tillbaka och se platser där man varit kan också han sin tjusning.

#6 Christoffer - 2022-06-20 14:05:40

Lider med dig. Om inget USA-löp får du ta Europa nästa år borde finnas många roliga upplägg till sträckor.

#7 Mats Andersson - 2022-06-22 08:25:30

Synd att du missar Jokkmokks Jokkes museum, visst är det är en lång omväg från Jokkmokk, men väl värt ett besök. Vi var där för några år sedan och det besöket kommer jag aldrig att glömma, väldigt speciellt!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg