Kommentarer på DAG 21: Sollefteå!


Slitet på utsidan men i toppskick på insidan. På hotell Appelberg i Sollefteå bor jag som en kung.

Landsortsstäder kan hysa riktiga hotellpärlor. En sådan är anrika Appelbergs i Sollefteå från 1882.

Jag har tagit in på Appelbergs flera gånger, under 70-talet som reporter på VA i Kramfors åkte jag ibland hit och dansade. Var då lite mystisk, påstod att jag hette Björn Svensson och var journalist på Göteborgs Tidningen, GT. Korkat, naturligtvis. Under senare år har det varit öppna kort.

Under Nils Holgerssonlöpet ifjol blev det också Appelbergs. Jag pratade då länge med hotellägaren Menzer Daoud från Syrien. Han hade tagit över efter att hotellet varit stängt några år. Nu kände han igen mig på direkten! Och det var glada nyheter han hade att berätta.

-Vi har bra beläggning och verksamheten är lönsam. Vi har också kunnat hyra ut en del av huset till en restaurang.

Sollefteå är liksom Kramfors lite speciellt för mig. Här träffade jag min blivande fru som då arbetade på VA:s lokalredaktiion i stan. Det var dock inte under en danskväll eller under namnet Svensson. . .

Igår låg jag på Statt i Kramfors. För mig finns det likheter med Appelbergs. På Statt var jag också och dansade i ungdomens dar (under rätt namn), Statt ser också slitet ut på utsidan men är i gott skick på insidan. Lite anmärkningsvärt är att i bottenvåningen finns ett stort och toppmodernt gym och med två mycket dyra löpband, mitt favoritband som bara några enstaka F&S i Stockholm har råd att hålla sig med, dock bara med ett exemplar. Eftersom dagens löptur till Sollefteå inte var myket längre än en mara inledde jag med lite bandlöpning.

Sågverksindustrin har just nu högkonjunktur. En hög dollarkurs och ingen konkurrens från Ryssland gör att sågverken nu är enormt lönsamma. Bollstasågen, som ingår i SCA, är ett av Sveriges största och modernaste. Som aktieägare i SCA får jag lite extra spring i benen när jag ser "mina" fabriker, tidigare har jag sett industrierna i Sundsvall och Östrand.

Trots att jag jobbat i de här områdena har jag aldrig hört talas om Häxberget i Torsåker utanför Bollstabruk. Här skedde 1675 Sveriges största massavrättning i fredstid då 71 kvinnor, män och barn halshöggs sedan de utpekats som häxor.

Vägen upp över bergen leder till Häxberget där en minnessten är rest. Tyvärr skulle avstickaren från Riks 90 bli för lång så det blev inget besök.

Dagens distans: 47 km

Veckans distans: 406 km

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Sten-Åke - 2022-06-13 08:37:41

TACK Björn för trevlig rapport ,på din underbara löpning

#2 Klas-Peter Suneson - 2022-06-13 09:29:04

God morgon Björn!
Åter igen en spännande del av Sverige som jag kan alldeles för lite om. Kul att få ta del!
Hällristningar i Tanum, har jag sett, men att Sollefteå ståtar med ett av Nordens största hällristningsområden, fick jag kunskap om just nu. Hällmålningar och cirka 2 300 hällristningar i Nämforsen. 1602 utsåg Sollefteå till handelsplats. De sista tre årtiondena av 1800-talet samt en bit in på 1900-talet blev en storhetstid för ?handelsplatsen? Hotell Appelberg i Sollefteå stod klart år 1882. Är nu Sollefteås mest kända byggnader, återinvigdes efter en omfattande renovering år 2021. Idag med 22 vackert inredda hotellrum, samt konferenslokaler.

Sollefteå är den kommun i landet där det produceras näst mest vattenkraft el och är en betydande producent av vindkraft el. Kommunens invånarantal 2021 = 18 814

Bollsta sågverk har 179 anställda. Sågverket producerar 560 000 m³ sågat virke
Samt 100 000 m³ hyvlat virke, allt från norrländsk furu.

Häxprocesser.
Häxberget eller Bålberget, är den mest ökända platsen i Sverige! Den 1 juni 1675 avrättades totalt 71 människor på Häxberget, var femte kvinna i Torsåkers pastorat.

Kanske bidrar det till att det känns rätt att
Keep on Running!

#3 John Jensen - 2022-06-13 23:45:07

Man hinner med att återläsa ditt Bloggarkiv också. Men brukar fastna hos slutet på ditt sjunde ensamlöp över Amerika som slutade på en folktom strand i Avon By. Skönt att korsa en världsdel kust till kust och kunna fira ifred tillsammans med havet och stranden. Men vem tog kortet? Eller var det en tripod?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg