Kommentarer på Dag 27: Kyrkan räddaren i nöden


Svenska kyrkan i Vittangi erbjöd sig att låta luffaren sova över i kyrkan. Det finns inga hotell eller annat boende på orten som har 750 invånare och ligger i Kiruna kommun. Vittangi är en köldhåla och just nu är det gott om mygg...

Vad göra när det inte finns ett  hotell på orten? Campa? Helst inte, det finns andra lösningar . . .

Ju längre norrut jag kommer desto svårare är det att finna en sängplats för natten. I något fall har airbnb varit räddningen, som t ex här i byn Järvträsk i Norrbotten där jag just nu har ett stort hus för mig själv. Jag är väldigt beroende av att möjligheterna till övernattning måste ligga på 4-6 mils lucka.

Nästa söndag kommer jag till Vittangi men där finns inget boende sedan campingplatsen och flyktingförläggningen stängt. Då kontakade jag kyrkan för att höra om man kände till någon privatperson som kunde hysa mig. På stående fot erbjöd sig församlingen  att låta mig övernatta i kyrkan. Man tipsade också om en lokal FB-grupp för köp&sälj. Jag började med att göra en efterlysning på FB och fick omedelbart napp från två privatpersoner. Så något boende i kyrkan blir det alltså inte, däremot har jag utnyttjat den möjligheten några gånger under mina USA-löp.

Ruggväder hela dagen. Här passerar jag Skellefteälven som har inte mindre än 17 kraftstationer.

Vädret idag var vidrigt, regn hela tiden och kallt, dessutom uppför. Löpningen gick därför tungt och det kändes som jag aldrig skulle komma fram till mitt boende. Plötsligt stannar en bil.

-Hej Björn!

Det är ägaren till mitt airbnb som stannat till. Jag bodde hos honom också förra sommaren under Holgersonlöpet. När han lockar med ett varmt bad går löpningen plötsligt lättare.

Denna linbana mellan Kristineberg och Boliden var en gång världens längsta, nära tiomil och las ner 1987. Kristinebergsgruvan är fortfarande igång och här bryts zink, guld, silver, koppar och bly.

Det är tusen saker man måste hålla koll på under den här typen av äventyr, t ex när lanthandlarna stänger. I Abborrträsk stänger man på söndag kl 12, det missade jag så imorgon blir jag utan lunch. Tur att jag har lite nödproviant; risgrynsgröt och nyponsoppa. Men de dryga fem milen till Arjeplog lär ändå bli besvärliga.

Dagens distans: 43 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Thomas Eriksson - 2022-06-18 22:19:03

Jag ha följt din blogg dag för dag, det enda jag kan säga, -Jag är imponerad !

#2 Jan Suneson - 2022-06-19 03:55:31

Jag lider med dig i kylan och regnet. Tänk om du hade valt en floddal i Tyskland. Inga mygg, slätt, varmt och kanske mer intressant för oss läsare än trista Norrland men jag vet att du älskar utmaningar
Lycka till

#3 Klas-Peter Suneson - 2022-06-19 06:46:01

God morgon Björn!
Intressant att följa din fortlöpande händelsestyrda planering. Den ligger tydligen ca en vecka framåt. Vittangi nästa söndag. Nu först Arvidsjaur.
Känner igen mig i de små planeringsmisstagen. Min kära hustru och jag gick som pilgrimer från Duved till Nidaros. Hade utsett Skalstugan som provianteringsställe. Men när vi kom dit, höll städerskorna på att stänga för säsongen. Vi fick kaffe, men i övrigt kammade vi noll. Tur att vi hade några burkar fiskbullar med oss i vagnen.
Svenska Kyrkan finns i HELA Sverige. Tar man kontakt i egenskap av pilgrim, så finns ofta en lösning på det mest basala. Även om Du envist kallar dig för luffare, betraktas Du sannolikt som en pilgrim.
I går cyklade 14 000 runt Vättern. Upp för backen där Du sprang in i Bankeryd för inte så länge sedan, ner genom Bankerydsdalen och in i Västergötland. Från Jönköping och upp mot Hjo hade de alla medvind. Vätternrundan 2022 blev en mycket lyckad tillställning.
Keep on running!

#4 Hanna - 2022-06-19 07:41:59

Wow Björn!
Otroligt imponerande!!!
Heja dig!

#5 Anders - 2022-06-19 08:02:42

Vilken kämpe du är! En fantastisk prestation! Keep on running!

#6 Christoffer - 2022-06-19 09:03:18

Du verkar ha ett tufft löp i år. Lider med dig. Hoppas upplevelsen i sig är värt det återigen.
Funkar det inte med busstevar (älskar detta ord och utrryck)? Tänker att folk på landsbygden brukar vara hjälpsamma och hade ställt upp.

#7 Gunilla Franzén - 2022-06-19 21:02:06

Hej Björn!
Skrev ett ganska långt inlägg häromdagen, men det kom inte fram. Provar igen
Hälsningar
Gunilla

#8 Gunilla Franzén - 2022-06-19 21:18:48

Hej igen!
Nu såg Leif rutan under numret, det gjorde jag inte förut. Måste vinkla skärmen för att se. Tror att jag skrev något om Stockholm marathon, vilket inte kom fram. Väldigt roligt att titta på loppet, särskilt i slutet, då vi kände var och varannan löpare. Men, i slutet hade inte du platsat, du är snabbare.
Jag älskar min vagn, som heter Trille, använder den varje dag för shopping och långturer. Lycka till sista sträckorna
hälsar Gunilla

#9 Björn - 2022-06-19 22:19:44

#Thomas: Tack!
#Jan: Ja, ett löp på kontinenten hade i alla fall varit varmare. Egentligen startade jag det här löpet en månad för tidigt, nu missade jag hjortronen.
#Hanna: Tack.
#Christoffer: Ja, detta äventyr tillhör mina besvärligaste. Vill helst undvika stevar men tvingats till någon. Polissteven var något helt nytt i Sverige.
#Gunilla: Bäste svensk i M70 (min åldersgrupp) hade 3.57, skulle haft svårt att klara den tiden i Stockholm. Har inte sprungit någon mara i år, får i höst försöka hitta någon snabb bana i Sverige eller utomlands. Javisst är en joggingvagn toppen för oss äldre, en förtäckt rollator!

#10 Gunilla Franzén - 2022-06-21 13:44:25

Men Anders Hansson Vilsta är oslagbar, han slog bäste 70-åring med bortåt en kvart och han är född -44!
Fy för alla mygg, men lycka till nu de sista sträckorna.
Glad midsommar i alla fall!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg