Följ via RSS
Avverkade KM: Totalt i år: 385 km. Denna vecka: 10 km. Idag: 10 km

2024-07-16 - Dag 4: Hon kämpar för sitt sjukhus

Margaretha Hoppstadius Bodén i sjukhusentrén till Sollefteå sjukhus. I sju år, redan från första dagen då BB las ner, har hon och tusentals andra stått här och demonstrerat. Kampen har haft påverkan, tror hon,  trots att läget idag är ännu värre, ja kanske total nedläggning.

Vad är Tesslakonflikten och den nyligen avblåsta sjukhusstrejken mot denna? När jag idag kom till Sollefteå mötte jag en kämpaglöd som kanske bara befolkningen i Ådalen kan uppbringa.

På en bänk i entrén satt 76-åriga Margaretha med jämngamle maken Lars-Erik, de hade en skylt intill sig, en termos med kaffe och lite tilltugg. Hon behövde knappast övertyga mig om hur besvärligt och farligt det kan vara att köra födande mammor till BB i Örnsköldsvik eller Sundsvall. Jag hade precis samma dag sprungit från Övik, rena tassemarkerna och backe efter backe. Hur det är vintertid är lätt att förstå.

Margaretha är mild i tonen men hon har inte mycket till övers för politikerna. Det är tjänstemännen som styr i regionen och allt handlar om pengar. Men att det skulle bli billigare att centralisera allt till Övik och Sundsvall 10-12 mil bort, tror hon inte.Hon fruktar att hela sjukhuset på sikt fösvinner och ger exempel på verksamheter som avvecklats.

Synd att jag inte är kvar som journalist i de här trakterna, tänker jag när jag lämnar paret. Det är något rättframt med befolkningen i Ådalen. Margaretha är lite ledsen över att medierna inte längre uppmärksammar deras "ockupation".

-Minns du en annan ockupation här i Sollefteå för länge sedan? frågar jag.

Hon tror jag menar Ådalen 31 där hennes pappa gick i demonstrationståget men kommer sedan ihåg Eisersömmerskornas ockupation av fabriken i Sollefteå den 30 juni 1981. Jag jobbade på Västernorlands Allehanda under 70-talet då bl a Eiser, Nylands Mattor och Värnamo Gummi etablerade sig här. Det blev en misslyckad stalig satsning och företagen försvann snabbt.

Höga Kusten, vackert men backigt. Fast idag var jag urstark- fick lite USA-feeling i det fuktklibbiga vädret med en tröja och löparkeps som droppade svett. Bilden tagen utanför Sidensjö.

Gålsjö bruk som numera inte är i kyrkans ägo utan har privata ägare. Inte en kotte i de många stugorna.

Bor i Sollefteå på anrika Appelbergs, som ockspå fått nya ägare.

Dagen distans 46 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 23:21:15

Läs / skriv kommentar (3)


2024-07-15 - Dag 3: Gjorde loppisfynd

Mitt i ödemarken dök ett garageloppis upp. Blev nyfiken och där fann jag vårt bröllopsporslin.

Äktenskapet består men vårt brölloppsporslin har blivit ganska slitet efter cirka 40 års daglig användning. Vilken tur att jag då kunde förnya det i dag, porslinet alltså.

Skyltar med loppis dyker ständigt upp under min färd. Jag stannar aldrig till men gjorde det idag eftersom platsen var så udda, mitt ute i skogen en bra bit från Öviks flygplats. Ut från ett hus intill kom en liten grabb, 6-årige Algot. Det var tydligen han som hade hand om affärerna.

På ett bord i garaget fanns en hög med tallrikar av samma märke som vi fick vid vårt bröllopp. 50 kronor för sex djupa, jag slog till direkt, och Algot nickade godkänt när han såg att swishandet gått igenom. Men hur skulle detta ömtåliga gods kunna transporteras hem på en skumpig joggingvagn?

-Mamma har nog en kartong du kan lägga det i, trodde Algot.  Och det hade hon.

Jag har nu kommit till Örnsköldsvik, en stad där jag en kortare tid var lokalredaktör på Västernorrlands Allehanda. Det var i slutet på 70-talet och det var i Övik jag tog mina första stapplande löpsteg. Men det var först några år senare i Stockholm jag blev löparfrälst. Min gamla tidning är nerlagt men konkurrenten, Örnsköldsviks Allehanda, lever vidare. Den har funnits i 130 år, jag köpte ett lösnummer för 35 kromor på Willys, och kan konstatera att den är högst läsvärd. Tidigare sa man om ÖA att den var Sveriges lönsammaste tidning, hur det är idag vet jag inte.

ÖA skriver bland annat om den kommunala flygplatsen som är nerläggningshotad och går back med 100 000 kr om dagen. Sprang förbi där idag och någon mer ödslig plats får man leta efter. Nu står hoppet till mera staligt stöd.

I Arnäsvall, en bit norr om Övik, stannade jag till vid en stor sportaffär där man också reparerade cyklar. Kunde man möjligen fixa till mitt skeva bakhjul? Det kunde man. I butiken undrade man om jag möjligtvis kände till Rune Larsson. När dom fick höra om mina USA-löp, att Rune var min "mentor", ja då ville man ta en bild på mig. Nästan som i USA, alltså.

Dagens distans: 49 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:09:17

Läs / skriv kommentar (3)


2024-07-14 - Dag 2: Hjulproblem

Trots att babyjoggern är i nästan nyskick var den ena ekern efter den andra på väg att lossna. Detta kunde ha stoppat hela löpet.

Har du problem under ett långlöp, försök att lösa det omedelbart. Det var precis vad jag gjorde idag.

Jag har varit med om det förut; att ekrar sitter löst, att hjul wobblar eller att det är något annat fel på löpvagnen. Under dagens löpning till Nordmaling märkte jag att det var något konstigt med höger bakhjul. Det verkade lite vingligt och väl framme i Nordmaling hade en eker lossnat. Och eftersom det är så få ekrar på hjulen är varje eker oerhört viktig (den gamla modellen av denna vagntyp är mycket bättre eftersom den har många fler ekrar).

Efter hårt slit lyckades jag sätta dit ekern igen och spänna de övriga. Men det här är ett jobb som ett proffs ska göra, när vi amatörer skruvar är risken stor att hjulet börjar wobbla. Och visst wobblar det lite. När jag i morgon kommer till Örnsköldsvik hoppas jag få båda hjulen fixade på en cykelverkstad.

Dagens distans: 39 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 20:25:40

Läs / skriv kommentar (0)


2024-07-13 - Dag 1: Här härjade ryssen

Jag bor i anrika Starlänglängan i Hörnefors några mil söder om Umeå. Bara ett stenkast från mitt fönster ägde år 1809 det sista slaget rum på svensk mark. Kyrkan intill använde ryssarna som stall och en bit bort finns ett monument över den stupade svenske överstelöjtnanten J Z Duncker.

Jag springer på historiskt intressanta marker längs den Västerbottniska kusten söder om Umeå. Här gick Kustlandsvägen redan i mitten av 1600-talet, Sveriges äldsta landsväg mellan Stockholm och Torneå. Och här härjade ryssen ett kort tag efter att Sverige tvingats lämna Finland 1808.

Nu är inte ryssen min värsta fiende utan myggen. Jag har inga kanoner och gevär men ett dunderpreparat mot angriparna. Före detta långlöp mellan Umeå och Härnösand hade jag läst i Råd&Rön om ett myggmedel som verkligen fungerar (alla andra preparat är mer eller mindre verkningslösa). Men fler än jag hade läst artikeln så medlet var slutsålt men efter lång väntan fick jag min spray (Care Plus). Så nu behöver jag inte stupa som tappre soldat Duncker. Nu är det bara värmen som är lite besvärlig.

På bilden ovan ser du min senaste joggingvagn, den är i princip i nyskick. Lustigt nog har den rullat just här i Hörnefors och ägaren hade vänligheten att transportera upp den till starten i Umeå.

Starten ja, den var lite märklig. Detta 25-milalöp inleddes med att jag sprang ett parkrun, mitt tredje i Umeå (25.47, några sekunder långsammare än ifjol). Men det var jag nöjd med och turen söder ut gick på ganska lätta ben.

Nöjd löpare efer målgång. HÄR resultaten.

Du som läser den här bloggen vet att jag gillar att plocka bär. Hade inte räknat med att blåbären skulle vara mogna så här långt norrut, men det var dom. Utan kylning skulle det dock vara omöjligt att transportera hem dem så någon blåbärsplockning blir det inte. Och troligtvis heller inga hjortron.

Hjortronen är ännu inte mogna här i Västerbotten. Men kanske i Ångermanland?

Dagens distans: 48 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 23:09:57

Läs / skriv kommentar (1)


2024-07-11 - Springer Umeå-Härnösand

På lördag startar jag ett litet löparäventyr; springer de cirka 25 milen mellan Umeå och Härnösand. Vajervägarna på E4:an blir min värsta fiende.

Dessa 2+1 vägar är trafiksäkra för bilisterna men livsfarliga för fotfolket och cyklisterna. Rent lagligt får jag springa på en 2+1 väg men jag kommer inte att göra det. Jag tvingas därför ta omvägar, i något fall åka regionaltåg och sedan kompensera tågresandet med löpning motsvarande längd, alltså en tågsteve. Synd, för E4:an är väldigt vacker genom Höga kusten.

Totalt kommer jag att vara ute sex dagar, bo på hotell och springa med joggingvagn. Vagnen har jag köpt i Umeåtrakten och egentligen är vagnköpet skälet till resan. Tanken är att ha denna vagn på mitt nästa coast to coast 2025.

Jag skrev tidigare att jag i år klarat kvaltiden till Boston Marathon men det är lite oklart om man kommer att acceptera tiden från Kustmaran. Ett nej skulle kunna innebära att det istället blir start på västkusten.

Kvaltiderna i Boston tycker jag är realistiska. Men titta på vad som krävs för en löpare över 60 år för att få en startplats i Berlin Marathon. Jag som 76-åring måste göra 3.25. Det finns ingen svensk som gjort det, närmast kommer Anders Hansson med 3.28 i ett lopp i Växö 2019. Obegripligt varför man har dessa kvaltider i Berlin. Åldersdiskriminering!   

Tiderna inom parantes avser kvaltiderna för kvinnor.

Keep on running!

Postad av Björn kl 20:44:13

Läs / skriv kommentar (7)


2024-06-29 - När rutiner behöver ändras

I mål efter Kustmaran i Kristianopel, Blekinge. Jag sprang in på en tid som direktkvalificerar mig till Boston Marathon i klass M75. Så kanske blir det start i Boston 2025 då jag springer mitt nionde coast to coast. Nej, jag sprang inte i strumplästen som bilden visar.

Ändra inte dina gamla rutiner inför ett maratanlopp, brukar det heta. Men det var pecis vad jag gjorde idag. Och då gick det strålande!

Det är några saker jag inte gör under halvmaror eller maror:

* Använder solglasögon

* Använder löparkeps

* Äter energigel före- eller under loppet

* Tittar på klockan

Men allt det där bröt jag mot idag under Kustmaran i Kristianopel. Jag hade inte så mycket att förlora; mina senaste maratonlopp har inte gått särskilt bra och något behövde göras (förutom att träna bättre).

Först till det sistnämnda, träningen. Jag kom mycket väl förberedd. Mina nära 50 mil runt Vänern gav mig en stabil grund. Sedan har jag haft cirka tio dagar på raken med bra men inte stenhård kvalitetsträning (bl a backe, norska intervaller på band, tusenmetersintervaller, och snabbdistans 5 km). Och sedan tre avslutande dagar med knappt någon löpning alls.

Förmodligen var det detta som gav resultat, inte primärt solglasögonen och kepsen. Däremot tror jag det var smart att hålla koll på klockans tempoangivelser, främst för att inte gå ut för snabbt. Målet var att ligga runt 6-minuterstempo, klarade det dock inte hela vägen. Och så hade jag bestämt att när det återstod två km skulle jag ge järnet. Det "löftet" höll jag och det gjorde att jag med 1,5 minuters marginal klarade kvalgränsen till Boston.

Bara ett 30-tal löpare sprang Kustmaran. Förvånande eftrsom det är en av de snabbaste maratonbanorna i Sverige, tyvärr krockade loppet i år med en populär halvmara i Kalmar. Loppet är välarrangerat (Team Blekinge) och är en vändpunktsbana, asfalterad landsväg, knappt någon trafik och ren landsbygd.

En kvart före start då jag snörde på mig skorna kom en man i 50-åsåldern fram till mig. Han bodde på campingen och var med ett gäng motorcyklister och ställde nu frågor om loppet. Han fösäkrade att han inte var någon buse, bara en "vanlig svensk". Då vi skiljdes åt, klockan var då 09.45, slank det ur honom.

-Nä, nu måste jag in och ha en grogg . . .

Det blev inget perfekt lopp men jag är ändå nöjd. Tid 4.33.34, en putsning med cirka tolv minuter jämfört med senste maran i Holland som var en katastrof. Dom flesta verkade också väldigt nöjda och många hade nog räknat med att det skulle vara varmare, nu cirka 21 grader, rätt kraftig motvind ut men medvind hem.

Kurt Gustavsson, Hultsfreds LK, är 78 år och fullföljde idag sitt 289:e maraton, målet är 300. Han är synskadad (grön starr på båda ögonen), har blindkäpp "men jag känner banan så jag behöver ingen käpp eller ledsagare idag", förklarade han före start.

Keep on running!

Postad av Björn kl 20:56:10

Läs / skriv kommentar (11)


2024-06-23 - "Jag röker inte i uppförsbackarna"

Laz hade 14 000 följare på nätet och amerikanerna hyllade honom som en hjälte trots att han tvingades avbryta sin vandring över USA. Observera cigaretten i handen. Bilden från hans FB-sida några dagar före det definitiva slutet.

En 83 dagar lång golgatavandring är över. En av ultravärldens mest kända personer, 70-årige ”Lazarus Lake”, tvingades igår av hälsoskäl avbryta sitt försök att för andra gången korsa Amerika till fots.

Egentligen var försöket dömt att misslyckas. Laz, vars riktiga namn är Gary Cantrell, hade avråtts av läkare att starta. Hans hälsotillstånd var från början dåligt; 90 procent av halspulsådern var blockerad. Ju längre vandringen pågick ökade hans smärtor i benen, fötterna var i bedrövligt skick. Drygt halvvägs, i Oklahoma, gav han upp efter att ha tagit sig till sin pappas grav utanför staden Foyil. På Facebook skriver han:

”One of the great lessons of the run is

that nothing heals during the journey any more.

All you can hope is to not make it worse.

70 is not 30”.

Laz har gjort sig känd som en mycket originell och kontroversiell person, älskad av många inom ultrasporten men också hårt kritiserad. Mest känd är han för att ordna mytomspunna Barkley Marathons i Tennessee, ett av världens tuffaste ultralopp som få har klarat. Starten sker när han tänder sin cigarett. Laz röker som en borstbindare men i intervjuerna under sitt senaste coast to coast sa  han att han inte rökar i uppförsbackarna.   

Planen var att med följebil gå från Fenwick Island, DW till San Francisco. CA. Problem uppstod tidigt men Laz kämpade på och när han bröt hade han snittat 33 km/dag. Det var 10 km kortare än 2018 då han gick mellan Newport, RI och Newport, OR. Möjligen får den nu avbrutna vandringen konsekvenser; att andra krafter tar över Barkley Marathons.

Keep on running!

Postad av Björn kl 16:22:15

Läs / skriv kommentar (4)


2024-06-16 - Dag 10: Vänerlöpet klart

Avslutningsdagen firades med en stor glass.

Det här blev tuffare än väntat. Och inte var det särskilt roligt heller. Nej, att springa runt Vänern rekommenderar jag ingen.

Av alla mina äventyrslöp blev löpturen runt Vänern den tråkigaste av alla. Till stor del får det skyllas på vädret- det regnade nio av tio dagar och det var ganska kallt. Två tänkta medlöpare föll också bort i sista stund. Av själva Vänern såg jag inte särskilt mycket. Borde röjas mer sly och fällas träd längs sjöarna för att förbättra sikten! Passagen genom Dalsland får nog betecknas som en av höjdpunkterna, annars inga större naturupplevelser.

Cykelleden Vänerleden, som invigdes ifjol, är klart överreklamerad. Från början hade jag tänkt att följa leden slaviskt men tur var att jag inte gjorde det. För det första hade sträckan då blivit 64 mil mot mina 46. Eftersom leden gör, som jag uppfattar det, en massa onödiga avstickare, ofta på backiga grusvägar, hade jag förmodligen stupat.

Bilden tagen strax söder om Bengtsfors där flera andra cykelleder går längs sjöarna. Det är vackert men kuperat och tungsprunget på gruset. Det hade blivit lättare att spring på den glest trafikerade och asfalterade landsvägen intill.

Löpformen har varit hygglig och ett snitt på 46 kilometer per dag är jag ändå nöjd med. Det är dock 5 km kortare än under USA-löpen. Helt klart blir man hemmablind varför det är betydligt roligare och mer spännande att springa utomlands. Ett nionde coast to coast hägrar nästa år men inget är bestämt.

Veckans distans: 329 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 20:43:48

Läs / skriv kommentar (8)