Följ via RSS
Avverkade KM: Totalt i år: 286 km. Denna vecka: 25 km. Idag: 8 km

2021-02-16 - Intervjuad i P4 Stockholm . . . och i Spring

HÄR kan du lyssna på Björn Lindbergs intervju med mig.

Äntligen, Danderyd är klart! Tog tio dagar och blev totalt 34 mil.

Nu är det dags för en ny kommun. Tyvärr ligger de flesta alltför långt bort. När utmaningen Spring tills du stupar är slut i februari återgår jag nog till mer "normal" löpning.

Hedrad av att Danderyd låtit uppkalla en gata efter mig.

Gatuprojekten uppmärksammades också i Spring #1 2021.

Veckans distans: 223 km.

Keep on running!

Postad av Björn kl 21:57:00

Läs / skriv kommentar (3)


2021-02-13 - I Danderyd är det torn som gäller

Cedergrenska tornet från 1896 och under Villa Hexa från 1902 i hörnet av Bergstigen/Kaptensbacken. Rikt och fint folk byggde/bygger på höjden men pengar är inte liktydigt med att det blir vackert..

På parkeringen på fastlandet trängs suvar och Tesslor. Uppe på ön står olåsta sparkstöttingar på rad. Jag besöker för första gången Tranholmen i Danderyds kommun.

En relativt ny pontonbro leder ut till ön och backen upp till krönet är mycket brant. Där står sparstöttingarna på rad, inte ett motorfordon syns eller hörs. Frid vilar över ön, jag ser några promenera med sina hundar, någon drar sitt barn i en pulka på de fint skottade stigarna, det ryker ur några skorstenar. Till skillnad från fastlandet är bebyggelsen enkel, mycket sommarstugor, en del vinterbonade. Inne på en liten lekplats häller jag upp mitt kaffe och äter mina mackor. 

Stocksunds vattentorn från 1910 är 30 meter högt och ligger på en 45 meter hög kulle på Bergstigen. Driften las ner i början på 60-talet och tornet rymmer idag några lägenheter, svårmöblerade kan man gissa.

Spark är transportmedlet på Tranholmen.

Det är kallt, säkert 8-10 minusgrader och jag ser inte många joggare ute. Mina usla handvärmare från Clas Ohlson, "Hot Spot" sexxpack för 39.90, har bytts ut mot lite bättre grejer. I "boxhandskarna" ligger nu kokbara värmepåsar liknande bröstimplantat, de ger skön hetta under 45 minuter och jag slipper bli svart om fingrarna från Classes engångsjox som knappat utstrålar någon värme.

Lite undanskymd på Sturegatan ligger Kubas ambassad. Huset är byggt 19002-19003 och har tjänat som kommunhus för Stocksunds köping. Ambassaden med sina trasiga persienner ger intryck av att vara öde men uppfarten är skottad och jag såg fotavtryck i snön.

Snart är Danderyd avklarat. Helhetsintrycket är mycket positivt; vacker och varierad bebyggelse, många skrytbyggen, flera dock vackra- Björn Ulvaeus hus på en liten ö längs promenadsstråket Strandvägen såg ju trevligt ut. Enebyberg, som också ingår i Danderyd, andas dock mera svenskt folkhem med sina enkla villor.

Jag gläds åt den utmärkta snöröjningen i kommunen. Överraskande med Danderyd var att det är så många öppna ytor, stora obebyggda fält, gröna kilar, stigar kors och tvärs och naturligtvis en vacker golfbana där nu skidåkarna, mest pensionärer, flockas. Parkbänkar lyser dock i sin frånvaro, på Lidingö var det papperskorgar som saknades. Danderyd har tidigare varit en kommun jag snabbt passerat på väg norr ut, nu inser jag att Danderyd förtjänar en extra lov.

Inte bara pampiga hus i Danderyd. Bilden från Mörbylund.

Kommunen har totalt 731 vägar som mäter 275 507 meter. Uppgiften har jag fått från kommunen. Jag avser inte att kolla om den stämmer . . .

Har nu passerat 100 mil sedan årsskiftet. Även denna vecka galet mycket, totalt 223 km.

Keep on running!

Postad av Björn kl 11:18:54

Läs / skriv kommentar (10)


2021-02-08 - Första fräknarna

Bragevägen, Djursholm. Satte mig i en snödriva i solen, hällde upp varm choklad, åt två mackor, krossade de hårdkokta äggen mot ståltermosen och njöt i solen. Vi löpare är de första som blir solbrända. Vid hemkomsten kunde jag ana några svaga fräknar. Dagens löpta distans 39 km.

Keep on running!

Postad av Björn kl 21:46:57

Läs / skriv kommentar (0)


2021-02-07 - Här sköter man snöröjningen

Sopsaltad gång- och cykelbana i Danderyd. Kommunes snörjning sköts föredömligt, mycket bättre än i Stockholm. Även alla smågator inne i villaområdena är renskottade, jag vet för jag har snart sprungit på de flesta.

Herregud, vilken vecka! Totalt har jag sprungit 22 mil. Vadan detta?

Normalt springer jag inte så här mycket. Förklaringen till denna rivstart i snöiga och kalla februari stavas STDS alltså Spring tills du stupar. Tänkte att det var lika bra att dra på från början i denna löparutmaning på Facebook. Bland de cirka 170 deltagarna är jag med något undantag ensam om att springa klart längre än de stipulerade minimidistanserna, det vill säga det antal km som dagens datum anger. Första veckan har jag alltså snittat på cirka 3 mil om dagen. Jämfört med USA-löpen motsvarar det en halv dagsdistans.

Vintervägen, Stocksund.

För närvarande håller jag på att "inta" alla gator i Danderyd och kanske blir jag klar andra veckan i februari. Idag söndag blev det dock ett långpass på sopsaltade cykelbanor, från Kungsholmen till Hässelby, totalt 34 km. Sopsaltat är det hela vägen från Stadshuset och nästan ända fram till Lövsta återvinningscentral.

Keep on running!

 

Postad av Björn kl 22:11:19

Läs / skriv kommentar (3)


2021-02-01 - Danderyd nästa!

Ett nytt gatuprojekt har startati; spring på alla gator och vägar i Danderyd.

Var det solen som gav mig energin? Eller var det kanske mackorna, kaffet, de hårdkokta äggen och de tre punchpralinerna? Herregud, idag var jag dunderladdad, kändes som jag kunde springa hur långt som helst. Och långt blev det, 46 km.

Vilken underbar vinterdag; sol hela dagen, knappt någon vind och de 8-9 minusgraderna kändes nästan behagliga. Men jag var väl påpälsad, hade ”boxarhandskarna” på och utanpå sommartajtsen Lidls vadderade sportbyxor där telefonen höll sig pigg i värmen med kraft från powerbanken i fleecetröjan.  Siktet var inställt på Danderyd och på dagsprogrammet stod alla gator i Enebyberg.

Ja, jag har dragit igång ett nytt gaturprojekt. Trodde annars att det skulle vara slut med de här galenskapaerna. Projekten har blivit allt svårare i takt med att jag kommer längre ut från Stockholm. Och eftersom det är coronatider försöker jag undvika kollektivåkande och då blir det mycket transportlöpning.

 Det som ändå triggade mig var att det var just 1 februari och det datumet innebär att löparutmaningen Spring tills du stupar, STDS, drar igång. Det hela går ut på att springa minst det antal kilometrar som dagens datum anger men klarar du inte det, ja då har du stupat. Jag hade alltså bara behövt springa 1 km men valde en chockstart. Med i detta FB-arrangemang är i år ca 170 löpare, varav flera ultrarävar. Jag har varit med de flesta åren och varit den som oftast sprungit längst, någon tävling är det dock inte.

Enebyberg är ett rätt okänt område för mig. Trots att det ligger i Danderyd är det inget rikemansområde, uteslutande ordinära villor och rätt charmlöst. Men som alla områden finns det fina partier, här i form av skog, ängar men framför allt Rösjön. Jag sprang ner till sjön, satte mig i solen på en bänk och hällde upp kaffet. Mycket folk var i rörelse, inga löpare men däremot gott om skidåkare. I området finns preparerade spår och inne på Enebybergs IP fanns också ett spår.

Är det något barn i vagnen? verkar den ensamme skidåkaren på Enebybergs IP undra.

Under de här heldagsutflykterna är gps:erna guld värda. Jag har med mig tre stycken, en handhållen med alla gatorna, en uppe på kärran som mäter avstånden och så löparklockan, som vid hemkomsten avslöjar om jag missat några gator. Det gör jag alltid så att säga att jag sprungit på varenda gata stämmer inte riktigt. Men jag är noggrann, fuskar inte. Just det där med att försöka göra något komplett, gillar jag. Telefonen med Spotify och radio är också   trivselhöjare.  Är visserligen eremiten men radiolyssnandet håller mig välinformerad. TV-nyheterna på kvällen känns ofta lite som reprisen och inte så djuplodande.

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:15:50

Läs / skriv kommentar (5)


2021-01-29 - Sopsaltning bra också för löparna

Stockholm är en fantastisk stad för löpare, även vintertid. Allt fler stora cykelstråk sopsaltas och det gynnar inte bara cykelpendlarna utan även långdistanslöparna. Nu när det är dåligt snöröjt på innerstadssgatorna sker långpassen ibland på dessa stråk. Totalt sopsaltas 20 mil cykelväg i Stockholm varav 15 mil utgörs av gångväg.  Bilden från Bergslagsvägen mellan Ängbyplan och Islandstorget.

Blåmarkerade vägar är sopsaltade. Klicka på bilden för detaljer.

Keep on running!

 

Postad av Björn kl 22:30:03

Läs / skriv kommentar (2)


2021-01-27 - Lidingö klart!

Nio dagar och cirka 500 gator. Nu kan jag också bocka av Lidingö. Besvärligare än väntat efterson ön är så backig och vägnätet oregelbundet, lätt att förirra sig trots att jag springer med gps.

Keep on running!

Postad av Björn kl 21:40:49

Läs / skriv kommentar (2)


2021-01-21 - Sveriges fulaste hus?

"Fyrtornet" är 22 våningar och de största lägenheterna är fyra 4:or högst upp på 175 kvadrat till priset av 22 miljoner kronor. Inflyttning pågår och allt är slutsålt i detta anskrämeliga hus på Agas klassaiska industriområde.

Det är defintivt Lidingös högsta hus. Och också det fulaste, enligt mitt tycke. Ja, Fyrtornet Dalenum har goda möjligheter att i år utses till Sveriges fulaste byggnad.

Jag höll på att sätta lingondrickan i halsen under dagens löptur på Lidingö. Plötsligt dök det upp ett monster framför mig. Ja, ett skrytbygge av sällan skådat slag. Hur fick JM tillstånd att uppföra detta hus? Handlar det om mindervärdesplex hos de styrande i Lidingö stad? I fulhet lyckas det till och med överträffa Norra tornen (36 våningar) i Hagastan.

Men tycker folk att huset är så fult? Jag gjorde en liten galluppundersökning på plats, stannade tio personer i blåsten och frågade om de tyckte huset var vackert eller fult. Svaren blev så skiftande de kunde bli, ingen var dock stormförtjust.

-Man vänjer sig, tyckte ett äldre par. Först var vi väldigt negativa men nu går det an. Däremot gillar vi inte de lägre husen intill i mörkt tegel. Helt fel i den här gamla industrimiljön.

Det finns en "tävling" om Sveriges fulaste hus. Vinnare 2020 blev Arkitekturskolans byggnad på Östermalm i Stockholm. Med på listan fanns också Norra Tornen. Gissar jag inte helt fel kommer vinnaren 2021 bli Fyrtornet.

 

Jämfört med Fyrornet är Arkitekturskolan en skönhet.

Ja, som du förstår fortsätter mitt gatuprojekt på Lidingö. Ett par dagar till återstår innan ön är "besegrad" och jag har sprungit på "alla" gator (drygt 500). Dagens löptur blev lång, totalt 46 km. Ibland var jag ute på rena isgator i skogen men har man vagn är det omöjligt att ramla. Förvånades över att folk vågade sig ut utan dubbar på skorna.

Jag kommer inte vara ensam om att ha sprungit på alla vägar på Lidingö. I veckan gick Lidingöbon Hans Westerback i mål, ca 550 vägar och 22 mil väg exkl all transportlöpning och dubbellöpning. Han har fördel av att bo på ön- när jag ska till och från Lidingö måste jag varje gång springa 12 km "i onödan". Här kan du se hans karta ritad av citystride.com och streetferret.com.

Keep on running!

Postad av Björn kl 21:07:01

Läs / skriv kommentar (8)