Kommentarer på Dag 1: Här härjade ryssen


Jag bor i anrika Starlänglängan i Hörnefors några mil söder om Umeå. Bara ett stenkast från mitt fönster ägde år 1809 det sista slaget rum på svensk mark. Kyrkan intill använde ryssarna som stall och en bit bort finns ett monument över den stupade svenske överstelöjtnanten J Z Duncker.

Jag springer på historiskt intressanta marker längs den Västerbottniska kusten söder om Umeå. Här gick Kustlandsvägen redan i mitten av 1600-talet, Sveriges äldsta landsväg mellan Stockholm och Torneå. Och här härjade ryssen ett kort tag efter att Sverige tvingats lämna Finland 1808.

Nu är inte ryssen min värsta fiende utan myggen. Jag har inga kanoner och gevär men ett dunderpreparat mot angriparna. Före detta långlöp mellan Umeå och Härnösand hade jag läst i Råd&Rön om ett myggmedel som verkligen fungerar (alla andra preparat är mer eller mindre verkningslösa). Men fler än jag hade läst artikeln så medlet var slutsålt men efter lång väntan fick jag min spray (Care Plus). Så nu behöver jag inte stupa som tappre soldat Duncker. Nu är det bara värmen som är lite besvärlig.

På bilden ovan ser du min senaste joggingvagn, den är i princip i nyskick. Lustigt nog har den rullat just här i Hörnefors och ägaren hade vänligheten att transportera upp den till starten i Umeå.

Starten ja, den var lite märklig. Detta 25-milalöp inleddes med att jag sprang ett parkrun, mitt tredje i Umeå (25.47, några sekunder långsammare än ifjol). Men det var jag nöjd med och turen söder ut gick på ganska lätta ben.

Nöjd löpare efer målgång. HÄR resultaten.

Du som läser den här bloggen vet att jag gillar att plocka bär. Hade inte räknat med att blåbären skulle vara mogna så här långt norrut, men det var dom. Utan kylning skulle det dock vara omöjligt att transportera hem dem så någon blåbärsplockning blir det inte. Och troligtvis heller inga hjortron.

Hjortronen är ännu inte mogna här i Västerbotten. Men kanske i Ångermanland?

Dagens distans: 48 km

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Mikael - 2024-07-14 14:10:15

Plocka färska smultron längs vägen, lyxigare löparsnacks får man leta efter! Hoppas på mogna bär i Ångermanland!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg