Kommentarer på Springer Umeå-Härnösand


På lördag startar jag ett litet löparäventyr; springer de cirka 25 milen mellan Umeå och Härnösand. Vajervägarna på E4:an blir min värsta fiende.

Dessa 2+1 vägar är trafiksäkra för bilisterna men livsfarliga för fotfolket och cyklisterna. Rent lagligt får jag springa på en 2+1 väg men jag kommer inte att göra det. Jag tvingas därför ta omvägar, i något fall åka regionaltåg och sedan kompensera tågresandet med löpning motsvarande längd, alltså en tågsteve. Synd, för E4:an är väldigt vacker genom Höga kusten.

Totalt kommer jag att vara ute sex dagar, bo på hotell och springa med joggingvagn. Vagnen har jag köpt i Umeåtrakten och egentligen är vagnköpet skälet till resan. Tanken är att ha denna vagn på mitt nästa coast to coast 2025.

Jag skrev tidigare att jag i år klarat kvaltiden till Boston Marathon men det är lite oklart om man kommer att acceptera tiden från Kustmaran. Ett nej skulle kunna innebära att det istället blir start på västkusten.

Kvaltiderna i Boston tycker jag är realistiska. Men titta på vad som krävs för en löpare över 60 år för att få en startplats i Berlin Marathon. Jag som 76-åring måste göra 3.25. Det finns ingen svensk som gjort det, närmast kommer Anders Hansson med 3.28 i ett lopp i Växö 2019. Obegripligt varför man har dessa kvaltider i Berlin. Åldersdiskriminering!   

Tiderna inom parantes avser kvaltiderna för kvinnor.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Andreas - 2024-07-12 06:42:12

Kul med nytt löpäventyr. Du borde höra av dig till arrangören i Boston och berätta att du efter loppet ska forsätta springa över USA och det för åttonde gången. Rimligen blir du inbjuden på studs att få springa loppet.

#2 Kristoffer H - 2024-07-12 19:51:27

Instämmer med Andreas. Borde gå att ordna med en startplats till Boston.

Själv har jag nu semester och min sommarläsning är Sunes tidigare USA-löp. Har precis läst färdigt 2007-års äventyr. Så inspirerande.

#3 Hannes - 2024-07-12 19:54:45

Jag vet andra som använt Kustmaran till att kvala in till majors, och jag skulle själv ha gjort det om jag inte blivit skadad efter Stockholm Marathon och fått DNS i Kristianopel, efter att ha mejlat Team Blekinge, som var relativt säkra på att man skulle kunna använda sitt resultat för att kvalificera sig.

#4 Bengt - 2024-07-12 22:21:05

Boston Marathon är betydligt mer vänliga att ha att göra med än andra marathon är min uppfattning. Att du sprungit tidigare och att du har ett kvalificeringsresultat gör att jag kan lova äta upp min löparkeps om de skulle neka dig att springa BM 2025.
Lycka till med ditt löparäventyr och hoppas allt går bra. Jag blir imponerad och inspirerad av dina löparäventyr och att det bara fortsätter.......

#5 Ed. - 2024-07-13 10:49:01

Bra att du håller dig borta från 2+1 vägar. De borde bygga en separat gång/cykelväg bredvid. När Ride of Hope cyklade Umeå-Stockholm (inställt senaste åren) var just dessa vägar ett hinder.

Ska man vara krass är det de andra marathon som tillämpar åldersdiskriminering, dvs gör skillnad på deltagare baserat på ålder. Berlin har ungefär samma kriterie oavsett ålder. Anmäler du Boston, London, New York för åldersdiskriminering? Och samtliga orter för könsdiskriminering då det är olika kvaltider för kvinnor respektive män?

#6 Kristoffer H - 2024-07-13 13:54:32

@Ed. Det är ju fullt rimligt att det är olika kvaltider beroende på ålder/kön. Att anse något annat vore bara löjligt, och orättvist.

Däremot kanske man kunde utgå ifrån åldersjusterat index, såsom ex.vis Parkrun gör. Men istället för kalenderår vikta om för respektive åldersklass. Det vore det mest rimliga och rättvisa.

#7 Björn - 2024-07-14 00:04:10

#Ed: Det är just i Berlin, inte de övriga loppen, kvaltiderna är orimliga för alla från 60 år och uppåt. Att ha samma tid för en 60-åring som en 75-åring, 80-åring etc är tokigt.
#Kristoffer: De olika loppens kvaltider bygger redan delvis på åldersjusterade resultat.
#Hannes och Bengt: Låter hoppingivande!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg