Kommentarer på "Jag röker inte i uppförsbackarna"


Laz hade 14 000 följare på nätet och amerikanerna hyllade honom som en hjälte trots att han tvingades avbryta sin vandring över USA. Observera cigaretten i handen. Bilden från hans FB-sida några dagar före det definitiva slutet.

En 83 dagar lång golgatavandring är över. En av ultravärldens mest kända personer, 70-årige ”Lazarus Lake”, tvingades igår av hälsoskäl avbryta sitt försök att för andra gången korsa Amerika till fots.

Egentligen var försöket dömt att misslyckas. Laz, vars riktiga namn är Gary Cantrell, hade avråtts av läkare att starta. Hans hälsotillstånd var från början dåligt; 90 procent av halspulsådern var blockerad. Ju längre vandringen pågick ökade hans smärtor i benen, fötterna var i bedrövligt skick. Drygt halvvägs, i Oklahoma, gav han upp efter att ha tagit sig till sin pappas grav utanför staden Foyil. På Facebook skriver han:

”One of the great lessons of the run is

that nothing heals during the journey any more.

All you can hope is to not make it worse.

70 is not 30”.

Laz har gjort sig känd som en mycket originell och kontroversiell person, älskad av många inom ultrasporten men också hårt kritiserad. Mest känd är han för att ordna mytomspunna Barkley Marathons i Tennessee, ett av världens tuffaste ultralopp som få har klarat. Starten sker när han tänder sin cigarett. Laz röker som en borstbindare men i intervjuerna under sitt senaste coast to coast sa  han att han inte rökar i uppförsbackarna.   

Planen var att med följebil gå från Fenwick Island, DW till San Francisco. CA. Problem uppstod tidigt men Laz kämpade på och när han bröt hade han snittat 33 km/dag. Det var 10 km kortare än 2018 då han gick mellan Newport, RI och Newport, OR. Möjligen får den nu avbrutna vandringen konsekvenser; att andra krafter tar över Barkley Marathons.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan-Olof - 2024-06-23 20:52:42

Tack Björn, intressant rapport om en intressant man. Hans konstanterande om ålderns konsekvenser är tråkig men sann.

#2 Hans - 2024-06-24 10:43:04

Intressant artikel om ålderns påverkan.
https://runnersworld.se/alder-spelar-roll/

#3 Björn - 2024-06-24 12:45:33

Ja, denna 14 år gamla artikel var mycket intressant. Kände igen mig men däremot inte i att förmågan till återhämtning försämrats så mycket på äldre dar. Det skrivs mycket om att vi äldre behöver längre tid för återhämtning men där känner jag inte igen mig, uthålligheten har heller inte försämrats så mycket.

I artikeln sägs att löptiden generellt försämras med 10 % per decennium. Detta stämmer mycket bra för mig under perioden 1984-2014, alltså under 30 år, då försämringen per decennium varit -8%, -10% respektive -9%. Däremot har tiderna rasat katastrofalt under de senaste tio åren; 2014 sprang jag maran på 3.33 och 2024 på 4.45, en försämring med 25 %. Träningen har inte minskat och jag "borde" nu vid 76 års ålder klara 4-timmarsgränsen. Vad har hänt?

#4 Hans - 2024-06-24 17:18:18

"Slutsatsen är alltså att ju högre nivå du har tävlat på, desto större blir fallet. Medelmotionärer däremot, kan förbättra eller bibehålla kapaciteten långt upp i åldrarna."
Rimligt i mina öron. O då slår även ålders omräkningen fel, inte helt lätt att få rätt tider.