Ett koltåg passerar en obevakad järnvägsövergång öster om Gothenburg i Nebraska. Det finns ca 100 000 sådana här livsfarliga korsningar i Amerika och 30 000 med bommar, även de farliga. Planskilda korsningar är sällsynta. Säkerheten är mycket sämre här än i Europa och pressen på de vinstrika tågbolagen är närmast obefintlig.
I Amerika tutar godstågen dag som natt. Tågtrafiken är i stora stycken livsfarlig, miljöovänlig och folk far illa. Men ingen verkar bry sig.
Det var visserligen jänvägen som bidrog till välståndet i Amerika. Men idag är tågtrafiken inget att skryta med. Jämfört med Europa är den på efterkälken. Och någon persontrafik utanför de stora städerna förekommer knappt.
Först tutandet- två långa signaler och en kort i varenda korsning, även där det finns bommar. Varför? För säkerheten såger tågbolagen och myndigheterna. Har du hört några tåg tuta i Sverige? Nej, dom behöver inte tuta eftersom vi byggt bort de flesta korsningar, dock långt ifrån alla. Och här har vi strängare regler kring buller, säkerhet mm och det mesta sker i statens regi. Våra lokförare är inte stendöva.
I Amerika är tågbolagen privata, de ägeer också rälsen men korsningarna slipper de betala för. Bolagen är mycket vinstrika- jätten South Pasific gjorde ifjol en vinst på 23 miljarder dollar vilket motsvarar en bruttovinst på över 20 procent.
Jag har pratat med många amerikaner om de här frågorna. Ingen verkar ha förstått att järnvägsbolagen tjänar storkovan, är tämligen ointresserade av säkerhet och miljö. Det är diesellok som gäller, från koltransporterna ryker det koldamm och tutandet gör folk sjuka. Vagnarna är nerklottrade och tågen ser ut som skrutt.
-Vi störs inte av tutandet, säger nio av tio amerikaner.
Detta är naturligtvis inte sant. Det är vetenskapligt bevisat att t ex trafikbuller och även ljud du inte uppfattar som skadligt är hälsofarligt. Sömnsvårigheter, högt blodtryck, hjärtproblem med mera kan bli följden. Nej, här har Amerika mycket att jobba på!
Keep on running!
Ett glädjehopp när jag springer in i Gothenburg. HÄR kan du se en film som min bror Jan gjort om Gothenburg.
Äntligen Gothenburg! Detta var mitt åttonde besök i denna lilla stad mitt i Nebraska med cirka 3 500 invånare. Nu också halvvägs till målet i New York City.
Fast det där med åttonde stämmer inte riktigt. En gång var jag i Nebraska bara för att springa en halvmara tillsammans med två av mina döttrar och för att köpa en ny Babyjogger för kommande äventyr. Kunde inte låta bli att även den gången besöka Gothenburg.
Vad roligt att träffas igen. Tillsammans med Diana och Terry på deras restaurang i Gothenburg.
Alla som läst bloggen vet säkert att jag är född i det ”riktiga” Gothenburg i Sverige, det vill säga Göteborg. Första gången, 2007, var det en ren tillfällighet att jag stannade till i Gothenburg, en stad som grundats av en svensk. Men att jag återkommit gång på gång hänger samman med att jag träffade paret Diana Rah Unterseher och Terry Jessen. De tog mig under sitt beskydd, hjälpte mig med en mängd saker, inte minst med att ordna diverse motellrabatter (Terry äger ett antal motell i Wyoming och Nebraska).
-Tänk om ni inte stannat mig den där gången 2007 utanför Lewellen och frågat vad jag höll på med. Då hade vi inte suttit här och ätit tillsammans, sa jag vid dagens träff med paret.
Det som Terry noterade redan första gången var att jag drack så mycket Coca Cola och åt som en häst. Dom takterna kunde jag visa upp även idag. . .
Petersons gamla . . .
och nya butik.
Den stora händelsen i Gothenburg under mina fyra års bortavaro är att livsmedelsbutiken Petersons Supermarket, The friendly store, flyttat till andra sidan järnvägen men nu dessvärre inte längre har något svenskklingande namn. Sedan noterade jag att koltågen blivit något färre och att containertågen verkar ha ökat. Glädjande! Och så fick jag höra att ett stort företag inom jordbrukssektorn är på väg att etablera sig i Gothenburg. Så lever lever vidare. Kanske dags att göra ett återbesök om några år och kolla läget?
-Ja, men du har ju alltid sagt att detta är sista gången, skrattade Diana.
Dagens disstans: 45 km
Keep on running!
Fick precis höra att mitt problem med att få övernattning idag är löst. Goda vänner i Gothenburg hjälper mig. De kommer ut och hämtar mig när jag sprungit till North Platte, kör mig till Gothenburg där ett Comfort Suit väntar. Bilåkandeet tar jag igen imorgon. Är oerhört lättad.
David gave mig en Steve till Gothenburg. Men det är först på lördag jag på riktigt springer in i "min hemstad". David leder ombyggnadsarbetena på Comforts Suites som vattenskadats svårt och nu renoveras. Bara jag och några byggjobbare bor på hotellet som egentligen är stängt.
Dagens distans: 42 km
Keep on running!
Miss Rodeo Nebraska, Rebel Sjeklocha, lockar storpublik. Tyvärr bidrar hon också till att motellen är utsålda.
Rodeo är för mig liktydigt med problem. Det innebär fullbokade motell och skyhöga priser. Just nu sitter jag i en rävsax- ska jag betala 4 000-5 000 kr för en hotellnatt?
Det är lite lugnet före stormen. Jag har tagit in på ett av de sämsta motell jag bott på, Park Motel i Sutherland (1 300 invånare). Men jag ska inte klaga, rummet kostade bara 69 dollar och en natt överlever jag. Problemet är morgondagens boende i staden North Platte några mil österut. Där startar imorgon en stor musikfestival och rodeo, Nebraskaland Days. Alla motellrum är slutsålda och priserna har femfaldidgats.
Vancy Lemmert, 70 år, har tillsammans med sin make drivit Park Motel i 25 år. Hon vill nu sälja och gå i pension men motellet är slitet och är svårsålt. Jag har bott här flera gånger och hon kände igen mig direkt.
Det bär mig emot att betala kanske 5 000 kr för ett rum. Och campa vill jag undvika. Att springa de nio milen till Gothenburg klarar jag inte. Osäkert läge men jag har kanske en lösning på gång . . .
En mindre feedyard väster om Paxton, Nebraska.
Till listan ord jag inte vill höra kan också läggas detour (omväg), några skyltar med den texten har dykt upp men omvägarna har hittills varit beskedliga. Feedyards (anläggningar för att snabbt föda upp kor till slakt) är inget fult ord. Men kohagarna stinker- i Nebraska finns mängder av feedyards och det luktar koskit längs vägarna.
Dagens distans 56 km
Keep on running!
Doris Wiest är ägare till järnaffären i Brule som hon ensam skött i 13 år. Här har jag tittat in flera gånger och köpt en Snickers. Observera plånboken och min Snickers på disken!
I Brule, Nebraska, bor enligt vägskylten 331 personer. Det skulle kunna ge underlag för en liten restaurang. Men en sådan finns inte längre, däremot en bank- och en järnaffär!
Doris Wiest nickar igenkännande när jag går in i hennes affär. En liten kille, kanske 7 år, sitter på huk och plockar storögt bland godsakerna nedanför disken. Till sist har han bestämt sig, lägger upp godiset och en dollarsedel och några småmynt. Doris ler moderligt, säger att pengarna inte räcker och plockar bort någon vara.
Jag känner igen mig själv i den lille pojken. Precis så där gjorde jag också i gottaffären på Radiotorget i Järnbrott. Är på väg att rycka in och betala vad som fattas men hejdar mig i sista stund. Efteråt förstår jag att pojken är flitig besökare i järnaffären.
Här har jag ätit men stängt sedan länge.
Den ena kunden efter den andra kommer in, ofta lantbrukare. Jag slår mig i slang med dem, skojar om "The good old days" i Brul då både caféet i skolan var igång. Var det tio år sedan caféet försvann? Jo, något sådant var det nog, enas vi om. Utanför har en liten grupp samlats och alla tittar intresserat på vagnen.
Eftersom löpdagen varit lång och cafeet nerlagt gör jag en avstickare ner till motorvägen och Conocos mack med namnet Kvickstop. Nu ska jag avslöja en hemlighet: pasword till deras wifi är snickers!
Avslutar med att lägga ut en länk till Youtube om mina tidigare bekymmer med tornados, hagelstormar, ösregn med mera. För "filmen" står min bror Jan.
Imorgon kommer något särskilt att inträffa. Ledtråd: det har med geografi att göra. Vad kan det vara?
Dagens distans: 53 km
Keep on running!
En av flera vackra väggmålningar i Chappell, en stad i Nebraska med cirka tusen invånare. Här finns inget motell men jag har fått logi på ett airbnb, där en annan coast to coast-löpare bodde 2021 (Michael Wilson). Värdinnan ringde honom- jodå, Mike kände till mig.
Att springa nattetid är inte att rekommendera. Igår inträffade en av de läskigaste saker jag upplevt under ett coast to coast; var 10 cm från att trampa på en jättelik orm som intagit huggställning.
Gårdagens rekordlöp tog sin tid och det hann bli mörkt innan jag nådde staden Sidney. På vägrenen strax utanför stan låg en svart stor orm (för mig okänd art). Såg att den rörde sig och när jag var nära att trampa på den reste den sig och verkade förbereda ett hugg. Lyckades hoppa över den och när jag tog fram kameran var den borta. Puh!
Minnet från en annan otäck händelse bara någon mil därifrån dök upp i huvudet- en tornado 2016 i Potter. Jag och ett antal invånare i det lilla samhället tvingades söka skydd i en källare i en kyrka. Då var det dagtid och jag var tillsammans med andra och var inte panikslagen.
Potter 2016, flyr från en tornado.
Potter och samma plats 2023, lugna gatan.
Idag inga otäckheter, tvärtom. Värmen har kommit åter, igår 33 grader, idag 31 och det går åt ganska mycket vätska, ca 7 liter Gatorade och vatten. Är lite försiktig och sköljer munnen varje gång jag klunkar i mig sportdrycken.
Vad är det för likhet mellan denna krabat och mig? Jo, vi är båda långsamma och hårdhudade!
Dagens distans: 59 km
Keep on running!
Närmar mig Potter, NE. Nu börjar silorna dyka upp och det är roligt att ta sikte på dem. Från ett litet streck i fjärran fram till silon kan det vara minst 5 km.
Dagens text måste tyvärr utgå eftersom jag råkade knappa bort inlägget och timmen är sen. Allt väl och jag har nått Sidney, NE efter ett distansrekord på 66 km.
Keep on running!
Bushnell var ett av de första samhällena längs hwy 30. Storhetstiden var på 1950-talet då man hade flera butiker, idag är alla borta. Men ett postkontor, frivillig brandkår och ett kommunalkontor finns.
Bushnell i Nebraska är en spökstad. Här bor enligt vägskylten 124 invånare. I samhället såg jag först inte en enda levande varelse. Det enda levande som fanns slog jag snabbt ihjäl- en mygga inne på postkontoret!
Jag har lite förkärlek till den här typen av orter. Bushnell ligger cirka 15 km från gränsen till Wyoming, old hwy 30 och järnvägen går tätt intill. Man får en känsla av att här måste finnas något, t ex ett café, en affär eller liknande men besökaren blir besviken. Här finns absolut ingenting.
Jag har besökt Bushnell ett par gånger tidigare och då var det mera liv och rörelse. 2018 fick jag en kall Cola inne på kommunalkontoret och 2016 träffade jag ägaren till en loppisbutik, Mark Johnson.
Mark Johnson 2023 på sin Harley Davidson.
Mark Johnson 2016 i sin thrift store.
När jag sitter utanför postkontoret på den hårda cementen och äter några smörgåsar kommer en motorcykel mot mig.
-The Swedish man? frågar en skäggig äldre man på mc:n.
Det är Mark! Han har känt igen kärran. Och han minns mycket väl när jag var inne i hans ”thrift store”. Nu var han ute på en liten söndagsutflykt men sin välputsade Harley Davidson. Butiken hade han lagt ner för några år sedan. Mark har bott 25 år i Bushnell och berättade att man snart kanske måste byta ut skylten nere vid vägen, det sker en viss inflyttning, bl a från närbelägna Colorado.
Möter Mark med fru lite senare, då i en pickup, utanför den lilla staden Kimball dit jag nu tagit mig.
-You have made my day, säger han och trycker hårt min hand. Han ger mig en broschyr som berättar lite om området.
Helt klart betyder de här återseendena mycket, både för mig och andra. Att springa i sina gamla fotspår är en bra idé.
Några unga killar åkte runt i samhället på en fyrhjuling. De berättade att de bara var på besök över helgen i Bushnell, bodde på annan ort.
Vattentornet i Bushnell.
Dagens distans 41 km
Veckans distans 342 km
Keep on running!