Kommentarer på Dag 67: Han litar på gud men inte på massmedia


Passtor Matt Pringle utanför den lilla landsortskyrkan Ararat baptist church. Jag lyssnade på hans långa predikan som innehöll budskap som kanske inte skulle ha framförts i en svensk kyrka,

En massa bilar utanför en kyrka mitt ute på landet väckte min nyfikenhetä Gudstjänst pågick och jag fick ett infall att göra ett studiebesök.

Lite försiktigt öppnade jag dörren och klev in och satte mig på en av de bakre raderna. Kyrkan var i det närmast fullsatt, kanske ett 50-tal personer, unga som gamla och de flesta var vardagsklädda.

Predikan hade pågått ett tag och skulle bli mycket lång. En pastor i mörk kostym talade som det verkade fritt ur hjärtat, hoppade mellan många olika budskap hämtade ur bibeln och exemplifierade med egna erfarenheter. Trött som jag var var det nära att jag slumrade till men plötsligt väcktes mitt intresse. Vad var det han sa? Jo, han berättade att alla motell har en tv men att han aldrig tittade på tv.

En bagatell? Kanske inte, för det han berättade för mig efter predikan visar lite inställningen till massmedia bland amerikaner. Själv hade han ingen tv hemma, läste inga tidningar, hade inte internet (men epost).

-Men då vet du ju väldigt lite om vad som pågår ute i världen? frågade jag oskuldsfullt.

Det var inga problem, menade han. De stora händelserna, typ 11 september, fick han ändå höra. Och så menade han att man inte riktigt kan lita på medierna. Men du röstar väl i alla fall? Jo, det gjorde han. Jag frågade inte på vilket parti (ofta ingen hemlighet för amerikaner). Frågade andra medlemmar om de inte heller hade tv, tidningar, internet etc. Jo, det hade dom.

Mottagandet från församlingen blev mycket gott. Många frågor om gudstjänstlivet i Sverige ställdes och efteråt blev jag bjuden på en gemensam lunch som församlingen håller några gånger om året. Fick sitta vid "hedersbordet" och flera äldre församlingsmedlemmar tryckte min hand. Rörande! Och när jag lämnade kyrkan och sprang vidare mot Bloomfield i den tryckand hettan tutade församlingsmedlemmarma uppmuntrande när de passerade mig.

Jag är i Amish-land, många hästdragna kärror passerade mig. Hästarna är inte rädda för bilar men joggingvagnar har de aldrig sett så jag passerar på motsatt sida.

Dagens distans: 43 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Lasse - 2023-07-10 06:57:22

Vilka intressanta möten och reflektioner du gör, skulle tro att detta är bara en bråkdel du återberättar.
Har du någonsin funderat på att skriva ner detta i bokform? Markus Torgeby och Rune Larsson har ju lyckats knyta ihop sina löparberättelser på ett säljande sätt.

#2 Klas-Peter Suneson - 2023-07-10 09:13:52

Pendeln svänger från ena ytterkanten till den andra. Det kan vara en utväg att stänga av helt. Här hemma finns det många som på semestern låter mobil tfn och datorn stå orörda, för att få en paus i flödet av nyheter, där merparten är destruktiva för den enskilde. Men varje morgon slår jag på min dator för att ta del av din rapportering. Den ger mig hopp! TACK!
Keep on running

#3 Lennart - 2023-07-10 12:03:13

Dom är väldigt utsatta i sina kärror. Kollar på bilder efter svåra olyckor. Det blir bara kaffeved kvar.

#4 Maths - 2023-07-10 17:39:09

Må herren vara med dig ändå till New York!

#5 Linda - 2023-07-11 02:05:21

I am pleased and relieved that you have been treated with such kindness and generosity as you travel across our vastness. And yes...it is shocking that each generation ahead of us knows so little of the world, and indeed their own country. There are many reasons for this, but that's for another time and not on this venue. Keep on running!!

#6 Björn - 2023-07-11 20:41:42

#Lasse: Många har föreslagit att jag ska skriva en bok. Men tvekar fortfarande.

#7 Lasse - 2023-07-11 20:46:53

Om det blir ditt sista löp "75-åringen som kom hem" :-)


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg