Kommentarer på Dag 5: Det luktar Väja


Pappers- och massabruket i Väja utanför Kramfors tillverkar kraftpapper och har 350 anställda. Stora investeringar genomförs i den gamla bondeägda NCB-fabriken som numera ägs av Mondi, en internationell koncern med huvudkontor i Wien.

”Det luktar Väja”, sa vi på 70-talet och rynkade på näsan när röken från Väjafabriken svepte in över Kramfors. Men idag när det mesta gått bakåt i stan har fabriken blivit räddningen.

Jag har nu kommit till Kramfors och bara en dag återstår av detta löp som startade i Umeå och avslutas i Härnösand.  Varje gång jag kommer till Kramfors, där jag under 70-talet arbetade några år på Västernorrlands Allehanda, ser jag att den ena butiken efter den andra bommat igen och läser att folkmängden är på stadig nedgång.

Men nu är det nog dags att ändra på uttrycket ”Det luktar Väja” och istället säga som bolagets första direktör, John Ekman; ”Det luktar pengar”. För den gamla fabriken går bra och har blivit kommunens största privata arbetsgivare. Inte långt från Väjafabriken ligger Bollstasågen, ägt av SCA, stort och hypermodernt.

Centrum i Kramfors och även i viss mån Sollefteå är en bedrövlig syn. På de forna paradgatorna, Limstagatan respektive Storgatan, gapar butiksfönstren tomma. Mera fart verkar det vara i Övik där jag också jobbat.

En vanlig syn i Kramfors. Här fanns en gång en sportaffär där jag köpte mina första slalomskidor.

På Storgatan i Sollefteå har i en tom butikslokal satts upp några affischer på en leende Jimmie Åkesson.

Handelsbanken i Kramfors ligger fortfarande kvar vid Limstagatan men hur länge? Jag har varit kund på kontoret i drygt 50 år.

De två senaste dagarna har varit ganska tuffa, regn och kilomterlånga backar. Men eftersom jag inte har någon brådska är det inga problem. Idag hade jag till och med tid att plocka en massa burkar och plastflaskor längs Riks 90 och fick ihop så det räckte till halva lunchen i Bollstabruk.

Hotell Kramm i Kramfors har fått en rejäl uppryckning det senaste året. Rummen är nyrenoverade och smått lyxiga. Fastigheten ägs av kommunen men drivs av First Hotel. Hotellet har under många år varit en förlustaffär men nu vill kommunen sälja för att stärka finanserna. Hotell Appelbergs i Sollefteå var däremot en besvikelse. Ett minimikrav borde väl vara att hotellgästen får en fungerande toalett? Att den stulna (?) tv:n inte ersatts var uthärdligt.

Dagens distans: 45 km

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg