Kommentarer på När rutiner behöver ändras


I mål efter Kustmaran i Kristianopel, Blekinge. Jag sprang in på en tid som direktkvalificerar mig till Boston Marathon i klass M75. Så kanske blir det start i Boston 2025 då jag springer mitt nionde coast to coast. Nej, jag sprang inte i strumplästen som bilden visar.

Ändra inte dina gamla rutiner inför ett maratanlopp, brukar det heta. Men det var pecis vad jag gjorde idag. Och då gick det strålande!

Det är några saker jag inte gör under halvmaror eller maror:

* Använder solglasögon

* Använder löparkeps

* Äter energigel före- eller under loppet

* Tittar på klockan

Men allt det där bröt jag mot idag under Kustmaran i Kristianopel. Jag hade inte så mycket att förlora; mina senaste maratonlopp har inte gått särskilt bra och något behövde göras (förutom att träna bättre).

Först till det sistnämnda, träningen. Jag kom mycket väl förberedd. Mina nära 50 mil runt Vänern gav mig en stabil grund. Sedan har jag haft cirka tio dagar på raken med bra men inte stenhård kvalitetsträning (bl a backe, norska intervaller på band, tusenmetersintervaller, och snabbdistans 5 km). Och sedan tre avslutande dagar med knappt någon löpning alls.

Förmodligen var det detta som gav resultat, inte primärt solglasögonen och kepsen. Däremot tror jag det var smart att hålla koll på klockans tempoangivelser, främst för att inte gå ut för snabbt. Målet var att ligga runt 6-minuterstempo, klarade det dock inte hela vägen. Och så hade jag bestämt att när det återstod två km skulle jag ge järnet. Det "löftet" höll jag och det gjorde att jag med 1,5 minuters marginal klarade kvalgränsen till Boston.

Bara ett 30-tal löpare sprang Kustmaran. Förvånande eftrsom det är en av de snabbaste maratonbanorna i Sverige, tyvärr krockade loppet i år med en populär halvmara i Kalmar. Loppet är välarrangerat (Team Blekinge) och är en vändpunktsbana, asfalterad landsväg, knappt någon trafik och ren landsbygd.

En kvart före start då jag snörde på mig skorna kom en man i 50-åsåldern fram till mig. Han bodde på campingen och var med ett gäng motorcyklister och ställde nu frågor om loppet. Han fösäkrade att han inte var någon buse, bara en "vanlig svensk". Då vi skiljdes åt, klockan var då 09.45, slank det ur honom.

-Nä, nu måste jag in och ha en grogg . . .

Det blev inget perfekt lopp men jag är ändå nöjd. Tid 4.33.34, en putsning med cirka tolv minuter jämfört med senste maran i Holland som var en katastrof. Dom flesta verkade också väldigt nöjda och många hade nog räknat med att det skulle vara varmare, nu cirka 21 grader, rätt kraftig motvind ut men medvind hem.

Kurt Gustavsson, Hultsfreds LK, är 78 år och fullföljde idag sitt 289:e maraton, målet är 300. Han är synskadad (grön starr på båda ögonen), har blindkäpp "men jag känner banan så jag behöver ingen käpp eller ledsagare idag", förklarade han före start.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Andre' - 2024-06-29 21:33:36

GRATTiS!!

#2 Andreas - 2024-06-29 23:05:59

Episkt och grattis till startplats i Boston

#3 Mikael - 2024-06-29 23:12:27

Kul att du kunde få till en så stor förbättring. Grattis till Boston-platsen!

#4 Christoffer - 2024-06-29 23:47:09

Kul att man kan lära gamla hundar att nya saker funkar (eller nåt).

Grattis. Boston låter fantastiskt!

#5 Maths - 2024-06-30 07:41:40

Grattis! Starkt jobbat!!

#6 Jan-Olof - 2024-06-30 12:23:26

Grattis till ett bra lopp! Många nyheter - ännu ett marathon + beslut om ett nionde C2C, denna gång från öst till väst, om du inleder med Boston Marathon. Tror beslutet att ta gel under maran var ett bra beslut. Ska du delta i juli-versionen av STDS i år?

#7 Björn - 2024-06-30 17:27:57

Ett nionde coast to coast är mycket troligt men om starten sker just i samband med Boston M. är för tidigt att säga. Även om jag klarat kvaltiden är ingen garanterad en startplats, beror tydligen på anmälningsläget. Anmälde mig i dag till STDS.

#8 Ed. - 2024-07-01 16:26:20

Grattis! Fint sprunget