Kommentarer på Sjabblade bort SM-medalj


Alla sprang vi i M65 men bara en tog medalj. I mitten Hans Eriksson, Eksjö Södra IK (silver) och längst till höger Bengt Isgård, IF Linnéa (femma)

Det gäller att ha koll på hur långt det är kvar i loppet. Det hade inte jag inte idag på Veteran SM i halvmaraton i Mariestad. Jag fick därför nöja mig med en förarglig fjärdeplats.

Först när det var cirka 500 meter kvar förstod jag att det var målgång för mig. Jag trodde att jag sprungit 14 km och att det återstod ett varv (7km). Det var därför på alldeles för lätta ben jag sprang i mål. Jag hade mycket kvar att ge och skulle säkert ha kunnat putsa sluttiden. Jag hade haft stenkoll på sträcktiderna men inte på totaltiden. Förargligt. Men det är lite av detta som är charmen med tävlandet.

Det var dock lite speciella förhållanden i Mariestad. Det var en varvbana där vi skulle vända efter 3,5 km, sex delsträckor, alltså tre gånger fram och tillbaka.  Dessutom var det en långbacke på mitten, som skulle passeras sex gånger, inte helt lättsprunget. Annars kunde man ju tro att en bana längs Vänern skulle vara helt platt. Någon banprofil fanns inte på hemsidan.

Jag får glädja mig åt att det i alla fall blev ett årsbästa på 1.36.43. Segrare i M65 blev Bo Andersson, Genarps IF på 1.33.31. Mitt avstånd till trean, Rolf Säfström från Tibro AIK, var 23 sekunder. Tävlingen resulterade i stora förändringar i veteranstatistiken. Själv är jag nu på väg att åka ut från listan.

Totalt deltog bara 111 löpare i veteran SM, som i år arrangerades av Mariestads AIF. I de flesta klasser uteblev de bästa veteranerna och de gällde särskilt i de yngre klasserna. Så brukar det vara varje år. Inte såg vi t ex Mustafa Mohammed springa för guldet i M35.

Friidrottsförbunderts veterankommitté måste tänka om för att försöka höja statusen på veteran SM inom långdistans. Risk finns annars att inte ens de halvbra veteranerna dyker upp på dessa lite udda landsortslopp. Löparkändisen Lennart Hansson, alias Rosapantern, föreslår på sin blogg att VSM borde ingå i Sveriges största halvmara, Göteborgsvarvet. Då skulle tiderna bli bättre och fler löpare komma. Jag instämmer, möjligen kunde VSM rotera mellan några andra stora lopp.

Hade jag varit arrangör av VSM i t ex Mariestad skulle jag ha ringt upp de 1-2 bästa veteranlöparna i varje åldersklass, bjudit på startavgiften om de kommit. Att få ett sådant samtal skulle nog de flesta uppleva som väldigt smickrande. Det är bara att ta fram min statistik och ringa! 

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Alex Bonn - 2017-08-27 21:49:04

Tycker att gemensam tävling, terräng SM och SM-milen borde inkludera också halvmarathon och marathon för bästa möjliga konkurrens.

#2 Lars L - 2017-08-28 00:08:31

Det där håller jag inte med om - vad bryr jag mig om att folk springer terräng-SM ungefär samtidigt som jag springer VSM i maraton? Lite kul att se fler löpare men jag kanske vill springa VSM i både halvmaraton, maraton och eventuellt milen eller terräng också, det kan ju inte bli nära vartannat i tid.
Göteborgsvarvet är för mycket jippo men tanken att lägga VSM på en stor tävling (eller alternerande mellan flera stora) känns rätt. Tyvärr finns det bara några få stora långlopp i Sverige men några verkar ha vuxit till halvstora på senare tid i alla fall. I höst går VSM i Maraton i Göteborg. Helsingborg, Växjö och nu Jönköping är tänkbara kandidater i den halvstora kategorin. På halvmara finns några fler. Men av någon anledning verkar det vara svårt att locka arrangörer. Kanske behövs centralt stöd eller sponsring?

#3 sverker - 2017-08-28 09:48:55

var inte VSM men i Kungsholmen Runt ett tag? Utan varvräknare är väl inte resultatet riktigt? Det handlar väl om att söka arrangemanget för det första? VSM i Marathon gick i. t.ex. i Kristianopel? Alla VSM borde gå i stora lopp - då åker tiderna upp.

#4 Björn - 2017-08-28 17:38:33

Nej, att baka i hop alla VSM till en dag låter inget vidare. Sthlm Maratathon och Göteborgsvarvet ser jag som de givna kandidaterna till att anordna veteran SM. Stockholm M är ju alltid SM i maraton och borde också vara det för veteraner. Det är naturligtvis tråkigt om småklubbar skulle berövas möjligheten att anordna ett veteran SM men tävlingarna är ju till för löparna, inte klubbarna.Stora tävlingar innebär ofta bra arrangemang och hård konkurrens, några devalverade medaljer är ingen intresserad av.

#Sverker: Ja, Kungsholmen Runt var något år VSM. Banan sådär, tycker jag, men mycket bättre än Stockholm halvmaraton med sin tunnel och alla backar. Du nämner varvräknare, möjligen hade man en sådan i Mariestad men i vanlig ordning hörde jag inget.

#5 Mårten... - 2017-08-28 20:17:36

SM marathon och veteran SM borde gå på samma plats. Var tredje år i Svealand
Götaland och i Norrland. Varför ska alltid SM marathon gå i Stockholm ? Samma sak med SM i halvmarathon. Då skulle det bli fest för de som arrangerar.
Vad tycker ni om detta förslag. ?

#6 löparvän - 2017-08-29 09:02:49

Ett vettigt förslag. Det skulle vara bra. Ungefär som det skidorna gör med sitt SM.

#7 Björn - 2017-08-29 12:38:21

Låter som ett bra förslag.

#8 Alex Bonn - 2017-08-29 22:00:17

Förtydligande: Jag menar naturligtvis att ex SM på Marathon ska arrangeras samtidigt med VSM på samma distans. Inte att alla SM- och VSM-tävlingar arrangeras samma dag, utan, precis som idag utspridda över säsongen. Sedan kan förstås orter variera, så att inte Stockholm alltid arrangerar SM-Marathon.

#9 Mårten... - 2017-08-29 22:23:07

Precis vad jag också menar. Du är en löpare som vet hur det ska vara. Grattis till dina framgångar som veteranlöpare

#10 Björn - 2017-08-30 09:23:46

Ok, Alex. Missförstod dig, köper ditt förslag.

#11 Löpare - 2017-08-30 09:45:18

Har Svenska Friidrottsförbundet förbud mot att andra ska få arrangera SM i marathon. Det ska väl inte vara givet att SM alltid går i Stockholm ?

#12 Skåning - 2017-08-30 14:15:27

Varför kan inte SM marathon och VeteranSM i marathon gå i samband med Malmö Marathon ? Men det verkar som att friidrottsförbundet har sanktionerat det till Stockhom Marathon. Varför ?

#13 Björn - 2017-08-31 21:40:46

Jag ställde frågan till Svenska Friidrottsförbundet och fick följande svar från förbundets tävlingsansvarige, Anders Thornell:
"Vid senaste förbundsårsmötet beslutades det att permanenta SM maraton till Stockholm Marathon de närmaste fem åren."
---
Jag kollade protokollet och det visade sig att SM i halvmaraton också permanentats- till Göteborgsvarvet. Monopolet gäller för perioden 2018-2022. Även om beslutet kan tyckas lite märkligt borde det knappast hindra veterankommittén inom förbundet att fatta ett liknande beslut, d v s att permanenta VSM maraton till Stockholm Marathon och VSM halvmaraton till Göteborgsvarvet. Synpunkter?

#14 Löparvän... - 2017-09-01 09:42:44

Mycket märkligt att övriga Sverige går med på detta. Då kan övriga län lägga ned in Friidrottsverksamhet.

#15 Jan-Olof - 2017-09-01 13:09:05

Tycker nog att det är för lite tid mellan Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon (två veckor 2018) för att det ska vara optimalt. Alla har inte samma träningsbakgrund som Björn...

#16 Björn - 2017-09-07 20:09:09

Problemet med VSM är att locka de bästa veteranerna till tävlingarna. Så har det varit under alla år jag tävlat. Konkurrensen och statusen måste höjas. Men hur?