Kommentarer på Fortsatt svettigt på Friskis & Svettis


F&S har lämnat pappret och gått över till handdukar. Bra, men några planer på att sänka temperaturen har man däremot inte. Bilden från F&S Hagastan.

Jag hade ingen framgång med förslaget om att Friskis & Svettis borde sänka temperaturen runt sina löpband och övriga konditionssredskap. På årsmötet i helgen avslogs motionen. Noll förståelse för "problemet".

Jag hade heller knappast räknat med att F&S skulle agera. Däremot förvånas jag över att man tycker det är bra som det är, "vi följer branschstandard", säger styrelsen. Själv misstänker jag att motionens kyliga mottagande beror på att det skulle bli för dyrt att bygga om gymmen.

Temperaturmätningar jag gjort visar att gymmen i Stockholm håller en temperatur runt 20-23 grader, inte jättevarmt men eftersom det inte fläktar blir den som springer på ett löpband fort svettig. Själv är jag dyblöt efter en 15-20 minuter, inte ens utomhus en varm sommardag svettas jag lika mycket. MIna mätningar visade däremot att luftomsättningen är bra- luftfuktigheten är snarare låg.

Jag tror inte F&S är sämre än andra kedjor. Snarare handlar det nog om att det alltid varit så här och varför då ändra? I motionen föreslog jag att man skulle testa i liten skala och börja bygga om ett gym till ett löpargym. Tror ändå att det kommer att ske förändringar på sikt. Förmodligen kommer också löpbanden att bli mer avancerade, Idag har knappt några F&S bildskärm och där det finns är tekniken inte särskilt avancerad. Springer du i en uppförsbacke höjs t ex inte automatiskt lutningen på bandet. Här finns mycket att utveckla!

Så här skriver styrelsen i sitt avslag på min motion:

Motionären upplever en för hög temperatur kring konditionsmaskinerna på träningsanläggningen. När F&S Stockholm bygger om och bygger nytt ställer vi krav på ventilationen enligt branschstandard. På de delar av anläggningen där konditionsträningen finns har vi särskilt höga krav på luftflöde och kylning. Detta gäller till exempel spinsalen och där löpband placeras. Verksamheten ser regelbundet över luftkvaliteten och luftfuktigheten på anläggningarna.På några av föreningens äldre anläggningar har det periodvis tränat fler personer än vad anläggningen ursprungligen är beräknad för. Luftkvaliteten har då upplevts som undermålig och värmen har blivit högre. Detta åtgärdar verksamheten då situationen uppstår Anläggningarnas tilluft i ventilationen ligger idag på cirka 17 grader.Luften värms sedan av att människor vistas och tränar i lokalerna. Att upprätthålla en, som motionären föreslår, rejält sänkt temperatur, skulle kräva ett mycket mer omfattande ventilationssys tem än vad som finns idag.

Styrelsen föreslår årsmötet besluta att avslå motionen med vad som anförts i styrelsens yttrande.

--

F&S gör skäl för namnet. Ja, nog blev jag svettig under gårdagens intervallträning på löpbandet på F&S Hagastan. Jag sprang 18x400 meter i 4-minuterstempo och med 200 meter gångvila. Pulsen kom upp som mest i 150 och under gångvilan var den nere på lägst 95. Även idag puls 150 på ett snabbdistanspass på bandet.  Formen verkar hygglig inför Düsseldorf Marathon på söndag.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Erik H - 2017-04-25 15:05:50

Jag svettas som en gris när jag spinger på löpbandet i Huddingehallens gym. Svettkörtlarna blir i alla fall tränade att komma igång snabbt. Hade jag tränat där före mitt marathon i Dussledorf för ett antal år sedan hade jag kanske klarat värmeböljan bättre. Nu blev jag dålig i magen och tappade mycket på slutet. Man vet aldrig vad som kan ske, du kanske kommer att få stor nytta av din svettträning på F&S.
Ska man ge råd till någon som du, NÃ?, men iallafall brukar jag propagera för negativ split. Vi träffades på Arlanda flygplats för ett antal år sedan, jag till Brussel du till Karlsruhe? tror jag. Brussel banan är kuperad och jag sprang lite under kapacitet första halvan och fick en helt underbar andra halva, kunde ha fortsatt i samma tempo längre, blev negativ split. Kändes psykologisk bra att passera löpare efter löpare på andra halvan. Tänk på det när du lägger upp taktiken för loppet! Du får gärna berätta om din taktik för Dusseldorf maran.

#2 Björn - 2017-04-25 18:19:57

Jo, jag minns dig. Jag och brorsan var på väg till Hanover Marathon. Det är säkert som du skriver att man kan ha viss nytta av att ha tränat i värme. Egentligen gillar jag värmen (men inte på gymmet) och besvärades t ex inte så mycket under USA-löpen, då var det riktigt pressande, ibland uppåt 40 grader. Min taktik i Düsseldorf är att försöka springa med negativ split. Det är dock lättare sagt än gjort och det är bara under några enstaka lopp jag lyckats med detta och då har det alltid gått bra. Under senare år jag slutat att titta på klockan, kanske inte så smart. Först när det återstår 5-10 km har jag sneglat på klockan för att avgöra om det är värt att slå på en "spurt".

#3 men.... - 2017-04-26 08:37:33

....när ska du lära dej vad mikroklimatet på huden är ......så du slipper navelluddsharvandet i fortsättningen.....

#4 Björn - 2017-04-26 08:53:37

Förstår inte. Vad menar du?

#5 Lars L - 2017-04-26 23:45:06

Det var ett rejält intervallpass!
Har löpband hemma, sätter alltid på en fläkt.
Anländer 15:25 med SAS. Inget pastaparty för mig, har spanat in några tänkbara budgetrestauranger nära nummerlappsutdelningen.
Tyvärr ser det ut att bli 6 m/s, det gillar jag inte. Kylig start och 14 grader med sol vid målgång, det går väl. Vi ses!

#6 Tommy N - 2017-04-27 12:28:13

Ang. värmen i friskislokalerna..
Spekulation från mig: - En tom lokal upplevs kall om temp. understiger 17 grader, därför inregleras just den temp. Via en termostat kan den sänkas efterhand folk anländer och aktivitet värmer till högre nivåer. (alt. öppna fönsterna) Eller ?
I vent.-teknikers värld går inte allt att genomföra, tro mig. Det har skrivits många avhandlingar om personers "upplevelse" av just luftkvalité. Ingen har tagits på allvar och tåget går sömngångaraktigt vidare..
Självdrag, öppningsbara fönster, rattar man själv kan justera. Allt sånt är förlegat och funkar inte i fläktars varvtals-tabeller och så griper man till en sorts syftning på (i svaret du fått Björn) ett ev. behov av kostsamma kylanläggningar a la dataserver-rum.
Hur var det förr? Jo korna värmde upp lagårn själv med just kroppsvärmen. De var där dygnet runt så jämförelsen haltar, men att smidigt kunna dra ner värmen i luft-tillflödet ett par tre grader borde ändå vara möjligt att utföra. Vi har visst tekniken som behövs nuförtiden..

#7 ^ - 2017-04-27 15:46:23

hjälper inte pga mikroklimatet på huden

#8 lelle - 2017-04-27 18:27:47

Utomhuslöpning i shorts och ca 13-15 grader brukar vara behagligast.
Inga problem med hudens mikroklimat då.

#9 sverker - 2017-05-16 20:35:50

I Schleswig-Holstein höll de längst på med att helt enkelt bo tillsammans med sina kossor - Jeltsin berättar att hans familj hade en get i sängen - rena kaminen var det.
Om vi ska prata teknik......