Kommentarer på En dag på Sörmlandsleden


Sjön Getaren och nästan framme vid Lida friluftsgård. Vackert, ja, men väldigt svårsprunget för en asfaltslöpare.

Sörmlandsleden är alldeles för tuff för mig. Det fick jag idag erfara efter en heldag på leden. Mina 35 km kändes nästan som den dubbla distansen på asfalt.

Idag tog jag sällskap med ett proffs på Sörmlandsleden, ultralöparen och friluftsmänniskan Bernt Hedlund, 62 år. Jag hade fullt sjå med att hänga honom i hasorna och det var först när vi korta stunder kom ut på vägar eller stigar utan stenar och rötter jag kom i kapp. Ännu en gång fick jag bekräftat; jag är ingen terränglöpare, behärskar inte tekniken.

- Det här är ändå en av de lättare sträckorna, tyckte proffset som malde på i samma lunk hela tiden.

Bernt fyller på flaskan vid en källa, ett rör som stack ut i berget i en sluttning. Det kalla vattnet smakade gott men överträffade inte min lingondricka i ryggsäcken.

Vi tog ett tidigt pendeltåg från Stockholm, bytte till buss i Tumba och startade vår tur norrut från Skanssundet. Målet var Lida, ca 30 km bort och hade vi krafter kvar skulle vi efter lunch på friluftsgården fortsätta och avsluta vid pendeltågsstationen i Tumba, totalt 35 km. Och precis så blev det. Rätt nöjd att jag klarade det utan att snubbla! För det kändes som det var milljoner stenar, rötter, sly, backar och andra besvärligheter som skulle stoppa mig.

Vi var de enda passagerarna på bussen till Skanssundet där starten skedde.

Leden var bitvis illa röjd och det var många hinder vi tvingades forcera.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2016-09-24 07:54:23

5 mil - Sörmland ultra går på Sörmlandsleden - Kajsa Friström från min klubb Fredrikshof brukar vinna - nu har Kajsa Berg varit i farten på sista tiden - de vinner oftast på under fyra timmar....

#2 Bernt Hedlund - 2016-09-24 07:56:31

Tack för sällskapet Björn och starkt att du gav dig ut på stigarna fast du gillar vägar bäst!

#3 bureborn - 2016-09-26 21:31:26

Terräng ställer onekligen andra krav än slätare löpning. Och kanske passar den också bättre för löpare som inte räknar mil. :-)

#4 Björn - 2016-09-29 18:37:05

#Sverker: Ja, Kajsa har jag sett storma fram på Sörmlands Ultra, en tävling jag aldrig kommer att springa. Hon och jag har faktiskt varit väldigt jämna tävlingsmässigt på maraton och halvmaraton de senaste 20 åren.
#Bernt: Roligt att springa med dig och tack för att du stannade och väntade in mig ibland.
#Bureborn: Så är det. Terränglöpning är inget för den som samlar mil. Hade jag med motsvarande kraftansträngning sprungit på asfalt hade jag kunnat multiplicera distansen med ca 1,5. Du har ju nyligen slutat att mäta hur långt du springer på dina träningspass, ger större frihetskänsla, tycker du. För mig skulle en icke mätt löprunda kännas som nästan bortkastad möda. Tänk så olika man kan se på saken!