Kommentarer på Här krävs läkarintyg


Milano är Itailens näst största stad, ungefär som Stockholm, men i maratonloppet deltar bara runt 4 000 löpare. Banan ska vara "snabb" och bäste löpare i M65 gjorde ifjol 3.14 varför konkurrensen blir tuff.

Jag är anmäld till Milano Marathon den 3 april. Så nu måste jag iväg till läkaren för att få intyg på att jag är frisk.

I Italien och Frankrike krävs läkarintyg för att delta i bland annat maratonlopp. Krångligt, onödigt och dyrt, kan tyckas. Ja, anmälningsförfarandet var det värsta jag varit med om. Först skulle man anmäla sig på en löparportal innan anmälan till själva loppet kunde göras. Det var många uppgifter som krävdes, bl a ville man veta min löparklubbs organisationsnummer.

Gissar att man vill friskiva sig från alla eventualiteter. Annars ska det inte vara någon förhöjd risk att drabbas av  hjärtattack under löpning även om det finns exempel på detta utomlands och också i Sverige, bl a Midnattsloppet i Stockholm. 

På olika löparforum diskuteras flitigt hur man kan kringgå kraven på läkarintyg. En del verkar helt skrupelfria och skriver öppet hur de förfalskat intygen. För egen del blir det ett läkarbesök på vårdcentral, tid är bokad. Kanske kan det ändå vara bra att bli undersökt, inte minst med tanke på stundande coast to coast. Eftersom ett sådant löp är mer en mental än en fysisk utmaning är det en fördel att kunna känna sig helt trygg.

Jag känner en äldre löpare som inför en mara i Italien vägrades friskintyg eftersom han var sjuk.

-Då gick jag till en annan doktor och fick mitt intyg.

Två veckor efter Milano Marathon börjar jag springa över USA (San Francisco-Boston). Jag vill hinna få till en bra maratontid  eftersom man blir så långsam efter ett coast to coast.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här