Kommentarer på Ã?ntligen Idaho!


Idag sprang jag över Snake River och lämnade därmed bakom mig Oregon, min första delstat som tog exakt två veckor  och drygt 70 mil att avverka. Jag vill minnas Oregon som delstaten med den snabbt skiftande naturen, med de höga bergen, ofta brunfärgade och ökenartade, men också med skogar med jättelika tallar och alla dom gröna dalarna, kanske inte så bördiga, men där man försökte med vattenspridare få grödan att växa. Jag sprang genom ödsliga trakter och det var en relativt fattig jordbruksbefolkning jag mötte. Vårgårda, Säffle, Bollstabruk, för att nämna några svenska småsamhällen, framstår som rena lyxmetropolerna jämfört med de hålor jag här sett. Även om USA är ett av världens rikaste länder så slår  deras småsamhällen inte våra motsvarigheter.

Min tystand under fyra dagar beror på att jag befunnit mig i internetskugga. Jag har börja vänja mig vid sunkiga motell , usla campingplatser och sjabbiga matställen. Men USA är också kontratsernas land, där du för en billig penning tar in på rena lyxmotellen för 300-400 kronor natten och äter en brakmiddag  för samma peng som en svensk torftig lunch kostar. Detta skrivs från La Qinta In i staden Calwin ett par mil från gränsen till Oregon och några mil väster om huvudstaden Boise. Här fattas mig inget, en luffare som jag uppskattar detta överflöd ibland. Även här gick man med på att ge mig "löparrabatt" på rumspriset så motellet får höga poäng i min motellranking. Du följer väl den härintill?

Jag tror att Idaho blir lättare att klara av än Oregon. Det jag hittills sett är ett mycket grönt Idaho, åkerfält efter åkerfält där man odlar majs och vete. Och jag som trodde detta var potatisstaten i USA. Klarar jag också av Idaho blir jag kanske innehavare av ett nytt svenskt rekord: mannen som sprungit 50 svenska mil på en amerikansk motorväg. Idaho lär vara enda delstaten i USA där cyklister, gångare och löpare får visatas på Interstate. Idag stegade jag in på en fridfull polisstation i staden Parma (1 771 invånare) för att få regleran utredda. Varken de två poliserna eller polischefen visste men efter att ha slagit i några böcker fick jag veta att jag  var välkommen att springa på Interstate. En polisman skrev till och med ut ett papper med trafikparagrafen jag kan visa upp om jag skulle bli stoppad.

Löpningen går fortsatt bra och jag känner mig väldigt stark. Men hur detta äventyr skall sluta, det kan ingen veta. Det är kanske det som gör det här helgalna äventyret så spännande.

Hoppas att ni fortsätter att fråga allt mellan himmel och jord som har bäring på min löpning. Alla skall få svar.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2007-06-26 13:41:12

Först grattis till första stora etappmålet. Nästa lär väl bli Salt Lake city 545 km från Boise längs 84 an .
Kommer du att fixa nya skor i Boise och sedan att övernatta hos Quail?

Du har säkert rätt att Idaho blir lättare än Oregon. Det verkar som du kommer att befinna dig på en högplatå hela tiden. Snake River kommer att bli din följeslagare hela vägen den här veckan. Som namnet antyder slingrar den sig hela tiden och du kommer att korsa den ett otal gånger. Säkert hemskt vackert eftersom floden har grävt ner sig och bildat en canyon, större och mäktigare än Grand Canyon enligt vissa källor. Ner i Snake störtar också ett antal vattenfall.
En tuff resa ner mot Utah och Salt Lake City kan vara.
Boise ? Mountain Home 69 km
Mountain Home ? Bliss 74 km
Bliss ? Twin Falls 62 km
Twin Falls ? Heyburn 64 km Sedan vågar jag inte gissa mer. Eftersom du springer på en High Way så ligger städerna några kilometer från vägen.

Du har rätt Idaho är potatisstaten. Två tredjedelar av all potatis i USA odlas där. Undra hur många gånger runt jorden man kommer om man lägger alla chipsen på rad? Annars är blåbär (huckleberris) national växten.

Den som vill se otroligt vackra naturbilder från Idaho hittar dem här:
http://www.imagesofidaho.com/index.htm

#2 Boise Quail - 2007-06-26 14:27:31

Bandanna Running & Walking på 504 W Main Street i stan har största sortimentet bra löparskor men är dyra. Det finns också ett otal frilufts & sportaffärer med budgetpriser runt om i stan..
Vi bor på Quail Ridge i Boise nära State Street eller Hwy 55 som den också heter.
Slå en signal +1 208 867 3925
Anders

#3 Inkan - 2007-06-26 16:10:53

Härligt -nu får du sjunga "Idaho-I do love you"
¤
Hade du startat längre norrut i Oregon hade du kunnat springa igenom vingårdar och gröna kullar -fast sedan hade du kommit in bland de allt för höga bergen ( vulkaniska) tror jag.¤


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg