Kommentarer på Cykel och kollektivtrafik funkar dåligt


Samma cykel men på sju olika tåg. Resan Stockholm-Trelleborg tog tio timmar, dubbla tiden mot vad det skulle ta utan cykel. Foto: Bernt Hedlund

Normalt är det ett tågbyte på sträckan Stockholm-Trelleborg. Men ska du ha med cykeln på tåget kan du tvingas till sju byten!

SJ är en mardröm för småbarnsföräldrar med barnvagn. Samma för den som vill ha med en cykel. Reglerna är hårda: barnvagnen måste fällas ihop och placeras vid det minimala bagageutrymmet, cykeln monteras isär och förvaras i väska. Inte undra på att jag drar mig för att åka med min babyjogger på SJ.

Men på regionaltågen är det bättre, fast bökigt på längre sträckor. En som inte drar sig för att ta med cykeln ända ner till kontinenten är min löparkompis Bernt Hedlund i Stockholm, Han är just nu i Tyskland på ett litet cykel- och löparäventyr.

För att ta färjan från Trelleborg till Rostock behövde han göra sju tågbyten och åka tåg tio timmar. Jobbigt?

-Nej, inte alls, det fanns gott om cykelplatser och jag kom fram i utsatt tid. Och heller inga problem på färjan. I Tyskland bokar man plats för cykeln, så där är platsen säker men lite jobbigt att hänga upp den, vilket man var tvungen till. Såg på de flesta tyska tågen att de hade plats för cyklar vid varje dörr

Bernt är inte den som gnäller men hans resa i Sverige hade jag gärna sluppit. MIna erfarenheter att åka med babyjogger i kollektivtrafiken är annars mest positiva. Cyklar däremot är generellt förbjudna i Stockholms kollektivtrafik (dock inte på pendeln under vissa tider).Tummen upp  för regionaltågen, pendeln, Roslagsbanan och tunnelbanan men tummen ner för fjärrtåg och bussar. I Stockholm försöker jag undvika innerstadsbussarna. Fasan är bussarna till Norrtälje, ibland får jag ta av hjulen och lägga kärran i bagageutrymmet.

Keep on running!

Posted by Björn kl 21:37:44





Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Erik H - 2024-09-04 08:33:28

Transporter är inte lätt, fråga experten Postnord. Tänker på pensionären Asplunds postnordpaket han skickade innan han påbörjade sin cykling, Gävle-Haparanda ca 120 mil på 6 dagar. När han kom fram fick han vänta på sitt paket med ombyteskläder.

#2 Bernt Hedlund - 2024-09-05 21:37:34

Såg att tunnelbanevagnarna i Berlin hade cyklar målade på alla dörrar.
Hörde att det finns "EU-regler" som säger att alla nya tåg som bolagen köper in måste ha plats för cyklar. Verkar inte SJ bry sig om.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg