Kommentarer på Dag 7: E45:an en skandalväg


Europaväg 45 är Sveriges längsta väg, 169 mil, och går mellan Göteborg-Karusuando. I Värmland saknas ofta vögren vilket gör den livsfarlig för gångare och cyklister. Vid varje möte tvingades jag därför gå av vägen.

Hur kan man ha en Europaväg som saknar vägren? E45 i Värmland är en mardröm för fotfolket.

Jag försöker undvika hårt trafikerade vägar, bl a Europavägar och vajervägar (2+1). Dagens etapp Vänersborg-Mellerud gick största delen på E45. Alternativvägar hade blivit mycket längre och efter noga kartstudier bestämde jag mig för att välja E45:an. Första halvan inga problem men de två milen Brålanda-Mellerud mycket besvärliga eftersom det saknades vägren.

Trafikverket utredde för några år sedan sträckan och konstaterade att den har "varierad standard", "brister i framkomlighet" och att drygt vart tionde fordon utgörs av tung trafik och att fotgänagre är särskilt utsatta. Men inget har hänt.

Nu tog jag inga risker. Gick av vägen vid varenda möte, dom var många. Det tog därför en evig tid. Imorgon, då jag fortsätter till Bengtsfors, undviker jag E45:an.

Godstrafik på järnväg har varit en förlustaffär under flera decennier. "Alla" är för gröna transporter men tåg och lastbil konkurrerar inte på lika villkor. Bilden från Frändefors där ett Green Cargo-tåg passerar- detta statligt ägda bolag har egentligen aldrig visat vinst.

Regnet plågade mig hela dagen och även imorgon väntas en del regn. Jag har verkligen haft otur med vädret. Idag var det dock medvind, visst en fördel, men nackdelen var att jag blev dyblöt eftersom kärran inte skyddade mig , frös som en hund på Rasta i Brålanda.

Kornet har kommit långt.

Dagens distans: 50 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Erik H - 2024-06-14 08:45:12

Vad har du för krav på vägarna? Varför väljer du inte dem små vägarna närmare Väners strand? Blir det för långt och inga hotell. Om du sov ute skulle du slippa planera etapperna efter hotellen och känna dig friare, springa så långt du orkar varje dag utan tidsmål.

#2 Björn - 2024-06-14 09:05:31

Jovisst styr hotellens placering vägvalet men camping hade för mig inte betytt friheten, bara en massa slit. Och att campa i det här regnvädret vore förskräckligt. Det här upplägget med exakt planerade dagar passar mig. Småvägar må låta idylliskt men de kan vara mycket jobbiga.

#3 sten-åke persson - 2024-06-15 14:45:01

En medlöpare i livet o bonne i boten det är korn inte råg

#4 Björn - 2024-06-15 14:54:56

Som son till en biologilärare skäms jag extra mycket. Ska omedelbart rätta i bildtexten.