Kommentarer på Dag 4: Efter regn kommer smultron


Är du ute i regn en hel dag tänker du knappt på att det regnar. Men skulle solen titta fram, ja då ser du dom-smultronen!

Finns det någon vackrare syn för en löpare, som timma efter timma stirrar ner i asfalten, än en vägslänt full av smultron? Idag sprang jag på min egen Smultronvägen utanför Mariestad. Så mycket smultron har jag aldrig sett, små men fantastiskt goda.

Regnet fortsatte att ösa ner men konstigt nog vänjer man sig. Så länge temperaturen är över tio grader är det uthärdligt. Med regnjacka blir man svettig ändå och så länge du är i rörelse är det inga problem. Värst är regn och bara någon plusgrad, i Oregon och Montana har jag frusit förfärligt. Det var på en mack i Montana jag blev bekant med produkten handwarmers, här behövs inga (Clas Ohlsons värmepåsar är annars perfekta).

Smultron ja, en annan läckerhet idag blev kokt potatis. Finns det något bättre än svensk husmanskost? I Mariestad tog jag in på vägkrogen Rasta, utmärkt mat och boende. Lite gammaldags och hederligt stuk, uppskattat av en pensionär som tröttnat på alla pizzerior.

Smultron är inte den enda lockelsen utmed vägarna. Jag ser, trots regnet, också alla burkar och petflaskor. Idag fick jag in en ansenlig summa och var tvungen att stanna till och panta på två ställen. Eftersom jag har så lite packning på kärran har jag gott om plats och panten har gjort mig självförsörjade på dryck och frukt.

Resrutten har modifierats. Jo, jag springer runt Vänern men följer inte hela tiden Vänerleden. Tycker att denna cykelled gör en massa onödiga krokar, ibland kan det handla om "omvägar" på över en mil, ofta backiga och på grusvägar. Men som idag, när leden bitvis  gick längs Göta kanal, var vägvalet lätt. Inte en båt i kanalen, turistsäsongen drar igång om 1-2 veckor, fick jag höra från B&B-värden i Lyresta. Vilket underbart rum jag hade där under takåsarna i den gamla folkskolan från 1849! Och jag blev serverad havregrynsgröt.

Mitt rum på Lyresta B&B.

Gamla stan i Mariestad anses som en av landets bäst bevarade stadskärnor med hus från 1600. och 1700-talet och med sin domkyrka som påbörjades redan i slutet av 1500-talet.

Dagens distans: 37 km 

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan-Olof - 2024-06-11 12:00:20

Trevlig rapport. Hoppas på mer sol och smultron de kommande dagarna. Det verkar som du reducerat dagsetapperna något, från de 60 km du annonserat i förväg. Det är bra, både för dig själv och för oss. Det blir ju fler rapporter om turen tar någon dag extra.

#2 Thomas eriksson - 2024-06-11 17:58:50

Håller med

#3 Mikael - 2024-06-11 22:17:53

Finns det något godare än egenplockade smultron?

#4 Björn - 2024-06-11 23:01:52

#Jan-Olof: Stämmer, dagsetapperna är betydligt kortare än planerat. Det beror på att jag avviker från Vänerleden. Skulle jag följt den hade det på mina hittills fyra dagar blivit 27 mil mot mina 21. Men antalet dagar är oförändrat.

#5 John jensen - 2024-06-11 23:44:42

Skönt att magen höll!