Kommentarer på Så lite tränar Sveriges bäste ultralöpare


34-årige Elov Olsson berättar på Bosön om sin träning. Han är en av Sveriges bästa ultralöpare och ifjol satte han ett nytt svenskt rekord på 100 miles (11 timmaroch 26 minuter vilket ger ett snittempo på 4.13 min/km).

Han är ung, han är snabb och han är otroligt uthållig. En ultralöpare i världsklass borde väl också springa otroligt många mil? När jag frågar överraskar svaret.

Idag besökte jag en ultraträff ute på Bosön på Lidingö. Ultarvärlden är relativt okänd för mig och själv är jag ingen ultralöpare. På träffen arrangerad av föreningen ultradistans.se berättade Elov Olsson om sin träning och livet som ultralöpare. Ganska snart började jag ana att han sticker ut i mängden, inte bara för toppresultaten, utan också för hur lite han tränar.

Hur många mil sprang du ifjol? frågar jag när det blir dags för frågestund.

-580 mil, svarar han och ingen av de gravade ultralöparna i åhörarskaran verkar reagera.

Herregud, han springer inte mer än en ambitiös motionär, tänker jag. Drygt 10 mil i veckan är inte mycket för en elitlöpare. Svenska men framför allt utländska maratonlöpare på den nivån tränar uppemot dubbla mängden.

När föredraget närmar sig sitt slut kan jag inte hålla mig.

Skulle du inte nå ännu bättre resultat om du ökade mängden med säg 50 procent?

Han dröjer lite med svaret.

-Jag tror inte jag skulle få ihop helheten. Jag har stor familj, jobbar heltid och det ska kännas roligt. 12 mil i veckan känns bra men under 10 känns som om att jag inte tränat så mycket. Vill flukturera i mängd mellan veckorna.

En annan sak som överraskar är att han bara kör ett intervallpass i veckan. Nu skulle man kunna tro att det är relativt lätt träning han ägnar sig åt. Men så är det inte; långpassen som kan vara 4-5 mil sker i tänkt tävlingsfart (cirka 4.20-tempo).

Vad lär vi oss av detta? Kanske att här finns en potential till förbättring. Mer mängd "borde" ge ännu bättre resultat. Eller är det inte så enkelt?

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Erik H - 2024-01-29 08:39:38

oj oj oj bättre träning oj oj oj bättre reultat. Ska man titta i resultatlistan eller i skadehistoriken för att bedömma vad som är bästa träningen? Innehållet i träningen är väl lika intressant som mängden!

#2 Bengt - 2024-01-29 17:27:02

Det där med träning är som med mat. Man kan äta mycket men ändå inte få i sig det man behöver och man kan äta lite men få i sig tillräckligt.. En fråga som för mig är intressantare än hur han tränar är varför han satsar på Ultralöpning framför kortare lopp. Är det för att han tror han har mer talang där eller är det för att han tycker det är roligare?

#3 Ed. - 2024-01-30 12:46:45

Om det inte räcker med att springa fem mil om dagen i hundra dagar för att kunna kalla sig ultralöpare, vem är då ultralöpare?

#4 Lennart - 2024-01-30 16:58:06

Våra förutsättningar beror på vilka gener vi har. Sen försöker vi maximera våra prestationer på alla möjliga sätt. Det gäller väl i princip allt.

#5 Jan-Olof - 2024-01-30 17:30:29

Björn - blir det inget STDS nu i februari?

#6 Lennart - 2024-01-30 17:50:05

Spring till du stupar med andra ord. (Sexually transmitted diseases får vi hoppas vi slipper..=)..

#7 Hans - 2024-02-01 12:52:30

Björn om du dubblar mängden eller ökar med 50 %, blir du snabbare på Marathon ?

Vad är viktigt mängden (kvantitet), tiden (kvalitet). Oavsett så ska återhämtningen
avgöra, tränar man för hårt, vilar för lite äter sämre då blir resultatet sämre.

#8 Björn - 2024-02-02 17:18:51

#Erik H: Förstår inte
#Bengt: Kan inte svara på varför han satsar på ultra och inte maraton. Han är en duktig maratonlöpare och gjorde ifjol 2.26 i Rotterdam. Tjusningen med ultra berättade han var "att känna att man är överkörd och utpumpad efter ett lopp men inte roligt att spy".
#Ed: Jag tävlar sällan på ultra men rätt flitigt på maraton och halvmaraton. Har inte ultralöparens mentalitet; att allt ska vara så jäkligt som möjligt (motvind, kyla och många höjdmetrar verkar vara ultralöparens lockelse). Jag gillar medvind och sol.
#Lennart, Jan-Olof: Ja, jag är med i Spring tills du stupar (STDS).
#Hans: Ja, jag hade blivit bättre om mängden ökat med 50 procent men inte vid 76 års ålder utan då jag var runt 40. Snabbaste maran sprang jag vid 43 års ålder (2.51) men tränade dom åren bara 300-400 mil. Råder ingen tvekan om sambandet mellan resultat och mängd. Mellan 58-68 år gjorde jag mina bästa resultat åldersomräknat och då var mängden den dubbla. Jag klarade de stora volymerna tack vare en långsam upptrappning, Mer kvalitet, dvs intervaller, backe mm, hade kanske gett bättre resultat men då hade jag fått minska på mängden. Att Elov trots relativt blygsam mängd ändå gör så bra resultat kan hänga samman med att håller ett högt tempo under långpassen (annars är ju rådet att långpass ska gå långsamt).


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg