Kommentarer på Magplask i Florens


Trea i min åldersklass och inte helt slut efter målgång. Det var det enda positiva efter ett kylslaget och illa arrangerat Firenze Marathon.

Min resa till Florens i Italien började inte bra och slutet blev än värre. Delvis hade jag mig själv att skylla men makterna var inte på min sida.

På Arlanda rådde snökaos och det såg ut att bli mitt första DNS, alltså ett inställt lopp. I Florens var det på ankomstdagen ett par plusgrader men vid starten 0-gradigt för att sedan stiga till 6-7 grader. Nej, jag kan inte skylla på vädret- var rätt klädd; mössa, vantar, tajts, lång- och kortärmat och för första gången en "näsgrimma" (en plastgrej som säljs på apoteket för att motverka snarkning och underlätta andningen). Måste ha sett förskräcklig ut.  

Först tiden; 4.48.30 (netto), ett nytt magplask och min näst sämsta tid. Räcke ändå till en tredjeplats bland 8 i M75. Enda positiva var att jag inte gick en meter. Medelpulsen låg på 145. För dig som funderar på att springa Florens Marathon: välj ett annat lopp. Visst, Florens är en vacker stad med mängder av sevärdheter och trånga gränder, ungefär som Gamla Stan men mycket, mycket större. Vi fick se mycket av detta men banan och arrangemanget håller låg klass.

Snubbelstenar. Mycket sten i centrum och i gränderna var det värst. Mot slutet fick vi också väja för turister ute på shopping. Stundtals rådde kaos och vid ett tillfälle fick jag fly upp på trottoaren för uttryckande ambulanser.

Att dra banan mitt inne i en gammal stad är inte särskilt lyckat. Sevärdheterna kan vi ta efter loppet. Och varför man förlagt nummerlappsuthätningen till en sportarena en bra bit utanför centrum är svårt att förstå. Ombyteskläderna skulle vi lämna flera kvarter från starten och de olika startgrupperna utgick från olika platser. Rörigt och mycket promenerande.

Efter Rom Marathon ska Firenze vara Italiens näst största. Ändå var det bara ca 5 000 som tog sig i mål, själv kom jag på plats ca 3 500. Hade räknat med betydligt bättre tid. Jag trodde att banan var "snabb" men tiderna motsäger detta. Segrade gjorde en italienare (!) på 2.13 före två kenyaner.

Gjorde egentligen inga missar under själva loppet, däremot många före. Inget av mina två kreditkort fungerade i Italien och på fickan hade jag bara 10 euro. Och telefonen fungerade heller inte (hade Hallon som operatör och roaming inte möjligt) och i de trånga gränderna fungerade heller inte min handhållna gps varför jag hade problem att hitta hotellet. Panik och katastrof! Kunde dock senare använda wifi på hotellet och lyckades ändra om så att ett kreditkort fungerade för utlandsköp.

Väldigt knixig bana.

En annan tabbe var allt promenerande före loppet, uppemot 12 km för att hämta nummerlapp, ta sig hotellet etc. Orutinerat, borde ha kollat upp lokalbussarna. Och nattsömnen blev det inte mycket av heller. Urusel frukost också på det halvfina hotellet. Nej, jag kände mig bortkommen.

Förstår ändå inte riktigt varför det numera går så långsamt på långloppen, jag är ju inte slut vid målgång. Nu höll jag drygt 6-minuterstempo upp till halvmaran för att sedan ligga på 6.30-6.40. Verkar dock som att jag kan mala på väldigt länge i ett långsamt tempo. Kanske skulle man pröva något ultralopp? Fast det lockar inte, däremot typ ett coast to coast. Tyvärr blir det inget USA-löp nästa sommar men troligen något äventyrslöp i Sverige.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Lars L - 2023-11-26 23:28:57

Grattis till fjärdeplatsen! Ser fram emot att läsa lite mer om loppet senare, jag vet ju att banan har lagts om minst en gång sedan jag sprang det 2015, den var inte helt bra då heller.
Du slapp i alla fall komma på fel sida om 5 timmar. När jag sprang vid Lago Maggiore den 5 november klarade jag precis maxtiden på 5:30. Men jag har en bra ursäkt, jag hade ont i en häl hela loppet (plantar fasciit) och hade avstått om jag inte hade betalt både resa och boende i förväg så när jag ändå var där ville jag se sjön ordentligt vilket jag fick. Var ende löpare från 65 år och uppåt och vann därför min klass. Det är ett litet lopp, men man har kombinerat det med 10 km, 21 km och den ovanliga distansen 33 km så det blir inte ensamt mer än sista milen ens för långsamma (eller riktigt snabba) löpare.
Fick dessuton en fantastiskt vacker tågresa hem över Alperna nästa eftermiddag. Kan rekommendera den resan, lämpligen tar man nattåget till Hamburg och byter där till morgontåget till Zürich så finns det två vägar att välja på sista biten. Man ska absolut åka dagtid över Alperna, med rätt timing får man två chanser, en ner och en upp, ibland är vädret trist, så det är bäst att lägga tiderna så att man tar båda.

Kommer att försöka göra om resan och kanske springa loppet igen utan skador. Men nästa år går Veteran-VM i Maraton i Bukarest den 13 oktober, kanske gör jag en rejäl turistresa dit med övernattning i Budapest på vägen, möjligen med en kryssning på Donau också. Tyvärr har ju inte VVM nån hög status och jag lär inte komma top 10 ens om jag är i toppform, så jag kanske turistar någon annnastans och springer maraton i Växjö eller Göteborg i stället, det är två pålitligt bra höstmaror.

#2 Erik H - 2023-11-28 13:15:03

Magen! Min teori, du kör slut på kolhydraterna på ca 90 minuter sen får du gå över på ineffektivt bränsle, fettförbräning. Din mage återanväder inte laktatet alt du producerar ingen laktat alt magen avstängd, du sprang för fort i början. Anarober/bakterier i magen/levern blir ineffektiva/förändras när man blir äldre, därför tappar man energi när man åldras. Tappet beror kanske mer på magen än på benmusklerna. Magen måste producera energi om man ska orka hålla farten på maran. Du borde prova med att fylla på med gel redan efter 20min och sedan var 20min. Spring hellre i 6?20 fart så länge du orkar, kanske i 32 km eller ändå in imål. Det skulle vara intressant att veta vad som händer om du provar teorin.

#3 Björn - 2023-11-30 09:32:10

#Lars L: Tack för infon om Lago Maggiore, ett lopp jag sneglat på. Men när jag hör att det är så få deltagare på maratondistansen avstår jag nog, att inte ha några medlöpare mot slutet låter inte roligt. Men tågresa över alperna lockar och även VWM i Bukarest.
#Erik H: Ja, energibrist kan nog förklara en del. Första gelen togs efter halva distansen och andra vid 35 km. Noterar att man i allt fler lopp övergått till att dra ner på sportdrycken och mest servera vatten. Ren snålhet?

#4 Lennart - 2023-12-01 17:44:27


Hotellfrukost i Italien Frankrike Tyskland. Brukar väl fortfarande va kaffe och en smörgås? Inget slår väl våran frukost buffè som serveras på våra hotell. Har allt man önskar sig.
I alla fall var det så förr.

#5 Björn - 2023-12-01 20:01:42

Stämmer, en svensk hotellfrukost slår det mesta. I Florens bodde jag på ett ganska fint hotell men med torftig frukost, i huvudsak kaffe och några kakor. I Amerika har jag ofta bott på Choisekedjan (Comfort, Clarion, Quality m fl), alla med bra frukostar. Men motsvarande hotell i Sverige har ännu bättre.

#6 Jag... - 2023-12-03 13:46:40

Har Björn slutat med Haga park löpning ?

#7 Maths - 2023-12-03 18:53:51

Grymt snygg medalj var det!

#8 Björn - 2023-12-04 21:36:33

#Jag: Har bara inte blivit av. Drar mig lite för att springa parkrun när det är snö.
#Maths: Ja snygg, men skam till sägandes har jag kastat medaljen (sparar bara på "riktiga" priser).

#9 Lennart - 2023-12-05 09:20:54

Om du inte vill ha medaljen ens som ett minne, den tar ju ingen plats! Då är du nog rejält irriterad på den maran!

#10 Björn - 2023-12-05 13:12:33

Skulle jag ha sparat alla plaketter från lopp under dryga 40 år hade de fyllt en byrålåda (gissar att det kan röra sig om ca 200). Synd att kasta så numera försöker jag tacka nej. Men första plaketten, Höga Kusten Marathon 1982, har jag kvar. Och alla joggingtidningar från mitten av 80-talet och 15 år framåt har jag sparat. Intressant att läsa om hur man såg på löpning för 40 år sedan- då handlade det mer om tävling och tider men lite om friskvård.

#11 Ovetande - 2023-12-05 22:38:04

Fins det inget ställe dit man kan skänka medaljer som kanske går att smälta om för återvinning. ???

#12 Lennart - 2023-12-06 08:54:34

Har en liten Plakett från Kungshamns Smögenvarvet. Lagom format för att sparas.

#13 Björn - 2023-12-06 12:03:25

Bäst är väl att inte ta emot en plakett/medalj om man ändå tänker slänga den. Lopparrangörerna borde ha en klisteretikett med årtalet så att priserna kan användas under flera år. Irriterande med plaketter från ett veteran SM där årtalet inte är ingraverat. Har mängder av sådana och då har jag själv gjort en notering på baksidan. SM-plaketter utan årtal känns mindre värda. Förstår att det är en kostnadsfråga men?

#14 Lennart - 2023-12-06 17:12:32

Jag ser det som en trevlig gest. Samtidigt som en flört att man förhoppningsvis kommer tillbaka nästa gång.

#15 Erik H - 2023-12-07 13:23:32

Jag har också en medalj från Firenze. Jag sprang Firenze Marathon 1999 i linne och kortbyxor trots att det bara var +5 i starten men solen kom och värmde. Det blev en riktigt fin löpdag i Florens. Första halva var lättsprungen andra halvan kurvig och kullersten. Tvära kurvor sista biten runt palats, kyrkor och byggnader. Jag kan rekommenra Florens som en mycker trevlig löpupplevelse. Man behöver ju inte jaga PB varje gång. ( Jag kollade gamla anteckningar)


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg