Kommentarer på Nettotider eller bruttotider?


44-årige Abraha Adhanom, Eskilstuna FI, är i år med sina 2.17.46 åldersomräknat Sveriges bäste maratonlöpare (snabbast är  den nio år yngre Samuel Tsegay, Hälle IF, med 2.08.41). Bilden från sommarens Å-loppet där Abraha ligger steget för David Nilsson, Högby IF, som vann.

Du springer ett maraton på 2.59 och blir besviken när det i resultatlistan står 3.01. Igen är det en bruttotid som spelat dig ett spratt.

Ska det stå brutto- eller nettotider i resultatlistorna? Gärna båda, men använd helst nettotiden, tycker jag. Men så tycker inte Friidrottsförbundet som anger bruttotider, dvs tiden från startskottet tills att du korsar mållinjen.

I stora lopp kan det skilja mycket. Jag tar mig själv som ett exempel. På friidrottsstatistik.se (förbundets listor) skiljer det bara 14 sekunder mellan mig och 3:an på maraton i M75, Nils H Persson. Kan det stämma?

Jag kontaktade Nils och fick då veta att hans tid från Köpenhamn Marathon var en bruttotid. Att passera startlinjen i ett så stort lopp kan ta sin tid, i detta fall drygt 8 minuter. Hans tid blir alltså helt missvisande.

Varför gör man då så här och kan man inte övergå till nettotider i statistiken?

-Vi följer bara regelboken, svarar Jonas Hedman, statistiker och resultatansvarig på friidrottsstatistik.se.

Det blir dock lite tokigt när man på tävlingarnas hemsidor ibland bara ser nettotiden medan förbundet går på bruttotiden. Annars inget ont om friidrottsstatistik.se som ryckt upp statistiken efter att Lennart Julin slutat. Man gör ett hästjobb och i databasen finns nu uppemot en miljon resultat. Allmänheten kan gratis se årsbästalistor, rekord med mera och för en billig penning kan man få ytterligare information.

Jag vet hur mycket jobb som ligger bakom- under flera år har jag gjort egna årsbästalistor uppdelade på ålderklasser i maraton och halvmaraton. I år blir det bara en lista på maraton, främsta skälet är tidsåtgången men också att det inte går att göra någon bra statistik på halvmaraton eftersom det vimlar av "nummerlappsfuskare" på Göteborgsvarvet (jag gjorde tidigare bildgranskningar men det går inte längre).

Förr eller senare tror jag förbundet går över till att redovisa nettotider på långloppen. Löparprofilen och chefredaktören för magasinet Spring, BG Nilensjö, har två gånger motionerat för en ändring men fick avslag.

Och vem är Sveriges bästa kvinnliga maratonlöpare? Åldersomräknat vinner 55-åriga Marie Dasler, IF Start, med sina 2.54.40 från Amsterdam Marathon. Snabbast är dock 26-åriga Linn Bengtsson med 2.36.37 från Sevilla Marathon.

Titta gärna på min maratonstatistik uppdelad på åldersklasser. Listan ligger under Maratonstatistik överst på sidan.

Keep on running!  
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Erik H - 2023-11-02 13:13:47

Nettotider eller bruttotider får mig att tänka på träningstider som får mig att tänka på träningsfarter. Hur långsamt ska man springa för att träna fettförbränningssystemet, och när ska man träna fettförbräning. Arthur Lyrdiard skapade redan på 1950 talet ett träningsprogram som Nils van der Pool anammade och kanske modifierade. Sista perioden före OS var det bara tävlingstempo som gällde. Hoppas att du Björn får bra fart i träningen inför Firenze marathon så att du kommer att toppa statistiklistan i män 75år.

Synd att det finns fuskare, arrangörerna borde kontrollera!

#2 Håkan Westerblad - 2023-11-05 06:39:37

Jag håller helt med dig Björn om brutto-nettotider. För eliten som står längst fram på stora lopp är det naturligtvis bruttotiden som ska gälla och den blir ju nästan identisk med nettotiden.
För oss veteraner som startar längre bak i stora lopp är däremot bruttotiden helt meningslös. Trist att man inte bara kan gå över till nettotider i veteranstatistiken för väglopp utan fortsätter att lägga ned en massa jobb på att redovisa irrelevanta data.

#3 Alex - 2023-11-08 16:13:06

På mästerskapstävlingar bör bruttotider gälla.
Annars kan du ställa dig en bit bakom konkurrenter och vinna trots du blir slagen i spurten.
I övrigt håller jag med.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg