Kommentarer på Dag 78: Vad krävs för att tåla värme?


Varma dagar har jag alltid en en tröja på tork uppe på suffletten. Idag var första gången då jag hade tre tröjor igång. De blev fort dyblöta och jag kunde vrida ur 1-2 deciliter svett ur varje.

Varför tål visa löpare värmen så bra medan andra inte? Och går det att träna upp förmågan?

Jag verkar lyckligt lottad och klarar värmen bra. Men varför det är så, vet jag inte. Kan det ha att göra med att jag är mager, dricker väldigt mycket (varma dagar som idag 8-9 liter) och successivt  byggt upp förmågan. Skulle vara intressant att höra från någon som kan det här.

Visst påverkas jag ändå, det går lite tyngre. Och stoppen för att dricka blir många. Huvuddrycken är Gatorade men också en hel del Coke. Sportdrycken köper jag för billig penning som pulver på Walmart och Coken på Dollar General eller Dollar Tree. Förr hade jag en stor tiolitersdunk under vagnen (tips från Rune Larsson) men att bära med sig så mycket är onödigt. 3-4 liter brukar räcka, påfyllning går oftast att göra längs vägen. Dollargeneralen finns i varenda håla. Och så brukar jag äta lite extra salt varje dag.

Helst hade jag velat ha kyld dryck. När min bror Jan var följebilschaufför och jag inte behövde ha all packning i kärran hade jag en kylväska i vagnen. Underbart! Men nu tycks jag också ha vant mig vid varm dryck.

Den senaste tiden har det varit riktigt varmt, dock inga extremteperaturer över 40 som jag ibland varit med om. Idag var det "bara" 26 grader men luftfuktigheten hela 85 %. Det gjorde att det blev den svettigaste dagen hittills. Ändå var detta inget mot vad jag upplevet i MIssissippi, Georgia och Louisianna. Då plaskade det i skorna vilket inte är att leka med- risken för skavsår är stor. I år har jag inte fått ett enda skavsår. Och förklaringen till det stavas vaselin.

De hade börjat skymma när jag nådde Logansport (18 000 invånare).  Floden heter Wabash River och är ca 80 mil.

Efter gårdagens 71 km trodde jag att den också mycket långa etappen Lafayette-Logansport skulle bli besvärlig. Men så blev det inte. På McDonalds i Delphi beställde jag in nästan allt som gick att beställa och naturligtvis också i storlek "large". Till dryckesautomaten sprang i skytteltrafik med min jättelika plastmugg.

Varför är allt i plast här i Amerika och måste avfallshögarna efter varje motellfrukost och restaurangbesök bli så enorma? När jag ber om en servett får jag 15 i handen, på Dollargeneralen läggs allt i en massa plastpåsar, även om det bara är en Snickers jag köpt. Här tror jag USA har mycket att lära.

Dagens distans: 70 km

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2023-07-21 07:56:39

Vad krävs för att tåla värme? Kanske en anpassad kropp som varit med om den påfrestningen regelbundet och många gånger. En korop som kan ta emot den stora mängd dryck som Du tydligen konsumerar och blir av med genom porer. Äldre män som jag, är hänvisade till att tömma på ett mer traditionellt sätt genom urinen. Dricker man en öl, så pissar man två är det gängse uttrycket här hemma. Visst blir jag svettig när jag springer runt med gräsklipparen i trädgården och i Domsands hamn men inte en stavelse likt det Du berättar om. Vi har haft en ovanligt sval juli.
Keep on running

#2 Maths - 2023-07-21 07:58:06

Lång träning, bra genetik för värmetålighet och en bra ratio mellan yta att svettas på för att sänka kroppstemperaturen och effektiv arbetande massa är nog nyckeln. En mer rundlätt fysik torde ge betydligt sämre förutsättningar för motorn att sänka temperaturen. Jämför med en stor tung bil som har en liten kylargrill, och en liten lätt bil med lika stor kylargrill.

#3 Strängby - 2023-07-21 09:16:36

Björn har verkligen tränat upp sin kropp under lång tid att tåla fysisk ansträngning och värme. Enligt University of Iowa tål också smala personer värme bättre!
?Lean people tolerate heat better than obese people. The more obese a person is, the less skin surface area the person has in relation to his or her weight. Greater surface area provides more exposed skin to perspire and cool the body through evaporation.?

https://uihc.org/educational-resources/acclimatization-adjusting-temperature

#4 Mats - 2023-07-21 10:01:48

Gatorade och vaselin,
svalkar kroppen - foten fin,
men det ligger oss till last,
när vi slänger allsköns plast.

#5 André - 2023-07-21 12:07:36

Kör du med solskydd, eller du skippar det?

#6 Jan Suneson - 2023-07-21 12:20:06

Jag tror att förmågan att svettas och kyla av kroppen kommer från vår mor som alltid låg i solen. Varken jag eller Ragnar har några större problem med sol och värme. Var glad att du är i Amerika och inte i Sverige denna dåliga sommar.

#7 Björn - 2023-07-21 13:42:46

#Strängby: Tack, ska kolla när jag får tid.
#Andre: Ja alltid, även regniga dagar. Rune Larsson använde under sitt coast to coast 2004 inte solkräm och sprang dessutom ofta i bar överkropp. Absolut inget att följa!

#8 Tomas - 2023-07-22 10:37:25

Kyla tål du sämre av förklarliga orsaker ,du har påtagligt lite fett .
Värme klarar du bra säger du och också där kommer din kroppskonstitution väl till pass.
Att du dessutom har klokskapen att förstå vikten av att tillföra de stora mängder vätska som du måste tillföra utgör en stor förklaring till att du pallar värmen.
Allsköns ,i vanliga fall ,skräpföda du käkar blir enbart till mycket gott bränsle och sätter inga spår i din turbokropp .

Du hade säckat ihop för längesen om så inte hade varit fallet.
Det är ju en kontrastrik skillnad på klokskap och dårskap.

Apropå svettas ,jag cyklade 10 mil nonstop i stark sol och svettades rejält, när jag kom fram till målet trodde jag att jag säkert hade bränt mig rejält då jag cyklade i kortbyxor och t-shirt ,men så var inte fallet däremot hade jag fått ett hinna av fet karaktär på hela huden som jag fick stå länge i duschen för att avlägsna .
Det tyder på att kroppen ändå har en förmåga att bilda ett skydd .
Duschar aldrig någonsin med tvål ,utan bara vatten.
Tvål stressar hudens körtlar .


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg