Kommentarer på Dag 73: En bilhandlares uppgång och fall


Skylten är uppe fortfarande men sista bilen såldes 2020. Fyra generationer hann det bli innan Howard Motors i New Philadelphia, ett samhälle med några hus ute på landsbygden, las ner.

2023 Nu bor bara Vicky och John, 76, kvar. Vicky gladdes över mitt besök och berättade att hon och maken varje dag försöker promenera några miles. Tyvärr har John drabbats av Alzheimer och det går snabbt utför.

2019 Sonen Jonathan då 42 år samt John och Vicky. John var politiskt engagerad och stark Trumpmotståndare.

2018 Jonathan, John och Vicky.

2014 Jonathan och John.

Några bockar med skylten No Trespassing blockerar infarten till den nerlagda bensinstationen där bilhandlaren Howard Motors huserat sedan 30-talet. Cokeautomaten fungerar inte längre, en tejpremsa är klistrad över myntinkastet. Jag anar att firman, som drivits i fyra generationer, nu defintivt har upphört.

Varje gång jag passerat här har jag stannat till och pratat med bilhandlarfamiljen. De har varit mycket intresserade av politik och inte minst det svenska välffärdssystemet. De har visat mig sitt lilla bilmuseum, jag har fått sitta där inne och äta och vi har haft trevligt ihop.

När jag nu kommer för fjärde gången är det kusligt öde. Ingen svarar när jag ringer numret på skylten. Lever de eller har de flyttat? Då kommer plötsligt postbilen förbi. Innan kvinnan i bilen svarar på mina frågor vill hon veta vad jag är för figur. Hon lovar att framföra min hälsning och efter tio minuter kommer paret vandrande över gräsmattan.

Vicky ser precis ut som förr men John i solglasögon verkar ha tappat stinget. Han tar dock i hand, skiner upp kort, och jag får veta att han drabbats av Alzheimer. Under tiden vi samtalar i skuggan under taket till den gamla macken tar John mig i hand flera gånger. Det är ett sätt för honom att visa att han gillar någon, får jag förklarat.

Det är med blandade känslor jag springer vidare denna stekheta dag. I nästa samhälle blir jag också igenkänd och även i nästa . . .

++

Dagens löpning Canton-Pekin blev också en het historia. Lite lättare gick det när svensken Björn Paulsson kom ut med Gatorade och Cola till mig. Troligen kommer vi att träffas imorgon. Trevligt!

Mina krafter sitter i benen, inte i armarna. Men idag fick jag försäka använda den lilla kraft som fortfarande finns kvar i armarna- hjälpte ett ungt par att baxa upp ett kylskåp som fallit av från deras pickup.

Jaelynn Jones och Dalton Yurkovich var på väg hem till staden Cuba med ett kylskåp de köpt i Pekin. Jag fick hjälpa dem att lyfta upp skåpet som fallit av deras bil. När de hörde att jag hade rekordet i antal löp över Amerika ville de bli fotograferade tillsammans med mig.

HÄR min rutt genom Illinois.

Dagens distans till Pekin, IL: 49 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Mats - 2023-07-16 09:57:45

Tidens pil den riktas mot,
framtiden på detta klot,
även löparn tassar fram,
trotsar sol och vägens damm.

Keep on running!

#2 Arnold - 2023-07-16 13:17:09

Björn jag följer dig dagligen även om jag inte skriver nåt, bara hatten eller kepsen av för dina bedrifter och den otroliga förmåga att aldrig ge upp, vara positiv och kunna springa som du gör. Måste kännas gott att folk känner igen dig och det kommer säkert att spridas som en löpeld genom samhällen där för vad du gör sär så Oamerikanskt som helst och förhoppningsvis får de sig en tankeställare att röra på sig. Keep on running Björn slutet av tunneln närmar sig!

#3 Jan Suneson - 2023-07-16 14:21:01

Dina fantastiska reportage om livet i Amerika påminner mycket om tv serien Drömlandet där Carina Bergfeldt och Tareq Taylor ger sig ut på en roadtrip genom sex delstater i södra USA för att ta reda på hur "möjligheternas land" mår idag. Precis som du återser Carina människor som hon har träffat tidigare och ser vad som har hänt sen sist.
Dagens reportage om Howard Motors var ännu en pärla. Många har under åren talat om en bok. Ett riskfyllt och jobbigt projekt som aldrig kommer att ske men varför inte välja ut några intressanta personer som du har träffa under åren och göra en sammanställning liknande sammanställning som dagen och publicera dem med många bilder på bloggen under lågsäsongen. Motell familjen i Gothenburg och Steve är bara två exempel. Jag hjälper gärna till. Vi kan tala mer om projektet när vi träffas i september i Stockholm.

#4 Thomas - 2023-07-16 15:40:33

Jag trodde förr att långlöpning var något väldigt ensamt. Genom att följa din blogg har jag ändrat uppfattning. Du verkar ha rikare socialt liv än vad jag har här hemma. Heja Björn, king of the road, och min förebild.

#5 Maths - 2023-07-16 17:40:40

Vemodig läsning, men tror du livade upp deras tillvaro!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg