Kommentarer på Dag 35: Mycket har blivit sämre i Amerika


Amerikanen har aldrig långt till en Cooke-maskin. Bilden från hotellets gym i Rock Springs.

Är USA en nation på fall? Ja, om man tittar på befolkningens övervikt/fetma, medellivslängd och statens ekonomi.

Alla som besökt Amerika slås av hur överviktig befolkningen är. Det gäller särskilt i de små och medelstora städerna. Tycker mig ha märkt att det blivit värre med åren.

Jag sitter på en snabbmatsrestaurang i Rock Springs, WY. Under tiden kollar jag kunderna som kommer i en strid ström. På mitt kvitto ritar jag tre kolumner; normalviktiga, överviktiga och feta. Jag räknar upp till hundra och resultatet blir att ungefär att 2 av 3 vuxna är överviktiga alternativt feta. Kanske inte världens mest representativa urval men ändå . . .

När jag sedan tittar på den officiella statistiken stämmer mina siffror riktigt bra. Det är så det ser ut i hela nationen- 2 av 3 över 18 år är överviktiga varav 1/3 klassas som feta. Övervikt har alltså blivit normaltillståndet i Amerika. Utvecklingen i Sverige går också åt fel håll och nu klassas 51 procent av den vuxna befolkningen som överviktig. Skrämmande!

För lite motion- bara bilåkanded, inga promenader eller cykling- och dålig kost är några förklaringar till att det blivit så här. Under mina coast to coast har jag knappt sett en joggare, hittills ingen. Så enormt feta personer som finns här ser man aldrig i Sverige. 

Medellivslängden sjunker också i USA. Mellan 2019 och 2021 sjönk den från 80 år till 76 år. USA drabbades värre under pandemin än många andra nationer vilket kan vara en förklaring.

Och så ekonomin. På pappret är den amerikanska staten bankkrutt. Dollarn är dock stark och omvärlden har fortsatt förtroende. Men det kan vända snabbt och då utlösa en världsdepression.  Nationen fick en andhämtningspaus när senaten nyligeng beslutade att ta bort skuldtaket.

När jag talar med vanligt folk är man bekymrad över att allt blivit så mycket dyrare. Och som svensk turist tycker jag också allt är jättedyrt. Ett motellrum under tusenlappen och en lunch under 125-150 kronor hör till undantagen.

Inte så mycket löpning idag, mera planering och shopping.

Den gamla löparkepsen från Heleneholms Marathon 2008 (Veteran SM där jag blev 3:a i M60 på 3.15) kastades och ny keps inköptes i det stora shoppingcentret där det knappt fanns en kund.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Pontus - 2023-06-09 07:37:10

Intressant om alla överviktiga, mycket sorgligt dock. Vad gäller kepsen förstår jag inte hur du kan springa med en svart keps, blir ju mycket varmare än en vit keps.

#2 Christoffer - 2023-06-09 07:51:58

Vilodag och då bjuds man på lite mer djupgående observationer. Alltid intressant. Föga förvånande dock med övervikten, hittade du någon fördelning av överviktiga baserat på inkomst?

#3 Erik H - 2023-06-09 08:06:09

Heleneholms Marathon las ner 2020 och ny har kepsen hamnat i ödemarken i Wyoming. Ett värdigt avslut. Tyvärr blev det aldrig av att springa loppet. Om någon i Heleneholm har ett gamalt överblivet lager av Marathonkepsar, skicka dem till Wyoming:) någon kan behöva en keps som skydd mot den brännande solen.

#4 Klas-Peter Suneson - 2023-06-09 08:12:19

Det är mycket som verkar konstigt i USA. Skulder som staten skjuter framför sig. En f.d. president som åtalas i domstol. Representanthusets talman som ifrågasätter domstolens Juri. Sanning är inte längre sanning.
Det som kan bli ett akut problem för dig är de omfattande och okontrollerade skogsbränderna i Canada. Röken väller in över östra USA. New York har aldrig tidigare uppmätt så smutsig luft. Grönland, Island och den norska kusten känner av röken. Du har många dagar till den amerikanska östkusten. Förhoppningsvis vänder vinden, så att det inte hindrar dig. Finns anledning att vara uppmärksam och vara förberedd på lämpliga åtgärder.
Keep on running!

#5 Pontus - 2023-06-09 09:58:34

Visst är USA:s statsskuld hög jämfört med Sveriges men här är privatpersoner mycket mer skuldsatta än i USA så det går nog jämnt upp. Sverige är världens näst mest skuldsatta land på privatsidan. I Sverige är man pigg på att peka på problemen i USA, våra egna problem är dock enorma, vi kanske ska börja där.

#6 Tomas - 2023-06-09 10:39:04

Vi härmar ju USA i det närmaste i allt,så vad har vi att vänta i vårt samhälle.
Kapitalismen är slutkörd den har länge nog haft en konstgjord andning .
Lika viktigt som du underhåller din hälsa och även den mentala är det för samhället i stort att begripa vikten av god och ärlig förvaltning ,det har man missbrukat allt för länge och folk börjar förstå att något är lurt med hela systemet .
Ett omfattande klassamhälle har åter igen skapats ,bådar inte gott .

Du har en imponerande vitalitet och nyfikenhet ,jag hoppas den ska smittta av sig rejält till allt fler för det är viktigt med en genuin nyfikenhet.
Allt för många ser ingen mening med livet det är allvarligt .

Bra reportage !

#7 Maths - 2023-06-09 12:15:12

Intressanta observationer både om ekonomi och hälsa.

#8 Lennart - 2023-06-09 17:48:57

Tomas. Det är på pricken det du säger.

#9 Evert - 2023-06-10 00:27:18

Det är lite lugnet före stormen. Sadly, most Americans still do not understand that a great economic storm is rapidly approaching.

#10 Björn - 2023-06-10 05:46:28

#Pontus: Ja, svart var helt fel men enda jag hade hemma.
#Christoffer: Nej, sökte inte. Men såg att ursprungsbefolkningen som är fattigare än snittet var ännu mer överviktiga. Låg inkomst och övervikt går hand i hand i Sverige och antar att det är samma i USA.
#Pontus: Ja, klasskillnaderna har ökat både i USA och i Sverige. Anders Cervenka, en tidigare arbetskollega, ska i sitt Sommar tala om detta. Lyssna!
#Pontus: Jag är ingen nationalekonom men tror att det är värre om staten är hårt skuldsatt än om hushållen är det.
#Evert: Ja, ekonomiska stormar inträffar alltid förr eller senare.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg