Kommentarer på Dag 29: Är Walmart en dålig arbetsgivare?


Hon heter Charity (välgörenhet) och hälsar kunderna välkomna i ett Walmart-varuhus i Ogden, UT. Är det välgörenhet eller utsugning när Walmart anställer okvalificerad personal, ibland med funktionsnedsättning?

Den jättelika varuhuskedjan Walmart får ofta kritik för att vara en dålig arbetsgivare. Men samtidigt är Walmart en arbetsplats där alla kan jobba, nästan oavsett vilka problem de har.

Jag är på jakt efter bananer och tar kurs på ett Walmart-varuhus i utkanten av Ogden. På dessa varuhus hälsas alltid kunderna välkomna i entrén av en Walmartanställd i blå jacka. Jag parkerar vagnen framför kassorna och kommer i samspråk med Charity, en fyrabarnsmamma som jobbat här i 8 månader, eventuellt med en funktionsnedsättning men jag frågar inte.

-Är du glad över att ha ett jobb? frågar jag. Hon skiner upp.

-Oh yes. I means a lot to me.

Hon berättar att hon tjänar 15 dollar i timman och arbetar åtta timmar om dagen. Det räcker hjälpligt för att dra runt en famij där mannen får någon form av sjukersättning. Att stå på ett betonggolv så många timmar måste vara ansträngande och jag skojar om att hon nog sliter mera än jag under ett coast to coast. Fast så farligt är det inte, menar hon. Hon trivs, känner de flesta kollegorna till namnet och grattar en förbipasserande som fyller år.

Att anställa folk som knappt platsar på den vanliga arbetsmarknaden är i mina ögon sympatiskt. Ett jobb kan betyda enormt mycket för självkänslan, jag har erfarenhet av detta inom den egna familjekretsen. McDonalds och liknande arbetsgivare gör likadant. Vi har vårt Samhall men jag tror ändå inte att Sverige är ett föredöme.

Idag hade jag ett annat trevligt och inte minst överraskande möte. Det kommer att lösa ett svårt problem jag brottats med under de senaste dagarna. Vad det handlar om? Det får du veta i morgon.

Tågen tar sig fram nästan oavsett hur brant terrängen är. För mig blev det tuff bergslöpning på motorväg genom en canyon.

Dagens distans till Morgan, UT: 56 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2023-06-03 09:18:56

Ja, det är alltid positivt att ha ett arbete att gå till, inte minst för självkänslan.
Om man sedan får en lön för jobbet som går att leva på, är en helt annan fråga.

Åter igen måste jag googla för att få uppgifter på sådant som jag tidigare inte kände. Walmart Inc, en amerikansk global detaljhandelskedja. Den anses vara världens största i sin bransch med en omsättning på mer än 600 miljarder amerikanska dollar och fler än 2,1 miljoner anställda fördelat på fler än 11 400 butiker i 26 länder i världen.
Om man bygger ny järnväg i Sverige så får lutningen inte vara större än 10 promille! Så det kanske skulle löna sig att springa utefter järnvägen, om det nu finns en väg parallellt, genom bergsmassivet ?
Tack Björn!
Keep on running!

#2 Lennart - 2023-06-03 09:47:39

Arbete? Bara om man behöver pengar. "Fri-herre" är ju idealet! Då stiger självkänslan! Att slippa va löneslav.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg