Kommentarer på Dag 15: Dramatiskt då djurtransportbil välte


Bilen med 90 kalvar körde i en kurva in i mittbarriären på motorvägen och la sig på sidan. Dramatiska scener då man försökte dra ut djuren, flera klämdes ihjäl, andra såg jag sargade stappla ut och irra runt  på motorvägen där enorma köer bildades. HÄR EN VIDEO som jag tog.

Otäcka scener idag på Interstate 84. Jag blev vittne till när en djurtransportbil med 90 kalvar välte och la sig över mittbarriären. Döda djur, skadade djur och skrämda djur över allt, totalt kaos rådde.

När jag mötte några ungkor (kalvar?) som kom springande längs motorvägen anade jag det värsta. Djuren såg vettskrämda ut, det rann saliv ur munnen. Efteråt kom ytterliga några djur och flera haltade. Bilarna krypkörde och långa köer bildades på båda sidor av vägen.

Första tecknet på att något måste ha hänt, kalvar på motorvägen.

Då såg jag den välta lastbilen. På motsatt sida försökte några kvinnor med mindre lyckat resultat fånga in djuren. Råmanden hördes infrån den sargade lastbilen, djuren satt instängda. Någon drog i svansen på ett djur, en annan försökte bända upp en lucka. Allt misslyckades. Det måste ha varit fruktansvärt varmt därinne, utomhustemperaturen var idag 28 grader. Snart var en polisbil med en polisman på plats. Även denne stod helt handfallen.

Det här var det värsta jag sett i olycksväg trots många år som lokaltidningsjournalist. Efteråt hörde jag att ett 10-tal djur omkommit. Förmodligen var dock antalet skadade mycket högt.

Orsaken till olyckan kan vara för hög hastighet. Interstate är här mycket kurvig och backig och det fanns strax före olycksplatsen blinkande skyltar som uppmanade till att sänka hastigheten. Fartavkännare fanns också men det flesta bilister, även långtradarna, körde ändå för fort.

Fort körde däremot inte jag. Tillsist kom jag ända fram till slutmålet, Huntington. Om North  Powder var ett ynka samhälle var Huntington nothing. Jo det fanns en restaurang med några berusade och en livsmedelsaffär samt ett nergånget motell. Senast jag låg här var 2012, redan då var motellet i uselt skick och inget verkar ha gjorts sedan dess. Strunt samma, jag fick tak över huvudet och hjälp med en krånglande mobil som inte ville ladda. Nervöst när det var 1 % kvar. Tveksamt om jag kan få telefonen lagad på lördag i Ontario.

Efteråt läser jag att den hår typen av olyckor är mycket vanliga, inte minst på I 84. Gissar att just den här transporten var på väg till en feed yard, alltså en gård där kalvar snabbt föds upp till slakt.

Utrangerad brandbil i Durkee, OR.

Den här fjärilen påminner om vår svenska Makonfjäril men är inte lika ståtlig.

Varmt som sagt idag, måste ha druckit uppemot tio liter. På en rest area strax efter olycksplatsen blev jag bjuden på flera flaskor med iskallt vatten och två grapefrukt. Underbart!

Dagens distans till Huntington, OR: 54 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Maths - 2023-05-20 08:38:38

Hemsk olycka! Är det normalt med så höga temperaturer i maj i Oregon? Behöver du ta elektrolyter när det går åt så mycket vatten?

#2 Björn - 2023-05-20 08:45:49

Är nog rätt normalt. Ja, jag dricker mest vatten med elektrolyter, fick en stor påse av en ung man. Försöker också dricka rent vatten, inte minst för att skölja bort sockret. Har ännu inte tagit extra salt men det ska jag nu börja med.

#3 Klas-Peter Suneson - 2023-05-20 08:51:00

Som min Mor Lulu hade uttryckt det;
Wenn jemand eine Reise unternimmt, hat er etwas zu erzählen!

De gamla "lokal kör vägarna" är sannolikt mindre dramatiska, men både tid och avstånd blir längre. Jag förstår ditt val. Men som tidigare sagt RISKFYLLT!
Keep on running!

#4 Pontus - 2023-05-20 09:59:30

Vilken hemsk olycka, får en verkligen att ifrågasätta den sk köttindustrin, egentligen helt gräsligt hur människan behandlar andra djur. Låter som det är väldigt varmt också för årstiden, Oregon ligger väl på samma breddgrad som Paris. Tack för dina reportage Björn, alltid lika intressanta, nämner ofta dig när man talar om hur vänliga många är mot varandra i USA, Keep on jogging

#5 Jonte - 2023-05-20 12:04:03

Tack för dina reportage o skildringar. Intresserat med en annorlunda och rättvisare (?) skildring av det amerikanska samhället.

#6 Lennart - 2023-05-20 17:43:04

Kan man transportera 90 kalvar i en långtradare? Måste väl varit flera långtradare!

#7 Björn - 2023-05-21 06:42:24

Du har rätt, Lennart. En bil kan ta ca 30 kor. Så 90 var fel. Skulle i så fall innebära att en tredjedel av djuren strök med.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg