Kommentarer på Dag 13: Charmiga småstäder


Union i Oregon, hade flera småbutiker men saknade dessbättre de stora restaurangkedjorna,

-Ta den här och tacka inte nej. God bless you!

Jag har precis stigit ut från restaurangen LJ Brewskis Bar & Grill på Main Street i Union då en äldre kvinna sticker till mig en 20-dollarsedel.

Det där är väldigt amerikanskt. Man är generös mot främlingar man fattar tycke för. Jag hade innan småpratat med sällskapet kvinnan satt tillsammans med. När jag efter lunchen lämnar Union för vidare färd till den ännu mindre staden North Powder vinkar sällskapet glatt och ropar ”be safe”.

Det gamla hotellet och skolan i Union.

Union med drygt 2 000 invånare var en riktigt charmig stad med en levande stadskärna och många vackra äldre tegelhus, annars är stadskärnorna döda i många småstäder.

Medvinden gör att det blir väldigt varmt. Backarna tar vid igen och suger musten ur mig, jag tvingas gå och dricker kopiöst mycket. Plötsligt hör jag ett mullrande bakom mig. Är det ett tåg här uppe i bergen? Ja, högt ovanför mig krypkör ett godståg med en massa vagnar dragna av tre diesellok från Union Pasific och ytterligare två lok mitt i tågsetet. Fantastiskt att man redan för över hundra år sedan kunde dra järnväg i så höglänt terräng.

Borta i fjärran skymtar snöklädda berg, jag närmar mig North Powder och mitt motell. Den här staden med ca 400 invånare verkar föra en tynande tillvaro men har alltså ändå ett motell och också ett bibliotek. Interstate 84 går alldeles intill och det enda riktigt livskraftiga här verkar vara ett truckstop med ett café. Jag beställer en grönsakssoppa med ris- god! Intill mig sitter några lantbrukare med jättelika portioner.

North Powder. Observera bokstäverna NP på vattentornet.

Det lilla motellet verkar ha sett sina bästa dagar men lever upp vintertid med skidturisterna. Motellet drivs av en 81-årig tandlös kvinna vars son och hjälpredan gick bort i kol för sju år sedan. Hon kallar mig för ”ungdom” och hjälper mig att få igång elementen inne på rummet. Det visar sig snart att rummet fungerar alldeles utmärkt. Plötsligt säger kvinnan något som får mig att automatiskt ta ett steg tillbaka:

-Covid är inte över i North Powder. Därför bra att du är den enda gästen just nu.

Dagens distans till North Powder, OR: 49 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Maths - 2023-05-18 10:22:33

Underbart bra skrivet reportage om dessa gudsförgätna hålor.

#2 Klas-Peter Suneson - 2023-05-18 12:14:02

Härligt Björn!
Att Du valt en väg som ger så mycket mer!
Tänk om upptäckaren i Sverige valde att köra parallellt med E4, söder ut och upptäcka Väderstad med bra restaurang, fantastiskt fik. Ödeshög med historia och service och sedan Gränna. Små guldkorn utefter vägen.

#3 Erik - 2023-05-18 15:17:28

Härliga bilder och skönt att du kommit igång såpass bra!
Vi hemma tänker på dig varje dag!

#4 Jan Suneson - 2023-05-18 19:34:48

Jag och Björn älskar hålorna. Kanske dags för en video i repris
https://www.youtube.com/watch?v=eRXgLqThy3A
Tänk vad mycket Björn får uppleva jämfört med en vanlig turist

#5 Bernt Hedlund - 2023-05-19 00:32:43

Läste ikapp. Livet på en pinne! Skönt att det finns småvägar ibland. Keep on.

#6 Lennart M - 2023-05-22 15:54:10

Din text får mig att tänka på filmen Bagdad Café


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg