Kommentarer på Dag 9: USA ett dyrt turistland


Lite över 100 kronor, i Stockholm ligger priset på ca 85 kronor.

Amerika är inte längre något billigt turistland för svensken. Ett ordinärt hotellrum i en mindre landsortsstad kostar runt tusenlappen. Och en Big Mac-meny köper du billigare i Sverige.

Det kommer inte som någon överraskning att priserna rusat även här. Och med en svag svensk krona har det blivit än värre. Detta coast to coast blir det absolut dyraste, kalkylen på 150 000 kronor lär spricka. Tur då att jag satt av tillräckligt på ett dollarkonto.

Ägg, rostat bröd ,hash browns, kaffe och ett glas mjölk kostade 16 dollar med dricks.

Tänk, under de första löpen kunde man få ett rum för 25-30 dollar och 50 dollar gick de finaste för. De billigare hotellen har ingen frukost eller annars en mycket torftig sådan. Beställer du en frukostmeny på cafeet runt hörnan kan den gå lös på runt 150 kronor, å andra sidan välsmakande och en bra grund för en långlöpare.

Det är lätt att få tag i onyttigheter, svårare att t ex att köpa frukt. I lilla Arlington med 600 invånare fanns i alla fall en grocery store och där köpte jag en klase vindruvor och en apelsin. Det kostade ca 125 kronor, jag tvekade och då sa expediten:

-Excuse me . . .

Bra men dyr färdkost.

Utläggen för dryck verkar dock bli rätt begränsade. Hittills har polisen och allmänheten bistått med sportdryck och vatten. Idag när jag närmade mig staden Hermiston rusade en ung man ut på motorvägen med en kasse fylld med vattenflaskor och sportdryckspulver. På mackar kan allt i dryckväg kosta väldigt mycket men Arlands taxfreepriser slår man inte . . .

Hemma är vi vana vid att det är gratis att ta ut pengar ur bankomat. Här kostar det alltid, i Wells Fargo  Bank fick jag betala 5 dollar.

 Idag hade jag min klart varmaste dag, temperaturen på eftermiddagen var uppe i dryga 30 grader och i morgon utlovas 33 grader. Det blev också den hittills kortaste dagen av alla.

Dagens distans till Hermiston, OR: 34 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Tommy N - 2023-05-14 08:08:37

Tack för kart- länken Björn.
Roligt att kunna följa dig hemifrån.

#2 Lennart - 2023-05-14 08:28:10

Upprörande dyrt! Kan du inte kombinera med billigt från Wallmart. Göra en picknick!

#3 Anders - 2023-05-14 14:49:58

Svenska kronan är svag och inte mycket värd numera. Inte så mycket att göra! Sprang två timmar idag och blev ordentligt trött. Så imponerad av din löpning och att läsa din blogg!

#4 Maths - 2023-05-14 15:18:49

Hur många kalorier tror du går åt per dag under USA-löpet? Hur många mil räcker en Big Mac & Co? Skolboken säger väl åtminstone 10 kcal / minut, utöver kroppens basbehov, men låter som väldigt mycket mat att hinna få i sig.

#5 Björn - 2023-05-14 21:10:42

#Lennart: Absolut. Walmart besöker jag ofta, där köper jag bl a Gathorade-pulver.
#Maths:Vet inte, räknar aldrig kalorier. Det handlar om att äta så mycket man kan, snudd på frosseri. Den här gången dock lite bekymrad eftersom jag ofta inte känner mig särskilt hungrig utan får mera tvinga i mig mat. Under alla tidigare coast to coast har jag inte tappat ett kilo i vikt men vid hemkomsten sett rätt utmärglad ut.

#6 Jan Suneson - 2023-05-14 22:45:35

Egentligen borde du inte märka av de högre priserna då inflation är lägre i USA än i Sverige. Den stora boven är i stället den dåliga kronan som de två senaste åren har minskat i köpkraft med 25%. Jag har märkt det tydligt i Alperna. Förklaringen till de många Volvolastbilarna har säkert med den dåliga kronan att göra. Bra för exportföretagen men inte för oss ?turister? och nu kanske inte längre för oss vanliga konsumenter då vi importerar merdelen av vår mat, kläder och elektronik. Jag röstade i alla fall Ja för euron 2003. Nu är det bara lilla ?Folkpartiet? som driver fråga och då händer nog inget. Att ytterligare höja räntan skulle hjälps men säkert inte populärt bland alla husägare med höga lån. Du får säkert betala över en hundralapp för en Big Mack, Hoppas att Colan fortfarande fylls på. Även om bensinen inte kostar Thirty Cents A Gallon (Tom T. Hall) så är den säkert billigare än här men det hjälper ju inte dig.
https://www.youtube.com/watch?v=-WlrDpNNBhk

#7 Christoffer - 2023-05-15 08:45:16

Jag gjorde samma notering gällande priserna när jag var i USA med familjen för 5 år sedan. Hade hört och sett så mycket om hur billigt det skulle vara med hotell och mat ute men det enda som var prismässigt var mjukglass på McDonalds. Då låg dollarn på ca 8 kr.
Keep running!

#8 Linda - 2023-05-16 06:24:02

In USA most of the banks charge a fee if you use their ATM but aren't an account holder. Usually it is only $3, but I guess more if you are using a foreign debit card.