Kommentarer på Sämsta maran- ändå nöjd


Det blev ett glädjehopp efter målgången.

-Super Björn! Sehr gut! Schweden, Schweden!

Publiken i Leipzig skrek som galningar mot slutet och man kunde tro att det var en elitlöpare som var på väg mot en stortid.

Men så var det inte. Söndagens mara i Leipzig blev tidsmässigt min sämsta någonsin. Ändå var jag ganska nöjd med mina 4.27.03 även om jag hoppats på att gå under 4 timmar. Placering ca 350 bland männen och cirka 100 efter mig. ”Seger” dessutom i M75. Men det var en lättköpt seger- jag var ensam i åldersklassen och dessutom äldst i hela loppet.

Att jag är nöjd, lättad är kanske en bättre beskrivning, beror bara på en sak; jag gick inte en meter i loppet. Det bådar gottt inför USA. Uthålligheten har inte försämrats så mycket. Däremot har tiderna rasat, för tio år sedan var jag en timma snabbare på maran. Förstår inte riktigt varför jag tappat så mycket i fart. Åldersomräknat har mina senaste parkrunlopp (5 km) varit bättre. Jag som trodde maran var min grej . . .

De här skorna blev en glad överraskning. Passformen var perfekt och trots att jag bara sprungit någon kilometer i skorna kändes de som redan insprugna.

Sprang idag med mina nya Nike Zoom Vaporfly Next % 2, dammodell. Det var den bästa tävlingssko jag någonsin sprungit i. Väldämpad, superlätt och oj vilken studs! Mycket bättre än mina Brooks karbonsko Hyperion Elite 1 och 2. Dessa Brooksskor har fått dåliga omdömen och jag är beredd att hålla med. Och jag som varit Brooks trogen i över 40 år. Det fina i kråksången är också att Nikeskorna inte gav någon träningsvärk.

Jag brukar inte ta sikte på farthållare men gjorde det idag. Började med 4-timmar men kände att det gick lite för snabbt. Ganska kort efter hängde jag på 4.15, flaggorna bars av en man och en kvinna. Hängde med upp till 28 km men fick släppa eftersom de sprang snabbare än uppsatt tempo. Efteråt fick jag höra att de två farthållarna tvingades bryta och att ena flaggan togs över av en annan löpare i loppet. Hur är det med farthållare egentligen? Ska de hålla ett jämnt tempo i hela loppet eller ska de springa fortare i början och först mot slutet slå av på takten då alla normalt springer långsammare?

Keep on running!  
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Maths - 2023-04-24 07:14:49

Bra jobbat Björn!

#2 Christoffer Andersson - 2023-04-24 07:24:37

Heja Björn.
Kanske är så illa att det är åldern som tar ut sin rätt. Hur är det med styrketräningen? Muskelnedbrytning är ju ålderstypiskt.
Blev inte helt klok på din utvärdering av skorna. Du verkar helnöjd men håller med kritikerna? Dam-modell? Någon särskild tanke, vad skiljer dam från herr-modell?
Dåliga farthållare! De ska hjälpa andra tävlande att genomföra på utsatt tid. Inte hävda sig själva. Helst ska de väl också gå ner på en nivå så att det inte är konstigheter med tiden.

#3 Erik H - 2023-04-24 08:22:18

Det måste kännas bra att ta sig runt maran utan träningsvärk,
Hoppas att du kommer iväg till USA med gott humör och självförtroende,
Det kommer att bli tuffa dagar tror jag. Springer du med dina nya skor overthere.

#4 Erik H - 2023-04-24 16:39:21

4'15 farthållaten ska komma i mål på 414'. Sen kommer olika farthållare lägga upp loppet lite olika. En bra farthållare anpassar farten efter ansträngningsgraden och då är det pulsen som gäller. Lättsprunget utför går det fortare och uppför långsammare, Farten kommer inte att passa alla som följer fartharen.
Man kan som farthållare kolla att pulsen inte överstiger en viss nivå, för en 70åring kanske ca 125-132, sista milen högre.
Sista milen får man räkna med att pulser går upp för att hålla farten.

#5 Björn - 2023-04-24 17:42:39

#Maths: Tack. Sugen på parkrun nu på lördag? Jag hör av mig på Messinger.
#Christoffer: Problemet är att jag tappar mot mina jämnåriga som jag tidigare slog.
Tränar mycket benstyrka på gym, ej överkropp.
Var otydlig om skorna, ändrade i texten. Damskor är lite smalare i lästen, har ibland dessa modeller.
#Erik H: Ja, USA kan bli tufft. hade jag inte löpet Smygehuk-Treriksröset i färskt minne hade jag knappt vågat. Har med mig tre halvslitna skor av olika typ, inte Nike. Min snittpuls låg på 150.

#6 John Jensen - 2023-04-24 23:46:20

Christoffer Andersson kan ändå ha rätt om du började tidigare med löpning än många av dina jämnåriga. Kanske statistik kan motbevisa mig men jag tror inte man ska titta för mycket på åldern utan att ta också hänsyn till antal trevliga mil kroppen genomfört.

#7 John Jensen - 2023-04-24 23:50:36

Skriver om mitt inlägg... var och är fortfarande trött men nu ska det bli riktigt hoppas jag:
Christoffer Andersson kan ändå ha rätt om du började tidigare med löpning än många av dina jämnåriga. Kanske statistik kan motbevisa mig men jag tror inte man ska titta för mycket på åldern i de äldre Veteranklasserna utan att också ta hänsyn till antal trevliga mil kroppen genomfört.

#8 Christoffer Andersson - 2023-04-25 06:56:20

John Jensen, du menar att maxantalet mil har tagit ut sin rätt på Björn? Jag tänkte nog mer åldern och att musklerna förtvinar var osäker på Björns träning på styrkefronten.

#9 Patrick - 2023-04-25 11:35:08

Det verkar vara rätt svårt för oss som har fyllt 75 att komma under 4 timmar. Enligt din statistik, Björn, är det väl ända sedan 2011 bara en löpare 75+, Anders Hansson, som har fixat det.

#10 Björn - 2023-04-25 13:39:10

#Patrick: Ja, så är det. Blir lite muntrare nu, mina 4.27 var inte bra men ingen katastrof. I t ex årets Boston M var bara tre i M75 under 4 timmar. Får försöka revanschera mig på veteran SM i Göteborg den 3 september. Det kan dock bli svårt eftersom loppet går bara två veckor efter förväntad hemkomst från USA.
#Christoffer A och John J: Ja, jag har nog hållit på lite längre med löpning (42 år nu) än mina jämnåriga konkurrenter. Ingen av dessa har sprungit så många mil som jag. Gissar att det inte är mängden i sig som gjort mig relativt långsam, snarare att det är bristen på intervaller, trösklar och backar, dvs kvalitetsträning. Ångrar dock inte att jag prioriterat mängd framför kvalitet.

#11 Jan-Olof - 2023-04-27 11:16:10

Björn, jag tror att du upplever att du förlorat mer på marathon än på 5 km när du tittar på åldersstatistiken beror på att det är väldigt få +75 årslöpare som springer marathon, och de som gör det är de allra bästa. Däremot är det betydligt fler som kan springa 5 km, och därför hävdar du dig statistiskt sett bättre på den distansen. Jag tycker att din insats och tid i Leipzig är betydligt mer imponerande än loppen på 5 km. Lycka till med Amerikalöpet. Jag håller tummarna.

#12 Hans - 2023-04-27 20:23:41

Vad ligger din maxpuls respektive vilopuls på ? Du skriver att "Min snittpuls låg på 150".
Om man räknar (Mycket individuellt) på max o att man tappar 1 slag per år så 220 - 75 år =145 max

#13 Björn - 2023-04-30 08:51:30

#Jan-Olof: Låter som en rimlig förklaring.
#Hans: Vilopuls 42, maxpuls vet jag inte.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg