Kommentarer på Löparskor för hundratusentals kronor?


Alla mina löparskor är märkta med inköpsdatum och i alla finns egenanpassade fotbäddar. Skor håller normalt flera hundra mil, långt mer än fabrikanterna rekommenderar. Samma gäller fotbäddar, mina första från 80-talet är fortfarande i bruk.

Hur länge håller ett par löparskor? Ja, ska man tro Nike borde jag köpa uppåt tio par om året!

Vi som springer mycket vet att skoföretagen brukar överdriva. Nike tar nog ändå priset. På företagets svenska hemsida läser jag:

”Tränar du inför maraton och springer mer än 64 km/vecka bör du byta ut skorna efter 2-3 månader”.

Översatt i total distans motsvarar det ca 50-75 mil. Eftersom jagunder mina 40 år som löpare sprungit i snitt 516 mil/år skulle jag behöva köpa ett par nya löparskor var och varannan månad. Kostnaden för detta skulle i dagens penningvärde motsvara ungefär en halv miljon kronor. Orealistiskt!

Hur många par blir det då? Ja, det handlar om 1-2 par om året. Jag skiftar i stort sett skor varje dag och brukar hålla igång med 2-3 par. Det som får mig att kasta skorna är i regel att sulan är utsliten, inte att dämpningen försvunnit. Skaderisken, vilken också brukar överdrivs, bedömer jag som liten. Skor håller alltså mycket längre än man tror. Trots min "överanvädning" har skadorna uteblivit.

Under större delen av mitt löparliv har jag hållit mig till Brooks- startade på 80-talet med den då revolutionerade modellen Vantage med en kil i hälen som skulle minska pronationen, fortsatte sedan med Chariot och Beast och därefter med alla Adrenaline-modellerna. Enklast att hålla fast vid samma märke.

Under senare är har jag blivit mer "otrogen" och insett att även billiga skor kan vara riktigt bra, t ex Lidls för några hundralappar. De första för 149 kronor var bland de skönaste jag sprungit i. Fast de höll bara drygt 100 mil och den korta livslängden är kännetecknande för Lidls skor (Crivit).  Sulorna blir fort utslitna, håller kanske bara en fjärddel mot vanliga löparskor men ändå blir det en bra affär.

Det har gjorts få oberoende långttidstester av löparskor. En tysk studie från 2010 där fem vana löpare fick springa 100 mil i skor från Adidas, Asics och Nike visade att dämpningen bara försämrades med knappt 10 procent och att största försämringen inträffade efter de fem första milen. 100 mil är ändå lite och jag skulle gärna se en test på ca 500 mil. Min erfarenhet indikerar att skor faktiskt kan hålla så länge.

----

På tävlingsfronten går det fortsatt dåligt- förlorade nyligen även tredje deltävlingen i Bore Cup där distansen var 10 km. Möjligheten att vinna i min åldersklass är nu borta, en tävling är kvar.

Tränade i helgen med klubbkompisar från Majornas IK. I förgrunden ordföranden Lennart Bengtsson. Vi sprang 19 km i långsamt tempo på gamla Säröbanan men mitt 6.15-tempo kändes nästan som om det vore en tävling.

Göteborgshumor? Bilden från herrbastun på Slottsskogsvallen.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Erik H - 2023-02-17 15:32:05

Förlänger livslängden på mina Hoka March4 med limpistol. Limmet håller bättre än förväntat, fungerar! (Se bild i din mailinkorg) Eva-yttersula med inblandad gummi har nog inte så lång livslängd men verkar fungera bättre än jag trodde. Är mina första Hokaskor och har blivit en favorit. Lästen sitter riktigt bra på min smala fot och löpsteget känns bra. Lite ovant i början med det långa häldroppet men nu känns löpsteget bra, hamnar lite längre fram på framfoten.

#2 John Jensen - 2023-02-17 21:23:58

ShoeGlue var inte så tåliga som jag trodde men förlänger sulornas liv lite grand.Men ej värt sitt pris för tuben .

#3 John Jensen - 2023-02-19 20:11:24

Räknade förresten ut att mina MIZUNO WAVE HORIZON 5 och nu helt kassa efter 214 mil kostat mig 8:50 kr/milen. Samma som bensinen kostar för min lilla bensinsnåla bil som drar 0,4 l/milen. Men springer ändå och handlar 17 km t.o.r. än tar bilen om jag bara ska ha litegrand i affären.

#4 Lennart - 2023-02-22 09:11:57

Löparskor borde väl egentligen va billigast av alla skor, bara en bit dålig plast.

#5 Jonas L - 2023-02-22 09:59:22

Rekommenderar Gummilagning (36-2443) från Biltema som ett billigt alternativ, fungerar minst lika bra som Liquisole (som numera verkar heta Rubberfix) från Casco.

#6 Lennart - 2023-02-23 16:37:52

Tycker skorna är tråkiga att springa i när dom börjar bli slitna. Ingen stuns längre.

#7 Björn - 2023-02-23 18:37:43

Laga eller inte laga slitna sulor?

Har aldrig använt dessa preparat ni nämner och kommer nog heller aldrig att göra det. Är sulan helt utsliten, ja ända in på det dämpande materialet, då är det hög tid att kasta, tror jag. Men att reparera en enstaka skada på en annars ok sula är en annan sak.

Jag har brukat tala positivt om Lidls skor. Men just den senaste modellen är den sämsta jag haft- dämpningen har försvunnit redan efter 60 mil och jag är beredd att kasta skorna trots att de bara är halvslitna. Så jag håller med Lennart; tråkigt att springa i skor som inte har stuns, dessutom riskabelt.

#8 John Jensen - 2023-02-24 20:45:10

Har nu gått igenom ditt bloggarkiv. Kul att läsa gamla Cost to Cost med Google Earth vd sidan om och tog en halv dag. Men vilka tider du gjorde på Marathon i min ålder. Och M55 samt M65 också. Hatten av, där ligger man i lä för 3:12 är exakta 45 minuter snabbare än min bästa tid i Helsingborg men du kanske har sprungit ännu snabbare i M60. Kan säga att han som vann 2022 års SM i M60 i Helsingborg kom in på ca: 3:30 och hade hamnat en bra bit efter dig. Tycker banorna är rätt likvärdiga fast Helsingborg har fördelen med att vara mycket neråt på slutet. Höjden innan längst havet och in på Sofiero var vackert att springa.

#9 Lars L - 2023-03-02 18:43:13

Om man springer på vinterns cykel- och gångbanor, som numera ofta har stenkross som halkskydd tränger ofta dessa vassa småstenar in i sulorna, om de inte är heltäckande och rejält tilltagna. De flesta skor jag har lämnar en del av mellansulan av EVA exponerad mot uppstickande småsten, det kan ge sten i sulan även på sommarhalvåret när jag springer på grusväg eller motionsslingor med grus (stenkross). Sådana skor lägger jag åt sidan, när det blivit 4-5 par så ställer jag mig med en liten skruvmejsel och gräver fram stenarna ur sulorna, tvättar hålen med tops doppad i sprit och fyller sedan hålen med Casco Rubberfix (ska prova Biltemas produkt när tuben tar slut nästa gång). Alternativet att få ont under foten av nötande småsten är sämre. Lagningarna gör att sulorna håller 2-3 gånger så länge, ofta 300 mil.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg