Kommentarer på Maran för de riktigt hårda


Jan Parianak (413), Staffan Wikström (427) och Mats LIljegren (421) kämpade 22 varv på den oplogade slingan runt Byttorpssjön. Alla tre tog sig i mål men andra bröt och flera kom aldrig till start, däribland jag. Foto: Borås Löparklubb

Borås har jag mest angenäma minnen ifrån. Det var stan där jag beställde förlovningsringarna, presterade bra på några löpartävlingar men också stan där jag för första och enda gången krockade med bilen.

Nu verkar Borås ha blivit lite av min otursstad, i alla fall i löparsammanhang. I november var jag anmäld till Vintermarathon men tvingades ställa in i all hast på grund av en operation. Idag skulle jag ha sprungit Februarimaran, också i Borås, och även nu ställde jag in i sista minuten. DNS, kallas det- did not start.

Fast den här gången hade jag kanske ändå tur. För dan innan loppet hade det vräkt ner snö, så mycket att busstrafiken i Borås tvingats ställa in. Att kommunen då inte skickar ut snöröjare för att ordna en framkomlig väg för oss maratonlöpare är förståeligt. Tågbiljett och hotellrum var bokade men för säkerhetsskull ringde jag tävlingsledningen i Borås Löparklubb.

-Det har kommit ca 2 decimeter snö, jag var ute och kollade banan i morse och man har inte plogat, berättade Lasse Jutemar och skickade några snöbilder från banan.

Efter att ha sett bilderna var det ett lätt beslut- att springa de 22 varven runt Byttorpssjön framstod som rena galenskapen. En mara är nog jobbig och varför då slita ut sig?

Ser nu att det blev en hel del DNS och även DNF (did not finish) i loppet.  Tolv kvinnor och 33 män tog sig i alla fall i mål av totalt ett 60-tal anmälda. Nära sju timmar var en äldre löpare ute, en prestation i sig, inte minst med tanke på underlaget, att det snöade lätt under loppet och att deltagarna själva fick hålla med mat och dryck. Inte ens ett omklädningsrum och dusch väntade när loppet var över. Jo, jag visste om förutsättningarna och startavgiften var symbolisk men jag är lättad över att jag inte åkte till Borås. Resultaten: https://my.raceresult.com/231691/

Hade dock gärna velat ha en mara i benen innan jag åker till Amerika. Det finns inga lopp att välja på i Sverige så det blir något på kontinenten, eventuellt Leipzig Marathon den 23 april. Skönt att få lite tid att komma i form, just nu är motivationen inte på topp.

Keep on running!  
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 John Jensen - 2023-02-06 21:34:09

Enligt rapporter så blev det isgata sista halvan av loppet och mycket svårsprunget. Sprang där på 6-timmars i höstas och då var förhållandena perfekta och tävlingen bjöd på nytt svenskt inofficiellt distansrekord för damer på 6-timmars.

#2 Jörgen Nilsson - 2023-02-07 12:30:54

Klokt att avstå Björn! Jag halkade i mål tillsamans med Janne Paraniak. Mitt halkigaste och mitt längsta marathon. En skön support av Borås löparklubb och medlöpare gjorde det ändå roligt i 6 timmar och 20 minuter.

#3 Lasse Jutemar - 2023-02-09 13:40:34

Några kommentarer till det du skriver, att busstrafiken stängdes av några timmar i centrala Borås stämmer, men det pågår en diskussion om snöröjning i Borås och detta var ett "maktmedel" som har fått skarp kritik efteråt.
Sedan vad gäller din kommentar att "inte ens ett omkädningsrum...", vi från Borås Löparklubb vill i första hand ge möjlighet till ett tävling för alla som saknar det under denna årstid. Vi har då valt att lägga vår tid och pengar på själva loppet, tex ett omklädningsrum ska skötas av "någon", ska städas och kostar dessutom en slant. Därför vi också tillhandahöll enbart vatten. Vår ambition var att loppet skulle gå jämt ut ekonomiskt, därför så var kostnaden satt till 100:-.
Detta stod klart och tydligt i anmälan.
Att det halkades runt på slutet, kan också förklaras av att en del löpare var felskodda.
Många liksom du Björn valde att inte starta, med full respekt för dom valen, men av dom 48 som kom till start bröt tre stycken, får snarare ses som en låg siffra.
Hoppas att din "otur" med Borås upphör och att du kommer åter vid annat tillfälle! Lycka till i Amerika!
Lasse Jutemar, ordf i BLK och en av två tävlled.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg