Kommentarer på När 8 km var 4 km . . .

Kung Bore, Bertil Palmqvist, har tagit av sig mössan och spurtar i snöyran in mot målet i Björklinge. Ingen annan har så många starter i cupen som denne 76-årige ultralöpare tävlandes för Bälinge IF.

Enkelheten, vinterväglaget, gemytet, varmkorven, kaffet och alla de bekanta ansiktena. Min favorit Bore Cup är igång igen men det är en 40-åring som inte är helt kurant.

Till lördagens säsongspremiär i Björklinge norr om Uppsala kom bara 40 löpare. Det är just det sjunkande deltagarantalet som är cupens akilleshäl. Minskningarna har kommit smygande under senare år och fortsätter det så här, ja då är sotdöden ett faktum.

Jag har varit med i över 20 år, inte mycket jämfört med Kung Bore själv, Bertil Palmqvist i Bälinge IF. Han har varit med i stort sett hela tiden och har över 130 starter i cupen, som pågått sedan 1982, alltså i 40 år. Storhetstiden var för 10-15 år sedan och deltagarrekordet är från 2012 då min egen klubb, Vallentuna FK var medarrangör Den gången var det 166 fullföljande. Synd att Vallentuna hoppade av! Och synd att Bore Cups hemsida börjat fallera.

Utan eldsjälar- ingen cup. Tänk alla dessa frivilliga krafter som serverar oss snoriga löpare varmkorv och står och hutrrar längs banan. Enkelheten i arrangemangen lockar mig, samma med Parkrun-loppen. Jag har dåliga tävlingsnerver så Bore och Parkrun är perfekt.

Lars Söderberg från Vallentuna FK (mitten) vann M70 med dryga halvminuten. Till höger Bertil Palmqvist.

Men visst var jag nervös i årsdebuten i Björklinge. Och lugnare blev jag inte när det vid nummerlappsutdelningen stod klart att vi i M70 plötsligt inte skulle springa 8 km utan bara 4, alltså endast ett varv. Detta trots att det i inbjudan stod att det var 8 km som gällde även för oss. Jag gjorde en dålig insats (21.02 på 4 km) idag och blev tvåa av tre i M70. Den förkortade distansen missgynnade mig och efteråt var jag småsur på denna ”arrangörsmiss”. Får försöka komma igen i de tre återstående tävlingarna där distanserna är 7,5, 10 resp 7,5 km. Bara nu inte de ändras igen . . .