Kommentarer på Lingonplockning ersatte maratonlopp


Fortfarande rätt mycket lingon längs Upplandsleden. Finns det något bättre än en heldag i skogen med medhavda mackor, kokta ägg och kaffe?

Efter läkaravrådan ställde jag in dagens Vintermarathon i Borås. Orsak: operation av en ”löparskada”.

Så här ligger det till. Under det senaste halvåret har jag haft en knappnålsstor fläck på näsroten. Ibland har det blött lite och såret har aldrig velat läka ordentligt. Till sist gick jag till vårdcentralen och fick det väntade beskedet; hudcancer.

Efter remiss till specialist blev det i veckan operation på Serafen där man tog bort fläcken. En ren rutinoperation, helt smärtfri. Läkaren var säker på sin sak:

-Det är solen som orsakat cancern, sa hon.

-Jag är anmäld till ett maratonlopp om några dagar. Kan jag springa det . . .?

-Jag avråder från det, svarade hon.

Beskedet kändes som en lättnad. Jag hade visserligen tränat rätt bra inför loppet men inte varit särskilt sugen. Det skulle bli lite av ett pliktlopp- jag har sprungit minst ett maraton om året under 40 år (undantaget pandemin) och sprang jag inte i Borås skulle sviten definitivt brytas. När jag idag hör hur vädret blev (några minusgrader, blåsigt och lätt nederbörd), ja då är jag glad att jag avbokade Borås.

Tumören kan ha samband med extrem solexponering, inte minst under mina USA-löp, alltså indirekt en ”löparskada”. Läkaren nickade uppmuntrande när jag berättade att det numera är solkräm och keps som alltid gäller.

Tvingade operationen mig att bryta en åttaåriga runstreak? Nej, när jag kom ut från Serafen joggade jag sakta hem de två kilometrarna. Jag fick ju enligt läkaren inte bli svettig på näsan och det blev jag inte!

Någon dag senare blev det lingonplockning i Älvkarleby. När jag nu summerar lingonåret 2022 blev det totalt 64 kilo lingon- tre kilo mera än min egen vikt!

--

Denna vecka blev årets sämsta: ynka 31 km. Med ett stort iögonfallande plåster på näsan vill man helst inte springa. På måndag tas plåstret bort och löpningen återgår till det normala.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan-Olof - 2022-11-19 16:08:16

Tittade just på resultaten från marathon i Borås, och hittade inte ditt namn. Nu fick jag förklaringen. Jag såg dock att Rune Larsson sprungit. Det är roligt att Rune kan springa utan problem igen. Det är han värd.

#2 Lars L - 2022-11-21 00:53:10

Melanom är inte att leka med, får verkligen hoppas att du fick bort den i tid! Själv har jag vanligen mer kläder på mig sommartid än jag egentligen vill. Hörde idag att framsidan på underbenen är vanliga platser där hudcancer kan slå till. Dem har jag slarvat med, brukar nöja mig med knän, armbågar händernas ovansidor + keps kanske lite på näsa och öron. Men det räcker alltså inte.
Björn, Kul att du fortfarande kunde plocka lingon!

#3 Lennart - 2022-11-22 17:11:29

Om inte immunförsvaret klarar av det? Det är jätteviktigt att det får alla spårämnen som krävs. Selen som vi har brist av i landet med åtminstone hundra mikrogram om dagen . C vitamin kan vi öka enkelt med askorbinsyra typ från Santa maria. Kostar inget.

#4 Lasse - 2022-11-26 09:51:13

Krya på dig! Hoppas du har kommit igång med träningen igen!
Jag har vandrat lite i Spanien, det var skönt att lägga bort löpningen ett tag och bara vandra.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg