Kommentarer på Min överman för över 100 år sedan


Edward Payson Weston, här 75 år gammal på en bild från 1913, sammma år som han vandrade  mellan New York och Minneapolis. Sträckan motsvarade ungefär min löpning i år mellan Smygehuk-Treriksröset men med lite kortare  dagsdistanser. När det handlar om coast to coast skulle jag däremot inte haft en chans mot snabbfotade Edward.

Jag var 71 år då jag senast sprang de ca 500 milen över Amerika. Den löpturen tog 97 dagar. Men redan för över 100 år sedan fanns en snabbare 71-åring i Amerika. Här historien om  Edward Payson Weston, "The King of the Peds".

Idag är ultralöpning stort, inte minst i Sverige. Någon publiksport har dock ultra aldrig varit. Det var däremot tävlingsgång, ”pedestrianism”, under senare delen av 1800-talet och en bit in på 1900-talet, främst i Amerika och England. Vadslagning och enorma åskådarmassor mötte utövarna, dåtidens största idrottsmän som mer eller mindre kämpade för sin överlevnad. Störst av dem alla var Edward Payson Weston.

Just nu försöker jag ta reda på hur många personer som från 1900-talets början gått eller sprungit kust-till-kust i Amerika, så kallade crossers. Grundarbetet är gjort av min vän John Wallace, som publicerat en lista fram till 2012.

Jag tar vid där John slutade. Först tänkte jag i min sammanställning bara ta med folk som sprungit, att gå är väl inte så märkvärdigt? Men efter att ha läst hundratals reseberättelser från gångare har jag ändrat uppfattning. De om några är hjältarna.Ofta saknar de idrottsbakgrund, de kan vara trasiga i själen men kämpar för att göra något gott för andra som har ännu större problem. .

Jag kommer att återkomma till nutidens gångare. Här blir det istället en kort betraktelse över dåtidens största pedestrian, Edward Payson Watson (1839-1929). Hans två vandringar över Amerika, 1909 och 1910, väckte enorm uppmärksamhet. När jag nu läser om honom stiger min aktning. Han var lite av hälsoprofet- det som dagens ultralöpare presterar och har kunskap om var inget obekant för Edward. 

Efter en lång karriär som tävlingsgångare fick han idén om att vandra över den amerikanska kontinenten, från New York till San Fransisco. Året var 1909 och målet tufft; att klara de cirka 600 milen på 100 dagar. Han var då 70 år men "misslyckades" eftersom färden tog 104 dagar (totalt 122 inklusive vilodagar). Han hyllades dock som en hjälte. Efteråt har han berättat att det stora misstaget var att gå från öst till väst- motvinden i Wyoming höll på att knäcka honom. Själv har jag exakt samma erfarenhet. Payson hade följebil men ofta klarade den inte att hänga med på de eländiga vägarna (asfalt existerade inte) så långa sträckor gick han på banvallarna.

Följebilen hade ofta problem att hålla jämna steg med Edward. Bilen körde fast på de leriga och oasfalterade vägarna.

Upplägget var mycket seriöst. Dagliga rapporter lämnades om var han befann sig, fusk var vanligt även på den tiden. Han var ute 12-14 timmar per dag, tog powernap och gick till sängs klockan 21 (jag behövde betydligt mindre sömn och var ute 8-10 timmar) . Utrustningen var primitiv, inga promenadkängor utan höga läderstövlar, dock ullstrumpor. Kosthållet verkar  förnuftigt; mycket kokta ägg, grahamskex, pannkakor, sylt äpple, apelsiner och massvis med ingefärsöl (oklart om alkoholhalten). Varenda meter skulle gås (ungefär som Rune Larsson) varför han med fara för livet gick över jänvägsbroar när vägbroar saknades. 

Året därpå, 1910, var det dags för revansch. Nu vid 71 års ålder gick det strålande- de ca 500 milen mellan Los Angeles och New York klarades på 79 gådagar (89 totalt). En halv miljon människor mötte honom när han nådde Broadway.

Massvis är skrivet om denne principfaste och mustaschprydde man. Den bästa sammanställningen finner du HÄR

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Christoffer - 2022-11-13 15:32:14

Fantastiskt.
Jag uppmanar återigen till att göra en bok av detta. Med din bakgrund är du som klippt och skuren för jobbet.

#2 Lennart - 2022-11-13 17:03:53

Vi älskar prestationer. Spelar ingen roll vad vi hittar på. Bara det är svårt.

#3 Lennart - 2022-11-16 17:17:23

Nu är det dags för månen igen. Kanske lägga pengar på annat?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg