Kommentarer på Evy Palm fantastisk men inte boken


Evy Palm berättarr om sitt framgångsrika löparliv för Åsa Hjalmarsson. Det är en kronologisk berättelse där man egentligen inte får veta något nytt om Evy, som nu fyllt 80 och bytt ut löparskorna mot gångstavar. Förlag: Sjösala förlag.

Biografin över Evy Palm hade blivit intressantare om hon själv fått skriva den. Fast då hade det nog aldrig blivit någon bok om en av Sveriges mest framgångsrika långdistanslöpare.

Det är en lättläst bok, varje kapitel är bara några sidor. Evy är så tacksam över allt hon fått uppleva. Joggingrundorna i Råda-spåret hemma i Lidköping ledde till att "Bambatanten" fick komma ut i stora världen, persa som 47-åring med 2.31.05 på London Marathon och bli en inspirationskälla inte minst för kvinnorna.

Tyvärr får vi inte veta så mycket nytt, få reflektioner över löpningen mer än att den betytt mycket och skänkt stor glädje. Uppdelningen i korta kapitel och ämnen gör att läsningen blir ryckig, inget flyt. Boken är lite av en tidningsartikel, korrekt men ganska tråkig. Hade jag varit Åsa Hjalmarsson hade jag åkt ut till Råda-spåret där allt började, tagit några nya fräscha bilder och lagt upp det hela mera som en intervju.

Det mest tänkvärda i boken är denna passus::

"Det jag verkligen vill råda dig som älskar löpning och precis börjat ge det tid. Du har inte bråttom, du har inte bråttom, du har inte bråttom".

Evy har även inspirerat mig. Bilden är från Veterankraftloppet 2015 i Stora Skuggan på Djurgården där kravet var att deltagarna skulle vara minst 65 år. Året därpå deltog Kjell-Erik Ståhl och det är enda loppet i min löparkarriär där jag var först över mållinjen.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 John Jensen - 2022-10-15 07:48:10

Att ha slagit Kjell-Erik Ståhl i löpning måste nog ses som en stor merit! En annan joggar vidare i maklig takt.

#2 Patrick - 2022-10-17 16:34:55

Veterankraftloppet 2015 minns jag. Jag startade optimistiskt och sprang första kilometern på 4.25, men när du strax därpå sprang om mig hade jag inte en chans att hänga på. Mina ben stumnade och det blev också rätt glest med löpare där jag befann mig. Jag trivs bäst i större lopp typ maraton- och halvmaratonlopp där det hela tiden finns andra löpare att ta rygg på eller passera och jag liksom får energi av omgivningen, även publiken.

#3 Björn - 2022-10-17 19:04:42

Kollade nu och jag vann tydligen också loppet med Evy. Två gånger alltså först över mållinjen under 40 års löpande. . .


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg